"Çocukların dişlerini florla koruyun"

ERÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan: "Flor uygulaması, dişlerin çürük oluşumuna karşı daha dirençli olmasını sağlayan ve ağız içerisinde çürük oluşturucu mikroorganizmaları azaltan bir yöntemdir"

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.07.2013 - 12:09

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih Doğan, çocukların dişlerinin flor ve fissür örtücülerle çürümeye karşı korunabileceğini söyledi.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların hiçbir sorunu olmasa bile süt dişlerini çıkardığı zaman çocuk diş hekimi tarafından ilk ağız içi muayenesinin yapılması gerektiğini belirtti.

Bu sayede çocuğun tedavi ihtiyacının tam ve doğru bir şekilde belirlenebildiğini ifade eden Doğan, "Kliniğimizde 0-15 yaş aralığındaki çocukların ilk muayenesinde dişlerin yanı sıra ağız içi ve çevresindeki dokuların detaylı muayenesi yapılmakta ayrıca çocuğun genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. İlk muayene sonrasında ise çocuklara yeni çürük oluşumunun engellenebilmesi için flor jel uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca yeni sürmüş daimi azı dişlerinin korunması için gerekli görülen hastalarımıza fissür örtücü uygulanmaktadır" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Doğan, flor uygulamasının, dişlerin çürük oluşumuna karşı daha dirençli olmasını sağlayan ve ağız içerisinde çürük oluşturucu mikroorganizmaları azaltan bir yöntem olduğunu vurguladı.

Bu uygulamada diş macunu içerisindeki florun konsantre bir halinin kullanıldığını dile getiren Doğan, "Jel şeklindeki flor, diş yüzeylerine sürülerek uygulanmaktadır. Kullanılan jelin bir kısmının yutulmasında zarar verici bir etki yoktur. Flor uygulaması, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yakın gelecekte ülkemizde de tüm okul çağı çocuklarına rutin olarak uygulanacak koruyucu bir yöntem olacaktır" dedi.

Fissür örtücülerin ise daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye meyilli fissürleri (olukları) kapatıp, bakterilerin buraya ulaşmasına izin vermeyen ve böylece çürüğü önleyen akışkan dolgu maddesi olduğunu belirten Doğan, bu uygulamanın dişe hiçbir zarar vermeden yeni sürmüş daimi dişlerin çiğneyici yüzeyinde çürük oluşumunu engellediğini ifade ederek, "Fissür örtücüler, bu koruyuculuklarını diş yüzeyinde yemek artığı kalmasını azaltmaları ve dişlerin temizlenmelerini kolaylaştırmaları, diş üzerinde kalan yemek artıklarının diş ile direkt temasını engellemesiyle sağlarlar" diye konuştu.

Doğan, yüzeysel florun 6 ayda bir diş hekimi tarafından yeniden uygulanması ve fissür örtücülerin 6 ayda bir kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler