Çöp ihalesinde soruşturma izni

İskenderun Çevre İlçe ve Beldeleri, Köy ve Belediyelerinin Katı Atıklarını Değerlendirme Birliği Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin işletme ve irtifak hakkı verilmesiyle kurulması ve işletilmesi ile katı atıkların toplanması ve taşınması işi ihalesinde, dönemin birlik yöneticileri Mete Aslan, Mehmet İncsi, Bekir Altan, Ahmet Şanlı, Bilgehan Aksoy, M. Şıhlı Gökçe ve Necmettin Güler hakkında İçişleri Bakanlığı tarafndan 'soruşturma izni' verildi.

Çöp ihalesinde soruşturma izni
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.12.2010 - 15:51

107 milyon liralık ihalenin soruşturma ön raporunda "İskenderun Çevre İlçe ve Beldeleri, Köy ve Belediyelerin Katı Atıklarını Değerlendirme Birliği Encümeni tarafından 11 Kasım 2008 tarih ve 14 sayılı kararıyla belirlenen katı atık bertaraf bedelleri esas alınarak gelir elde edecek olmasından ötürü, tek bir firmaya haksız menfaat sağlandığı, 2886 sayılı kanunun 51. maddesinin g bendinde yer alan ve işin yapılması için şart bulunan 'kullanışlarının özelliği, idarelere yararlı olması veya ivediliği nedeniyle kapalı veya açık teklif yöntemleriyle ihalesi uygun görülmeyen' gerekçenin bu ihale için dayanak oluşturmasının hukuki olarak mümkün olmadığı, çünkü ihale neticesinde ivedi olarak yapılacak bir işlem olmadığı gibi ihaleyi ancak firmanın yapıyı yaklaşık 18 ayda işler hale getireceği dolayısıyla, kullanılan yasal dayanağın hatalı olduğu, birlik tarafından 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılan bu ihalede sözleşmenin süresi noktasında da ciddi hatalar bulunduğu; 4734 sayılı Kanun Hükümlerine göre belediyelerin katı atıkların toplanması ve nakli işlerini üçüncü kişilere en fazla 5393 sayılı Kanunun 67. maddesine göre izleyen seçimleri takip eden 6. ayı geçmeyecek şeklinde yapması gerekirken, ihalenin 25 yıllığına tek bir firmaya veriliyor olması, 5393 ve 4734 sayılı kanunlar ile yine bu alanda alımların süresine tahdit koyan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 26 ve 28.maddeleri açısından da aykırılık teşkil edeceği; birlik tarafından hazırlanmış olan idari şartnamede tesisi işletecek kişiye sağlanan imkanların kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını engelleyecek mahiyette olduğu ve firmaya haksız kazanç sağladığı idari şartnamenin 36. maddesinde yer alan 'Birlik tesisin geçici kabulü yapılıp işletmeye açılmasından itibaren bu şartnamede belirtilen ikinci bir çöp tesisi kurulmasını garanti eder' ifadesi ile 'Birlik; çöplerin yasal olmayan yollarla (sokak toplayıcıları) irtifak hakkı sahibinin bilgisi haricinde üçüncü kişilerce yapılmaması için gerekli tedbirleri alır' ifadesi yer aldı.

Bu rapora dayanarak, İçişleri Bakanlığı'nın, İskenderun Çevre İlçe ve Beldeleri, Köy ve Belediyelerinin Katı Atıklarını Değerlendirme Birliği eski Başkanı Mete Aslan (İskenderun Belediyesi eski Başkanı), encümen eski üyeleri Mehmet İncesu, Bekir Altan (Paya Belediye Başkanı), Ahmet Şanlı (Nardüzü Belediyesi eski Başkanı), Bilgehan Aksoy (Dörtyol Belediyesi eski Başkanı), M. Şıhlı Gökçe (Sarıseki Belediyesi eski Başkanı) ve Necmettin Güler (Nardüzü Belediye Başkanı) hakkında; 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. maddesine istinaden 'soruşturma izni verilmesine' karar verildiği öğrenildi. Bu kararla dönemin yöneticilerine yargı yolu da açılabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler