Çöpten gelecek çıkardılar

İki yakın arkadaş, Recep ve Hamza, sokaktaki yüzlerce kâğıt toplayan gençten ikisi. Yığınların arasında buldukları test kitapları onlar için çöpten ibaret değildi. ‘Kâğıtları’ başarıya dönüştürdüler. Uyumanın bile zor olduğu dökük barakalarında ders çalıştılar. Biri fen lisesini, diğeri anadolu lisesini kazandı

Yayınlanma: 01.09.2010 - 06:54
Abone Ol google-news

17 yaşındaki Urfalı iki yakın arkadaş Recep Akmeşe ve Hamza Kerteş yaz tatillerini beş yıldır Ankara’nın İskitler bölgesinde bulunan çöp yığınları arasında geçiriyor.

Çöp yığınları arasındaki, yıkık dökük bir barakada kalıyorlar. Recep’in 7, Hamza’nın 12 kardeşi var. Her ikisinin de babası rahatsızlıkları nedeniyle çalışamıyor. Hal böyle olunca kardeşlerine bakmak, evin geçimini sağlamak Recep ve Hamza’nın görevi olmuş. Yaşadıkları tüm yokluğa karşın gelecekten yana ümitli Recep ve Hamza. Çünkü onlar zor olanı başardı. Çöpten topladıkları test kitaplarından soru çözerek okul kazanmanın haklı gururunu yaşıyorlar. Recep artık fen lisesi, Hamza da Anadolu lisesi öğrencisi.

Recep ve Hamza’nın kazançları her akşam topladıkları kâğıtlara göre değişiyor. Bir akşam 17 TL alırken, diğer akşam bu 30 TL olabiliyor. Eğer günde 30 TL kazanırlarsa o gece en mutlu geceleri oluyor. Ayda en fazla 800 TL kazanıyorlar. Kazandıkları tüm parayı da Urfa’ya, ailelerine gönderiyorlar. Bu kazanç, kış ayları için de geçim kaynağı oluyor onlar için. Ankara’nın İskitler bölgesindeki bir çöplükte, yıkık dökük bir barakada kalıyorlar. Kaldıkları barakanın içinde birkaç tencere ve yatak var sadece. Üstelik ortalıkta fareler ve kötü koku kol geziyor. Banyo yapmak için de barakanın bir üst katında bulunan “tuvaleti” kullanıyorlar. Ancak onlar aldırmıyor bu duruma. Çünkü birkaç gün önce Urfa’daki öğretmenlerinden sevindirici bir haber almışlar. Recep, bu yıl girdiği Ortaöğretim Kurumları Yerleştirme Sınavı’nda 490 puanla Şanlıurfa’daki TOBB Fen Lisesi’ni kazanmış. İl genelinde 213. olmuş. Sınav sonucuna göre Recep, Türkçe, sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki tüm soruları doğru yanıtlamış. İngilizce testinden 2 yanlışı var 3 de boşu. Matematik sorularındansa yalnızca 1 yanlış yapmış. Başarısını çöpten topladığı kâğıtlara bağlıyor Recep. Çünkü o ve Hamza, Urfa’daki diğer arkadaşları gibi çöpten topladıkları test kitaplarındaki soruları çözerek kazanmışlar sınavı. Sınavı kazanmış olmanın sevincini de kaldığı barakanın kapısına ‘TOBB Fen Lisesi’ yazarak kutlamış Recep.

Recep, yaşadığı tüm sıkıntılara karşın sınavı kazanmış olmasındaki en büyük payın öğretmenleri olduğunu düşünüyor. “Urfa’daki okulların sınıfları çok kalabalık. Ancak öğretmenlerimiz çok iyi. Bize her konuda destek oluyorlar. Matematik öğretmenimi çok seviyorum. Matematik öğretmeni olmak istiyorum. Resim öğretmenim de bana söz verdi. ‘Recep, eğer fen lisesini kazanırsan, sana 200 TL’lik saat alacağım’ dedi. Bence kesin almıştır. Okuldaki arkadaşlarımın da benden bir farkı yok. Hepimiz aynı koşullarda okuyoruz. Burada, çöplerden pek çok test kitabı topladık. Urfa’ya dönüşümüzde okulumuza götürdük. Arkadaşlarla birlikte bu kitaplardan çalıştık. Pek çok arkadaşım da sınavı kazandı” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler