Darbe hesaplaşması kâğıt üstünde kaldı

Yargıtay'ın kararı darbenin diğer sorumlularını, işkencileri kurtardı.Gerekçeli kararda sanıkların ölmesi ve sorumlu tutulacak kişi bulunmaması belirtildiği için Evren ve Şahinkaya’nın rütbeleri de sökülmeyecek.

Darbe hesaplaşması kâğıt üstünde kaldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.06.2016 - 19:35

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 12 Eylül davasıyla ilgili gerekçeli kararı, darbecileri ve işkencecileri rahatlattı. Cezaların şahsiliği ilkesinin gereği, kusurlu hareketiyle belli bir sonuca yol açan kişinin ölümü halinde onun dışında bir kişinin, yakınlarının bu sonuçtan sorumlu tutulmasının söz konusu olamayacağı belirtilen kararda, fiili işleyen sanık veya mahkumun ölümü ile söz konusu prensip doğrultusunda başkası sorumlu tutulamadığından cezanın düştüğü bildirildi. Ölümün, bir vaka olan suçu ortadan kaldırmadığı kaydedilen kararda, ortada bu suçtan sorumlu tutulacak kişi olmadığından, devletin suçla birlikte ortaya çıkan cezalandırma yetki ve yükümlülüğünün düştüğü belirtildi.

Rütbeler düşmeyecek

Bu gerekçe, özellikle Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın generallik rütbesinin alınarak er statüsüne düşürülmesini engelledi. İki sanık, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinden doğan haklarını kaybetmemiş oldu. İki sanığın ölümünden sonra emekli maaşı gibi özlük haklarından yararlanmaya hak kazanan yakınları varsa, bunlar devam edecek. Diğer yandan Evren ve Şahinkaya’nın birinci derece yakınları TSK’ye ait Orduevleri’nden yararlanmayı sürdürecek.

Rahat nefes aldılar

 Öte yandan, Yargıtay’ın 12 Eyül darbesine ilişkin zamanaşımının 30 yıl olduğunu, kaldırılan geçici 15. maddenin bunu durdurmayacağını belirterek davada zamanaşımı süresinin dolduğunu açıklaması darbenin tüm sorumlularını kurtardı. Çünkü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda şu an darbenin diğer sorumluları olan ordu ve sıkıyönetim komutanları, valiler, emniyet müdürleri hakkında ikinci bir soruşturma yürütülüyordu. Savcılık, bu soruşturmada harekete geçmek için özellikle Yargıtay’ın 12 Eylül kararını bekliyordu. Şimdi Yargıtay’ın bu kararı sonrasında savcılıkların eli kolu bağlanacak ve zamanaşımı nedeniyle takipsizlik kararı vermek zorunda kalacaklar.

İşkenceler cezasız

Karardan olumsuz etkilenecek diğer dosya ise işkence soruşturmaları olacak. Özellikle Ankara’da Raci Tetik’in komutanlığını yaptığı Mamak Askeri Cezaevi ile Ankara Emniyeti DAL (Derin Araştırma Laboratuvarı) Grubu’nda yapılan işkencelerle ilgili de soruşturma yürütülüyordu. Yine Ankara’da toplanan 400’e yakın işkence dosyası, olayın yaşandığı diğer illere gönderilmişti. Ancak Yargıtay’ın zamanaşımı kararıyla dosyalar bir bir kapatılacak, işkenceciler kurtulacak.

İHD Başkanı: Mahkûmiyetler ortadan kalktı

Başta Berfo Kırbayır olmak üzere çok sayıda 12 Eylül mağdurunun avukatlığını yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, Yargıtay’ın bu gerekçesine karşı karar düzeltme talebinde bulunacaklarını söyledi. Daha önce kendilerinin rütbelerin sökülmesinin bir karara bağlanması için Yargıtay’a dilekçe verdiğini kaydeden Türkdoğan, ancak bu yönde bir karar verilmediğini belirtti.

Türkdoğan, “Şimdi direkt düşme kararı verdiği için sanıkların aldığı mahkûmiyet kararları ortadan kalktı. Bu karar bizi hayal kırıklığına uğrattı. Burada cezasızlık olgusu karşımıza çıkıyor. Halbuki Türkiye yargısı bakımından tarihi bir fırsat yakalanmıştı. Türkiye ilk kez darbecilerini yargılamış, mahkûm etmiş olacaktı. Ama cezasızlık bir kültür haline gelmiştir” dedi. İHD Başkanı Türkdoğan, bu tür büyük yargılamaların siyasi konjektüre göre değiştiğini belirterek “Bu karar özellikle AKP iktidarının darbecilerin yargılanması konusunda samimi olmadığını gösterdi. İktidar bu davayı kullandı, şimdi ihtiyaç kalmadığı için bu sonla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler