"Dava Türkiye lehine sonuçlandı"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzan Grubu'nun açtığı ikinci davanın da Türkiye lehine sonuçlandığını belirterek, "Libananco davasında hukuki süreç devam ediyor. Hakem heyeti ve hukuki sürece inancımız tamdır" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada, Uzan Grubu'nun açtığı ikinci davanın da Türkiye lehine sonuçlandığını belirtti. Açıklamasında, Uzan Grubu'nun açmış olduğu 3 temel dava olduğunu hatırlatan Yıldız, "2'si Polonya'da, 1 ve 2 diye tabir ettiğimiz 3.8 milyar dolarlık ve 4.6 milyar dolarlık davalardı. Bu davalardan birincisi Türkiye lehine sonuçlandı. Grubun ikinci davayla ilgili talebi de reddedildi. Burada reddedilme gerekçesinde 51 sayfalık metnin önemli olduğunun altını çizmek isterim. Kendileri tarafından talep edilen hakem heyetleri de dahil olmak üzere 6 tane hakem heyetinin ortaklaşa mutabık kalarak yazdıkları gerekçeyle bu davanın reddedilmiş olması bizim için önemli. Libananco davasında hukuki süreç devam ediyor. Hakem heyeti ve hukuki sürece inancımız tamdır" dedi.
"Nükleerde kararlılığımız devam ediyor"
Nükleer santral yarışmasında biraz daha zamana ihtiyaç olduğu konusunda karşılıklı mutabık kalındığını belirten Bakan Yıldız, usul açısından Rusya tarafıyla bu manada bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunun belli olduğunu kaydetti. Bakan Yıldız, sürenin 1-2 ay daha uzatılabileceği ve karşılıklı talepler doğrultusunda bunun hukuki sürecinin de tekrar gözden geçirilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığını bildirdi.
"Irak toplantılarında farklı sektörlerde önemli mutabakatlar sağlandı"
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1'inci Bakanlar Toplantısı'nda doğalgaz, petrol ve enerjinin hem üretimi, hem de iletimiyle ilgili konularda anlaşıldığını vurgulayan Yıldız, Irak toplantılarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Irak toplantıları boyunca farklı sektörlerde önemli mutabakatlar sağlandı. Enerjide de 3 temel başlık üzerinde, doğalgaz, petrol ve enerjinin hem üretimi, hem de iletimiyle ilgili konularda mutabakat sağladık. Bu konuların bir kısmının daha önce konuşulmasına karşın bu toplantıda daha sistematik, daha kurumsal bir durumda zapt altına alma olanakları bulduk. Irak'ın Avrupa'ya ihraç edeceği doğalgazın Türkiye üzerinden geçmesiyle ilgili bir mutabakat zaptı gündeme geldi. Nabucco töreninde Maliki 15 milyar metreküpe kadar gerekli gazı çıkarmış olmaları halinde verebileceklerini beyan etmişlerdi. Bunun altının doldurulmasıyla ilgili önemli bir görüşme yaptık. Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı Anlaşması 2010 yılının ilk yarısında bitecek. Toplantılarda bu anlaşmanın yenilenmesiyle ilgili de görüştük. Toplantılarda ayrıca, Irak'ta yapılacak doğalgaz dağıtım şebekeleriyle ilgili altyapı çalışmalarının kurulmasına dönük bir görüşme de yaptık."
Elektrik ihracatının kapasitesinin artırılması da görüşüldü
Bakan Yıldız, gündeme gelen konulardan bir diğerinin ise şu anda özel sektör ve kamu eliyle beraber gerçekleştirilen elektrik ihracatının kapasitesinin artırılması ve Irak'ın normalleşmesiyle ilgili sürecin daha da hızlandırılması yönündeki çalışma olduğunu kaydederek, elektrik üretiminde özel sektörün Irak'ta alacağı rolün de masaya yatırıldığını bildirdi. Irak'taki birinci faz petrol kontratları veya petrol ihaleleriyle ilgili herhangi bir aşama sağlanamadığına değinen Yıldız, ikinci fazla ilgili olarak Aralık ayında tekrar ihaleye çıkılacağını açıkladı. Yıldız, TPAO ve Turkish Petroleum International Company'nin bu ihalelere gireceğini belirterek, yaklaşık 10 ihalenin 6'sına direk, 4'üne de konsorsiyum olarak girileceğini kaydetti. Yıldız, bu ihaleler yapılmadan önce ikili bir kontrat yapılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.
Arap Doğalgaz Boru Hattı da masadaydı
Arap Doğalgaz Boru Hattı'nın toplantıda gündeme geldiğini aktaran Yıldız, şu bilgileri verdi: Söz konusu hatta Mısır'dan başlayan ve Türkiye'ye dek uzanan bin 200 kilometrelik hattın Türkiye'deki 93 kilometrelik kısmı tamamlandı. Bu konuyla ilgili Suriye ile yaptığımız mutabakat çerçevesinde bu hattı tamamlayacağız. Suriye de kendi topraklarındaki 60 kilometrelik hattı tamamlayacak. Gerek Katar, gerek Irak doğalgazları, gerekse bundan sonra çıkabilecek alternatif kaynak ülkelerin doğalgazlarının Türkiye üzerinden Nabucco projesine aktarılmasıyla ilgili hem güzergah seçiminde, hem de ilkelerin oluşturulmasında şu anda fizibilite çalışmalarına başlanmadı. Bu konularla ilgili ilke kararları alındı. Her iki ülke de böyle bir kaynak ülke olabilme olasılığını göz ardı etmedi. Katar'ın sıvılaştırılmış doğalgazda (LNG) önemli bir payı var. Bunun bir boru hattıyla beraber Suudi Arabistan üzerinden Türkiye'ye taşınmasıyla ilgili de çalışmalar içinde ekipler oluşturuluyor. Sanırım 1-2 ay içinde Katar'a gidip, bu konuyu olgunlaştırmak için çaba sarf etmemiz gerekecek."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu