Davutoğlu, ABD kongre heyeti ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisindeki Türk Dostluk Grubunun Eşbaşkanı Kentucky milletvekili Ed Whitfield, Maryland milletvekili Donna Edwards, Türk Dostluk Grubu üyesi Virginia milletvekili Jim Moran ve Kongreden üst düzey yetkililerden oluşan ABD Kongre heyetiyle bir araya geldi.

Yayınlanma: 01.04.2010 - 07:43
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından açıklama yapan Whitfield, iyi geçtiğini belirttiği görüşmede, Ermeni tasarısı, Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı katkılar, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki arabuluculuk, İsrail ile ilişkiler ve Türkiye-ABD ilişkilerini ele aldıklarını, bu konularda genel bir durum değerlendirmesinde bulunduklarını kaydetti.

ABD Temsilciler Meclisi Alt Komitesinde Ermeni iddialarına ilişkin tasarının kabul edilmesine yönelik soru üzerine Whitfield, ABD Kongresinde farklı ilişkiler bulunduğunu belirterek, yakın bir sonuç elde edildiğini, ama sonuçta tasarının geçtiğini söyledi. Whitfield, bu konuda gelişme kaydetmeye çalıştıklarını ifade etti.

Türk hükümetinin Ermenistan ile diyalog geliştirmeye çalıştığını ve protokollerin imzalandığını kaydeden Whitfield, bu konuyu çözmenin en iyi yolunun, sorunun Türkiye ile Ermenistan arasında ele alınması olduğunu ve tarihi kanıtların göz önüne alınması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Whitfield, tasarının geçmesinin bağlayıcılığı bulunmadığını belirterek, bu konunun ABD Kongresinin dahil olmaması gereken bir konu olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Bir soru üzerine, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın çağrılmasını anladıklarını söyleyen Whitfield, "Bu konuda iyimseriz. Türkiye ile normal ilişkiler yürütmeyi umuyoruz" diye konuştu. Whitfield, Tan'ın dönüş tarihiyle ilgili bir soru üzerine, bunun Türk hükümetinin karar vereceği bir konu olduğunu belirtti.

Whitfield, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan konuşmasına ilişkin bir soru üzerine, Başkan'ın konuşmasını kendilerinin de beklediğini belirterek, "Bizim de pek bir bilgimiz yok. Türk insanı adına iyi bir konuşma yapacağı yönünde iyimseriz ve umutluyuz" dedi.

Moran da, bir başka soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Obama'yı ziyaret etmesini ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da kendisine eşlik etmesini umduklarını belirterek, "Ziyaretin gerçekleşmesini umuyoruz" dedi.

Edwards ise, ABD Kongresinin Türkiye ile ilişkilerin öneminin farkında olduğunu belirterek, karar verilirken iç kaygıların da göz önüne alındığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler