Davutoğlu: İsrail barış istiyorsa...

İngiliz Guardian gazetesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "İsrail barış istiyorsa, başkalarının da saygı duyulması gereken hakları olduğunu öğrenmesi gerektiğini" söylediğini yazdı.

Yayınlanma: 13.01.2010 - 09:52
Abone Ol google-news

İngiltere'nin başkenti Londra'ya dün çalışma ziyaretinde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Guardian ve Times gazeteleriyle yaptığı röportajlar, gazetelerin bugünkü sayılarında yayımlandı.

Guardian'ın dış politika köşe yazarı Simon Tisdall imzasıyla yayımlanan "Türkiye komşularını sevmeye başladı" başlıklı makalede, hem yazarın görüşlerine, hem de Davutoğlu ile söyleşiye yer verildi.

"Davutoğlu'nun geçen yıl Türkiye'nin Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesinden bu yana büyük dikkat çektiği" yorumunu yaparak makalesine başlayan Tisdall, Davutoğlu'nun daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı olduğunu hatırlattı.

"Türkiye'nin Kissinger'ının, 'Stratejik Derinlik' kitabında da ortaya koyduğu gibi 'komşularla sıfır problem' politikası yürüttüğünü" yazan Tisdall, Davutoğlu'nun Irak'ın yeni hükümetiyle bağları güçlendirmek, Suriye ile komşuluk ilişkilerini düzeltmek, Ermenistan'la yakınlaşma sağlamak gibi politikalara öncülük ettiğini belirtti.

Tisdall, dün Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband ile görüşmesinden önce Davutoğlu ile yaptığı röportajda, Davutoğlu'nun "2010 yılında ilerlemesi zor gözüken" üç karmaşık sorundan bahsettiğini kaydetti. Bunlardan ilkinin Kıbrıs olduğunu söyleyen Davutoğlu'nun, "Müzakerelerde tarihi bir ana ulaştık. Bu, bugün Londra'ya gelmemin sebeplerinden biri" dediği bildirildi.

Guardian yazarı, Kıbrıs Türk tarafının geçen hafta müzakere süreci için "yeni bir paket" sunduğunu anımsatarak, Kıbrıslı Rumların bu pakete tepkisinin olumsuz olduğunu, ancak Davutoğlu'nun bu tepkinin konunun sonu olmadığını düşündüğünü kaydetti. Tisdall, Davutoğlu'nun şunları söylediğini belirtti:
"Tüm Kıbrıslı Rumların ilk önce her zaman 'hayır' dediklerini biliyoruz. Daha sonra "hayır, belki" diyorlar... Ben iyimserim. 2004'teki gibi AB, BM, garantörler olarak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den yoğunlaştırılmış uluslararası çabaya ihtiyacımız var."

Tisdall, konuya ilişkin hızı artırmak için Davutoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüştüğünü de ifade ettiğini belirtti.


"Diplomasi yoluyla yoğunlaştırılmış müzakereler"

İran konusundaysa Davutoğlu'nun şu sözleri aktarıldı:
"İran'daki durum iyi değil, bizim vizyonumuzla uyumlu değil. Bölgede, İran'da, İsrail'de, hiçbir yerde nükleer silahlar istemiyoruz. Her ülkenin barışçıl amaçlarla nükleer güce sahip olma hakkı vardır. İran üzerinde, daha fazla yaptırımlar olsun istemiyoruz. Yaptırımlar, halklara ve komşu ülkelere zarar veriyor. Irak'taki kötü tecrübeyi unutmuyoruz. Diplomasi yoluyla yoğunlaştırılmış müzakereleri tavsiye ediyoruz. Problem, karşılıklı güvenin eksikliğidir."

Simon Tisdall ayrıca, Davutoğlu'nun İran'la ilgili istenirse Türkiye'nin yapıcı bir diyalog konusunda yardımcı olmak için mutluluk duyacağını söylediğini makalesinde bildirdi.
Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerginliğe de değinen Tisdall, bu konuda Davutoğlu'nun şunları söylediğini yazdı:
"İsrail, barış politikası izlerken iyi ilişkilerimiz var. Gazze'den önce Türkiye; Suriye ile İsrail arasında
'dikkate değer ilerleme kaydedilen' dolaylı görüşmelere arabuluculuk yaptı... İsrail barış istiyorsa, başkalarının da saygı duyulması gereken hakları olduğunu öğrenmeli."

 

Taliban'ı ikna

Times gazetesinin köşe yazarı Michael Binyon'un Davutoğlu ile yaptığı röportaj sonrasında kaleme aldığı makalede ise, Davutoğlu'nun, "Türkiye'nin Taliban'ı Afganistan'daki siyasi süreçte yer alması için ikna etmede önemli rol oynayabileceğini" söylediğini yazdı.

Davutoğlu'nun, Afganistan'daki gruplar arasında barış olmadan uzlaşma sağlanamayacağını söylediğini belirten Binyon, "Türkiye'nin Taliban'ı şiddeti sona erdirmesi ve seçimlerde yer alması konusunda ikna etmek için hazır olduğu" yorumunu yaptı.

Binyon Türkiye'nin, 28 Ocakta Londra'da yapılacak Afganistan'la ilgili konferanstan iki gün önce İstanbul'da bir konferans düzenleyeceğine dikkati çekerek, Davutoğlu'nun, Türkiye'nin Afganistan'la 10. yüzyıldan bu yana ilişkileri bulunduğunu söylediğini kaydetti.

Hem Afganistan, hem de Pakistan liderlerinin 25 Ocak'ta İstanbul'a davet edileceğini, ertesi gün de Çin, İran ve Körfez ülkelerinden yetkililerin katılımıyla bir toplantı yapılacağını belirten Binyon, Afganistan konusunun uluslararası boyutunun ise Londra'daki konferansta ele alınacağını ifade etti.

Binyon, Davutoğlu'nun hızlı bir "Afganlaştırmanın" gerekliliğini vurguladığını ve "Taliban dahil herkesi ülkedeki sürece katılması konusunda ikna etmeliyiz" dediğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler