Davutoğlu'ndan Sarkozy-Atatürk karşılaştırması

Fransa Meclisi'ne "Başkalarının acıları üstüne emperyalist planlar kurmayın" diye seslenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Atatürk 'e ilişkin "İşte aralarındaki fark burada" diyerek açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 29.12.2011 - 12:32
Abone Ol google-news

Davutoğlu, "4. Büyükelçiler Konferansı" çerçevesinde Trakya Üniversitesinde ''Balkan Savaşı'ndan Balkan Barışı'na: 100. Yılında Türk Dış Politikası'' konulu konferansa katılarak konuşma yaptı.

Soğuk Savaş sonrası devletler arası ilişkilerin hala normalleşemediğini, normalleşme gerektiğini söyleyen Davutoğlu, ne acılar yaşarsa yaşasın Türkiye'nin politikasının bütün halklarla kaynaşmak olduğunu söyledi.

Balkan savaşlarındaki 5 ay 5 gün süren Edirne müdafaasına ilişkin konuşan Davutoğlu, bu savaşlar bu acılar yaşandıktan sonra, Balkanlar'dan kopup gelen, her Rumeli türküsü ile gözleri dolan Mustafa Kemal Atatürk'ün Balkan Paktı'na öncülük ettiğine dikkati çekti.

Davutoğlu şunları kaydetti:

"Her millet kendi acısını tek acı sanır, ama biz bütün milletlerin acısını anlarız. Çünkü en büyük acıyı biz çektik. Şimdi biz dönüp bu anlayışı Fransız Meclisi'ne söylüyoruz:

Başkalarının acıları üstüne emperyalist planlar kurmayın. 1915'te sizler acı çekmediniz. Gelibolu'da 250 bin şehit verenler acı çekti. Maraş'ta, Urfa'da acı çekildi.

İşte iki lider arasındaki fark da burada. Mustafa Kemal ile Sarkozy arasındaki fark burada. Birisi doğduğu yeri terk eder, her Rumeli türküsünde gözleri dolar. Yeni bir ulus devletin kurucusu olarak milletini tahrik edebilir, 'Yunanlılar sizi işgal etti' diyerek acılarını her gün hatırlatabilirdi. Ama öyle demedi aksine Venizelos'a elini uzattı, çünkü Atatürk gibi bir lider yaklaşık 10 asırlık bir harmanın ürünüdür. O liderler Selimiye'ye bakarak gücü gördüler.
Oysa sadece Sarkozy için demiyorum, Fransız liderler hiçbir acı çekmeden başka milletlere acı çektirerek bugünlere geldiler. Şimdi de başkalarının acıları üstüne yeni bir tarih inşa etmeye çalışıyorlar. Ve dönüp diyorlar ki şu milletin acısı acı değildir, bilinmese de olur, çünkü o başka. Ama bir başka halkın acısı doğuştan suçlu görünen millete hatırlatılması gereken bir acıdır."

Davutoğlu, Ermenistan ile protokollerin imza töreninde Zürih'te yapması öngörülen, ancak yapmadığı açıklamayı hatırlatarak, konuşmasını yapmış olsaydı orada "Sizi adil bir hafızaya çağırıyorum, tek taraflı bir hafızaya değil. Bütün hafızaların birleştirilip kolektif bir vicdanın ortaya çıkması demek" diyeceğini kaydetti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler