Defne üretimi 2 milyon TL kazandırdı
Akdeniz Bölgesi'ndeki ormanlık alanlarda doğal ortamda yetişen, yağ, sabun ve kozmetik ürünleri yapımında kullanılan defneden, geçen yıl orman köylülerinin 2 milyon TL gelir elde ettiği bildirildi.
Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, Türkiye'nin odun dışı orman ürünlerinde zengin bir ülke olduğunu söyledi. Kara, sorumluluk sahalarına bağlı Kadirli, Karaisalı ve Pos (Aladağ) işletme müdürlüklerinde odun dışı orman ürünleri ile ilgili olan 8 bin 617 hektar alanda rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını belirterek, bunun 2 bin 717 hektarının defne ile ilgili olduğunu ifade etti. Bugüne kadar 200 bin adet defne fidanının toprakla buluşturulduğunu anlatan Kara, ''Canlandırma kesimleri yaparak, daha sağlıklı defne sahaları elde ettik'' dedi.
Kara, yağ, sabun ve kozmetik gibi çok sayıda alanda kullanılan, Avrupa ve Amerika'ya ihraç edilen defne üretiminde Türkiye'nin dünyada birinci sırada yer aldığını belirterek, şunları kaydetti: ''Defne üretiminde önemli bir potansiyele sahibiz. Ormanlarımızda yüzlerce bitki çeşidi bulunuyor. Bölgemizde, doğal ortamda yetişen biberiye, defne, kekik, adaçayı, kestane, fıstıkçamı, kuşburnu ve keçiboynuzu orman köylüsüne ekonomik katkı sağlıyor. Bu kapsamda geçen yıl sorumluluk sahamızda 3 bin 800 ton defne üretimi yapan orman köylümüz, bunun karşılığında 2 milyon TL gelir elde etti. Üretimin yoğun olarak yapıldığı Karailası Çukur Köyü'nde defne üretimi öncesinde yıllık gelirleri 1000-1500 TL olan köylüler, son iki yılda kişi başına 9-10 bin TL gelir elde etmeye başladı. Orman köylülerimizin refah seviyelerinin yükselmesi bizleri de mutlu ediyor.''
Kara, Adana Orman Bölge Müdürlüğü olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri 80 bin hektar rehabilitasyon sahasının yaklaşık 9 bin hektarının odun dışı orman ürünlerine yönelik rehabilitasyon alanları olduğuna dikkati çekerek, 2010 yılında 200 hektar daha defne alanının rehabilitasyonun planlandığını bildirdi.
Odun dışı orman ürünleri
Kara, odun dışı orman ürünlerinde bölge müdürlüklerin defne, harnup, fıstıkçamı, fıstıkçamı kozalağı, biberiye, funda, kekik, sedir mantarı, kuzu göbeği mantarı, mersin yaprağı, yosun, tavşan memesi, ökse otu, laden otu ve dut gibi odun dışı orman ürünlerinin üretildiğini kaydetti. Bugüne kadar 80 bin hektarlık alanda yapılan rehabilitasyon çalışmalarının 9 bin hektarını, odun dışı orman ürünlerinin üretilmesine yönelik çalışmaların oluşturduğunu bildiren Kara, şunları kaydetti:
''Odun dışı orman ürünleri orman köylüleri tarafından toplanmakta ve pazarlanmakta. Odun dışı orman ürünlerinden elde edilen gelir köyümüzün ekonomisine katkı sağladı. Odun dışı orman ürünlerinin planlanarak üretilmesi, orman-halk ilişkisine de olumlu katkılar sağladı.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev