Demirtaş: Sızma değil, süzme
Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş 15 Temmuz’un ‘Kokteyl bir darbe’ girişimi olduğunu belirterek “Paralel sızdı diyorlar. Bunlar sızma değil süzmedir”dedi.
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin kokteyl bir darbe girişimi olduğuna işaret ederek, “Paralel sızdı diyorlar. Nasıl sızdı ya? HDP’ye neden sızamadılar? Bunun adı sızma değil, süzmedir. Hepsini süze süze kendi elleriyle devlete yerleştirdiler” dedi. Parlamento çatısında liderler zirvesi çağrısı yapan Demirtaş, yeni bir anayasa için de 1921 anayasası ruhuyla çalışılması gerektiğini kaydetti.
Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş; askeri cunta girişiminin hükümete, parlamentoya, halka karşı vahşi bir katliam gerçekleştirdiğini ifade etti. Darbenin arkasında kimlerin olduğu, amaçlarının ne olduğunun araştırılması gerektiğine işaret eden Demirtaş, “Seçilmiş bir parlamento varken asker neden yönetime el koymak ister? Niye birilerinin aklına bu cesaret gelir? Bunu iyi analiz edemezsek 3 ay sonra, 3 yıl sonra ya da 10 yıl sonra bu rezaletle bir kez daha karşılaşacağız” ifadesini kullandı. Hükümetin 14 yıldır sivil demokrasinin kıymetini anlamadığını söyleyen Demirtaş, şunları dile getirdi:
“Devleti ele geçirmek iktidarların temel hedefi oldu. 14 yıllık AKP iktidarı da devleti ele geçirmeye çalıştı. (...) Devleti ele geçirdiklerini düşündükleri Kemalist kadroları tasfiye etmeye başladılar. Devlette güçlendikçe tasfiyelere başladılar ama milli görüşün yetişmiş bir kadrosu yoktu. Tam bu noktada cemaat AKP’nin imdadına yetişti.”
‘Darbenin kokteyl olduğu anlaşılıyor’
Darbeye zemin hazırlayan koşulların ardından 15 Temmuz’un yaşandığını söyleyen Demirtaş, “Darbenin kokteyl olduğu anlaşılıyor. Cemaat midir nedir şüpheli. Dünyada ilk defa bir darbe girişiminin arkasında kim var belli değil. Genelkurmay Başkanı’nın açıklamaları Cumhurbaşkanı’yla, Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları MİT müsteşarının açıklamalarıyla çelişiyor” diye konuştu.
‘Genelkurmay Başkanı istifa etmeli’
Genelkurmay Başkanı’nın hâlâ görevde olmasını kabul etmediğini kaydeden Demirtaş, “Ordunun bir numaralı komutanısın. Yaveri tarafından karargahında esir alınmış, darbeyi durduramamışsın. Neyin kahramanlığını yapıyorsun? Ben olsam istifa ederim. Bence YAŞ’tan önce istifa etmeliler” diye konuştu. Darbenin iyi soruşturulması gerektiğini söyleyen Demirtaş, AKP içinden de darbeyi desteklemiş, darbeyi haber vermemiş kişilerin de çıkabileceğini ifade etti. İdam tartışmalarıyla milletin kandırıldığını kaydeden Demirtaş, idam cezasının bugün çıksa bile geriye yürütülemeyeceğini ifade etti.
Parlamentoda liderler zirvesi toplanmalı’
Parlamento çatısı altında liderler zirvesinin toplanma çağrısı yapan Demirtaş, sokakta demokrasi dışı provokatif gruplara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Darbe davasına Cizreliler’in müdahil olması gerektiğini kaydeden Demirtaş, devletin yeniden yapılandırılması konusunda parlamentoda dört partinin katılımıyla bir komisyonun çalışmasını talep etti.
‘Sivi bir anayasa yapılmalı’
Çoğulcu bir anlayışla yeni bir anayasa yapılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Zaten olgunlaşmış bir fikir de var. Bir partinin fikri dayatılmadan 1921 Anayasası üzerinden çalışmalar yürütülebilir” diye konuştu.
‘Darbelere hayır, demokrasi hemen’ HDP, hafta sonunda Ankara’da gerçekleştirdiği Parti Meclisi (PM) ve Merkezi Yürütme Kurulu (MYK ) toplantılarında bir dizi karar aldı. Darbe sonrasında iç barışın sağlanması için, hükümet yetkilileriyle görüşme olanaklarının zorlanması, İmralı ve Kandil’e heyetler gönderilmesi gibi bir dizi seçeneğin de gündeme geldiği belirtildi. HDP, söz konusu toplantılarda ayrıca darbeye karşı alanlara çıkma kararı da aldı. Toplantılarda birçok merkezde Eş Genel Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın katılımlarıyla miting düzenlemesi benimsendi. Bu çerçevede “Darbelere hayır, demokrasi hemen” sloganıyla Diyarbakır, İstanbul, Van, İzmir, Mersin, Tunceli’nin da aralarında olduğu bazı illerde miting düzenlenmesi kararı alındı. Mitingler için tarihlerin belirlenmesine ve hangi illerde miting yapılacağına ilişkin çalışmalara başlandı. HDP’de ayrıca halk toplantıları yapılması da kararlaştırıldı. Bu çerçevede milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri, 40 farklı merkezde gerçekleştirilecek geniş katılımlı halk toplantıları için ayrı ayrı görevlendirildi. 30 Temmuz’da başlayacak olan toplantılar 24 Ağustos’a kadar sürecek. Hafta sonları gerçekleştirilecek olan toplantılarda örgütlenme çalışmaları yapılacağı, ayrıca parti içi eğitimlerin de verileceği bildirildi. |
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu