Dengeli beslenen çocuk, daha başarılı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülbin Gökçay, çocuklarda yeterli uyku ve düzenli beslenmenin okul başarısını artırırken obeziteye de engel olduğunu bildirdi.

Dengeli beslenen çocuk, daha başarılı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.09.2012 - 09:16

Prof. Dr. Gökçay,  yaptığı açıklamada, düzenli ve dengeli beslenmeyen çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminin geri kaldığını, bu çocukların iştahsız olduğunu, kavrama ve öğrenme yeteneklerinin azaldığını, huzursuz ve sinirli olduklarını, daha sık hastalandıklarını ve erişkin dönemdeki sağlıklarının olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Dengeli beslenen çocukların ise daha az hastalandığını, bir konu üzerinde dikkatini daha fazla yoğunlaştırdığını, anlatılanları daha kolay kavradığını ve unutmadığını, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin daha hızlı olduğunu anlatan Gökçay, dengeli ve yeterli beslenme için her öğünde 4 temel besin grubundan yiyeceklerin alınması gerektiğine dikkati çekti.

Söz konusu besinleri süt-süt ürünleri, meyve-sebze, tahıllar (ekmek, makarna, pilav ve benzeri) ve et-et ürünleri-baklagiller olduğunu belirten Gökçay, çocuk beslenmesinde zeytinyağının önemli bir yere sahip olduğunu, ailelerin zeytinyağı kullanmaya özen göstermesi gerektiğini, ayrıca, haftada 3 kez kırmızı et, haftada 2 kez balık (özellikle hamsi ve sardalya gibi yağlı balıklar) tüketiminin çocuk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Beslenmede çeşitliliğe önem verilmesi, anne, baba, büyük kardeşler ve öğretmenlerin sağlıklı ve dengeli beslenme açısından örnek olması gerektiğini vurgulayan Gökçay, ana sınıfı ve ilkokul dönemi çocuklarının gelişimi açısından beslenme ve uyku saatlerinin düzenli olması gerektiğini vurguladı.

''Kahvaltı yapan çocukların okul başarıları daha yüksek''

Prof. Dr. Gülbin Gökçay, ''Hep aynı saatte beslenmeli ve uykuya yatmalıdırlar. Günde en az 8 saat uyumalıdırlar. Erken yatmak, en geç saat 22.00 civarında uyumak fiziksel gelişim açısından önemlidir. Ayrıca erken yatan çocuklar daha rahat olarak erken kalktıkları için kahvaltı için daha bol zaman bulmakta ve daha zengin bir kahvaltı yapmaktadırlar. Araştırmalar, kahvaltı yapan çocukların okul başarılarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yeterli uyku ve düzenli beslenme okul başarısını artırırken obeziteye de engel oluyor'' diye konuştu.

Sağlıklı ve düzenli beslenen çocuklarda beynin daha iyi çalıştığını, öğrenilenlerin daha iyi akılda kaldığını, yetersiz beslenme durumunda ise birçok vitamin ve mineral eksikliğinin ortaya çıktığını, bu durumun zihinsel gelişimi olumsuz etkilediğini belirten Gökçay, okul döneminde düzensiz beslenme ve gelişen abur-cubur alışkanlığının, şişmanlığa yol açtığını, ayrıca, ileride bu kişilerde alerjik hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon, damar sertliği gibi sorunların daha fazla görüldüğünü söyledi.

Düzenli sebze-meyve tüketiminin birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğuna işaret eden Gökçay, ''Erişkin sağlığının temelleri çocukluk döneminde atılır. Sağlıklı beslenen çocuklarda ileri yaşta kalp hastalığı, kemik erimesi, bazı kanser türleri, damar sertliği, hipertansiyon ve şeker hastalığı daha az görülmektedir'' dedi.

Öneriler

Prof. Dr. Gökçay, sağlıklı yiyeceklerden kaçınan çocuklar için önerilerde bulunurken, ''Ebeveynler örnek olmalıdır. Eve alınmaz ise çocuk da yemez. Ayrıca, bu tip yiyeceklerin halka doğrudan reklamı (televizyon, yazılı basın gibi) yasaklanmalıdır. Reklamlarda çocuklar kullanılmamalıdır. Okul yemekleri bu açıdan örnek olacak biçimde düzenlenmelidir'' şeklinde konuştu.

Çocukların şeker ve tuz tüketimiyle ilgili olarak da Gökçay, şekerin doğrudan tüketilmesinden olabildiğince kaçınılması gerektiğini, böylece şeker hastalığı, şişmanlık, damar sertliği ve karaciğer sirozu gibi hastalıkların gelişmesinin önemli ölçüde önlenebileceğini, tuz kullanımının ise böbrek taşı ve kalp hastalıklarına yol açtığını, bundan dolayı olabildiğince az kullanılmasının yararlı olacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler