Denizli'de bayram arbedesi

Denizli'de Cumhuriyet Bayramı geçit törenine katılmak isteyen Eğitim-İş, Atütürkçe Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) üyelerine izin verilmemesi üzerine arbede yaşandı.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 12:04
Abone Ol google-news

Denizli'de sabah ellerine Türk bayraklarını alan yurttaşlar, Delikliçınar Meydanı'ndan Vilayete doğru yolların kenarlarında toplandı.

İl Kutlama Komitesi tarafından düzenlenen tören için meydana gelenlerin üzerleri güvenlik güçlerince arandı.

Çınar Meydanı'ndan Gazi Bulvarı'na doğru yapılacak kortej eşliğindeki resmi geçit törenine katılmak ve gazilerle askerlerin önünden yürümek isteyen ADD, Eğitim-İş ve ÇYDD temsilcileri, polis tarafından engellendi.

Polis, İl Kutlama Komitesi'nin aldığı karar gereği, aralarında CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç ve DSP İl Denizli Başkanı Mustafa Değirmenci'nin de bulunduğu gruba, yürüyüşe alınmayacaklarını bildirdi.

Polisin ikna çabalarına karşın grup dağılmadı. Bu sırada CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur da sivil toplum örgütleri temsilcilerini ikna etmeye çalıştı.

İki saatten fazla süren ikna çabalarının sonuç vermemesi üzerine polis, megafonla gruba son olarak süre verdi.

ADD Denizli Başkanı Gülizar Biçer Karaca, topluluğa kararını sordu. Kalabalığın, yürümekte ısrarlı olduğunu belirtmesi üzerine polis, bu kişileri çembere alıp müdahale etti.

Kalabalık yere oturup dağılmayınca, emniyet güçleri oturanları, polis araçlarına zor kullanarak birdirmeye başladı.

Arbede sırasında ADD Denizli Başkanı Biçer, gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Kalabalık, polis aracına bindirilenlerin serbest kalması karşılığında dağılacaklarını belirtti.
DSP İl Başkanı Mustafa Değirmenci ve Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Osman Kandemir'in de aralarında bulunduğu grubun serbest bırakılması üzerine, kalabalığın dağılmaya başladığı gözlendi.

 

Vali açıklaması

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, gazetecilere konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bazı kişi ve grupların sivil toplum kuruluşlarının arasına sızarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi geçit törenini provoke edeceği şeklinde alınan duyum nedeniyle iznin verilmediğini söyledi.

ADD Denizli Şubesi yöneticileri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine resmi yazı göndererek aldıkları duyumu ve izin verilmeme gerekçesini ilettiklerini belirten Erkmen, daha önce düzenlenen, Pamukkale Üniversitesi'nin akademik yıl açılış töreni ve Denizli Barosu'nun İnsan Hakları Sempozyumu'nda yine bazı provokatif eylemlerin yaşandığını anımsattı. Erkmen, şunları kaydetti:
''Sizin de bildiğiniz gibi, kısa süre önce üniversitede Bakanın gelişi sırasında gelişen olaylar, baronun yaptığı sempozyumda yaşanan olaylar ve dolayısıyla bugün de resmi geçit sırasında bazı kişi ve grupların provokatif eylemler yapacağı konusunda duyumlarımız vardı. Biz sivil toplum örgütlerine, resmi geçit anlamında izin vermeyeceğimizi 2 gün önceden duyurduk. ADD Başkanı ve bir başka sivil toplum örgütünün başkanı bana geldiğinde, kendilerine ifade ettim bu durumu. 'İyi niyetinizi biliyoruz, içinize sızmayı düşünen kişiler var. Bunların da gelip, burada resmi töreni baltalayacak, sabote edecek şekilde herhangi hareket içinde bulunmasına izin vermeyiz, bu nedenle yürüyüşe katılmanıza izin vermiyoruz' dedik. İzin vermeyeceğimizi yazılı tebligatla da ilettik. Emniyet Müdürlüğü'nden arkadaşlarımız kendileriyle yeniden görüştü.''

Yapılan iyi niyetli uyarılara rağmen bazı sivil toplum kuruluşlarının resmi geçit töreninin yapıldığı yola oturarak, askerlerin geçişine izin vermemesini yadırgadığını ifade eden Erkmen, şöyle devam etti:
''Ama bugün gelinen noktada, oraya gelip yolun üstüne oturup özellikle askerlerimizin geçişini engellemelerinin, bize gelen duyumların doğruluğunun göstergesi olduğunu düşünüyorum. İyi niyetli olsalar da kendilerine yapılan iyi niyet çerçevesindeki tebligatı, iyi niyet çerçevesinde yorumlayıp buna son verirlerdi. Böyle bir olaya da müsaade etmezlerdi.''

Sivil toplum kuruluşlarının, 29 Ekim Bayramı'nı kutlaması için akşam saatlerindeki yürüyüş ve etkinliklerine izin verildiğini belirten Erkmen, gözaltına alınan herhangi bir kişinin olmadığını, ancak hukuk çerçevesinde resmi emre itaatsizliğin gereğinin yapılacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler