Depremzedeler için psikiyatri acil çadırı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesinin bahçesinde kurulan psikiyatri acil çadırında depremzedelere psikolojik destek veriliyor.

Yayınlanma: 30.10.2011 - 14:52
Abone Ol google-news

Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Aydın, 10 kişilik ekiple ilk günden itibaren çadırda 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini bildirdi. Kendilerine başvuran hastalara broşür verdiklerini ifade eden Aydın, psikososyal anlamda ne gerekiyorsa vermeye çalıştıklarını söyledi.

Vatandaşlarda genellikle afet travmasıyla ilgili olarak hüzün, tedirginlik, gerginlik, uykusuzluk, ufak tefek seslerden irkilme, huzursuzluk gibi belirtiler olduğunu bildiren Aydın, şunları kaydetti: ''Bu hastalarımıza rahatlatıcı ilaçlar vererek uykularını düzene koymaya çalışıyoruz. Türkiye Psikiyatri Derneği afet biriminden gelen 7 ekiple çalışıyoruz. Bazı arkadaşlarımız Erciş başta olmak üzere sahaya inmiş durumda. Bize ulaşmakta zorluk çekenlere bu arkadaşlarımız sahada gerekli desteği veriyor.''

İnanç ve kadere teslimiyetin insanların bu acıyı ve travmayı kolay kaldırmasında önemli bir etken olduğuna işaret eden Aydın, batı toplumlarında bu tür travmaların atlatılmasının zor olduğunu ancak eşini ve çocuğunu kaybeden bir hastanın ''takdiriilahi'' diyerek bunu kabullendiğini gördüklerini söyledi.
 

Çocukların depremden nasıl etkilendiği oyun alanlarında tespit ediliyor

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Tayyib Kadak ise depremden en çok etkilenenlerin çocuklar olduğuna dikkati çekerek, anne ve babaların ruhsal durumlarının çocukların dünyasını da etkilediğini belirtti. Çocukların ruhsal yapılarının yaş gruplarına göre farklılık gösterdiğini söyleyen Kadak, şunları kaydetti: ''Bu tür afetlerde ve olaylarda öncelikle anne ve baba ile çevresindeki yakın akrabaların çocuklara destek vermesi, onlarla konuşarak oyun oynaması önemlidir. Bu durumlarda küçük çocuklar annelere daha çok bağlanarak kapalı ortamlara girmek istemez. Kabuslarla sık sık uyanabilmekte, daha önce kazanmış olduğu tuvalet alışkanlığını, konuşma ve gece tek başına uyuyabilme becerisini kaybedebilmektedir. Çocukların bu süreci atlatması psikolojik destekle sağlanabilir.''

Bu nedenle Erciş'te kurulan sahra hastanesinde psikososyal destek birimi kurulduğunu ifade eden Kadak, ''Burada arkadaşlarımızla dönüşümlü olarak görev yapıyoruz. Burada oluşturulan çocuk oyun alanlarında sergiledikleri davranışları sayesinde depremden nasıl etkilendiklerini belirleyerek ona göre tedavi uygulayacağız'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler