Dersim, CHP ve DTP'yi birbirine düşürdü

TBMM'de dün gerçekleştirilen demokratik açılımla ilgili tarihi oturuma, Meclis'te yaşanan iki ayrı eylem görüntüsü, CHP ve DTP arasında çıkan "Dersim" gerilimi ve partililer arasında yaşanan polemikler damgasını vurdu.

Yayınlanma: 14.11.2009 - 10:27
Abone Ol google-news

İşte sakin başlayan ancak tansiyonun giderek yükseldiği Genel Kurul'dan Meclis tutanaklarına yansıyan karşılıklı söz düellosu:
 

"Kürtt milletvekillerini partiden ihraç ettiniz"

Baykal: Yani bu etnik dayatmayı Türkiye'de Çerkezler hissetmiyor, Araplar hissetmiyor, Arnavutlar hissetmiyor, milyonlarca Kürt kökenli vatandaşımız hissetmiyor da PKK hissediyor diye biz de öyle hissetmek zorunda mıyız? (CHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Sırrı Sakık (Muş) - Benim sorunum değil ki! Ben hissediyorum.

Deniz Baykal (Devamla) - Değerli arkadaşlarım, buradaki "Türk milleti" lafı etnik bir anlam taşımaz. Bu, bize dünyanın verdiği bir addır. Dünyanın verdiği bir ad. Bize "Türk" diyorlar. Yani "Türk" derken Kürt'ünü, Arap'ını ayırmadan diyor. "Siz Ermenileri kestiniz." diyor. "Türkler, Ermenileri kesti." diyor. "Türkler Ermenileri kesti" derken onlar, acaba, Kürtler kesmedi de etnik Türkler kesti mi demek istiyor? Ne alakası var?

Ahmet Yeni (Samsun) - Yanlış.

Deniz Baykal (Devamla) - Yanlış bunlar tabii. Bunlar yanlış. Bu yanlışın Kürt-Türk ayırmadan bize yönelik yapıldığının altını çizmek istiyorum.

Selahattin Demirtaş (Diyarbakır) - Kesmenin kendisi yanlış.

Deniz Baykal (Devamla) - Yani, Bosna'da Boşnaklar var. Gidin, Boşnaklara bir sorun bakalım. Sırplar, diğerleri onlara ne diyor? "Boşnak." Dili farklı. "Türk" diyor.
Değerli arkadaşlarım, burada Arnavutlar yaşıyor, burada yaşayan Arnavutlar var, "Arnavutluk" diye de bir ayrı devlet var. Türkiye'de Araplar var, Suriye'de Arap var, Mısır'da Arap var, Irak'ta Arap var.

Sırrı Sakık (Muş) - Kardeşim, biz bu toprakların sahibiydik, biz sonradan gelenler değiliz.
(CHP sıralarından "Dinle, dinle!" sesleri)

İsa Gök (Mersin) - Dinle, hiç mi kültür yok!

Deniz Baykal (Devamla) - Yani, Türkiye'deki her etnik kimliği bir ayrı siyasi devlet hâline dönüştürme yaklaşımı içine mi gireceğiz?
 

Dersim modeline geldiniz

Sırrı Sakık (Muş) - Arkasından Kürt milletvekillerini de partiden ihraç ettiniz. Sana rağmen yapıldı o program. Kürt milletvekillerini kim ihraç etti, siz etmediniz mi?

Deniz Baykal (Devamla) - Ve 1991 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisine ilk kez, ilk kez benim imzamla ve diğer 38 arkadaşımın imzasıyla Kürtçenin de konuşmasının önündeki yasal engelin kaldırılması amacıyla bir kanun teklifi verildi.

Hasip Kaplan  (Şırnak) - O raporda biz vardık ama sonradan Dersim modeline geldiniz.

Deniz Baykal (Devamla) - Şimdi, bunları dinlemekten rahatsız olmayın.

Deniz Baykal (Devamla) - Bunları dinlemekten rahatsız olmayın. Sorunlarınızı bize aktarın, konuşuruz. (DTP sıralarından gürültüler)

Hasip Kaplan (Şırnak) - Ben de vardım.

Deniz Baykal (Devamla) - Şimdi, ben bu konuya nasıl baktığımı anlatıyorum. Sabırla dinleyin. Biz sizi dinledik, siz de bizi dinleyin.

Hasip Kaplan (Şırnak) - Buyurun, okuyun. Arkasında durur imza atarız.

Deniz Baykal (Devamla) - Yani bu sözlerden telaşlanarak, tepki göstererek bir yere varamazsınız. (DTP sıralarından gürültüler)

Hasip Kaplan (Şırnak) - Söylediklerinizin arkasında durun. O lafların arkasında durun.

Deniz Baykal (Devamla) - Değerli arkadaşlarım, bunlar tarihî gerçekler. Bu, işin özüdür. Yani biz o zaman çıkmışız demişiz ki kimsenin etnik kimliğine yasak koyamazsınız ve ayrıca demişiz ki devlet hiçbir zaman vatandaşının etnik kimliğini fark edemez, etnik kimliğini göremez, etnik kör olmak zorundadır.

Sebahat Tuncel (İstanbul) - Şimdi?

Deniz Baykal (Devamla) - Kimsenin etnisitesiyle devlet uğraşmasın, kimsenin etnisitesine karışmasın, kimsenin etnisitesine yaranmaya çalışarak bir yere gidebileceğini zannetmesin.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler