Dink cinayeti davası devam ediyor
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, ''görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak'' suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanıklardan uzman çavuş Hacı Ömer Ünalır hazır bulundu. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Sanık avukatları Ali Sürmen, Sinan Barut ve Nurhayat Bayraktar ile Dink ailesi avukatları İsmail Cem Halavut, Bahri Bayram Belen ve Hakan Bakırcıoğlu da duruşmaya katıldı.
Duruşmada söz alan Dink ailesi avukatlarından Belen, haber elemanlarını dinlenmesine ilişkin daha önce verilen ara kararın kaldırılarak, dinlenmeyen haber elemanlarını tekrar dinlenmesini istedi.
Mahkeme heyeti ise daha önce ara karar verildiğini belirterek, talebi reddetti.
Dosya hakkında bilgi veren Belen, davanın başından itibaren bazı değişiklikler olduğunu, kanıtların değiştiğini, yeni deliller ve tanıkların ortaya çıktığını belirterek, dosyanın, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen davayla birleştirilmesi hususunun sorulmasını istedi.
Mahkeme heyeti, daha önce bu konunun sorulması, ayrıca birleştirme yetkisinin üst dereceli mahkemeye ait olması nedeniyle bu talebi reddetti.
Sanık Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen ise müvekkili hakkında Rize Ağır Ceza Mahkemesinde, aynı gerekçelerle bir dava açıldığını öğrendiklerini belirterek, bunun araştırılmasını istedi.
Mahkeme, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla, Rize Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın incelenmek üzere istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Olayın geçmişi
Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.
Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin, Jandarma Astsubay Okan Şimşek ile Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulundan bu iki görevli hakkında, ''Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri'' gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti. Soruşturma izni verilmesi üzerine Şimşek ve Şahin hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.
Mahkemede ifade veren sanıklar, istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi.
Sanıkların ifadeleri üzerine dönemin Trabzon İl Jandarma Komutan Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yıldız ile uzman çavuşlar Önder Araz ve Hacı Ömer Ünalır hakkında da soruşturma izni verilmişti.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın ardından, ilk davanın sanıkları Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Albay Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, ''Görevi kötüye kullanmak'' suçundan yeni bir dava açılmıştı. Bu davaya bakma görevi de yine 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne verilmişti.
Mahkeme tarafından, birleştirilen her iki davanın iddianamesinde, aralarında Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 8 sanık hakkında, ''Görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak'' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu