"Dinleme yapılmadı"

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, kendilerinin dinleme yapmadığını belirtti. 6 yıl boyunca Başbakan'ın dinlenmesi olayının bu kadar konuşulmadığına dikkat çeken TİB Başkanı hukuki izni olan bir dinlemenin bu kadar tartışılmasını çifte standart olarak değerlendirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.11.2009 - 07:55

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Yargıtay'a ait dinleme iddialarına ilişkin açıklamasında "Mahkeme kararı olmasına rağmen Yargıtay'ın santralinin teknik özeliğinden dolayı dinlenmediğini" dedi.

Şimşek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda yargı kurumlarının dinlendiği iddialarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Şimşek, TİB'de, "kesinlikle" dinleme yapılmadığını vurgulayarak, "Dinlemeler ceza soruşturmaları kapsamında soruşturma mercilerince yapılan talepler üzerine, mahkemelerce verilen kararlarda aidiyet numaraları belirtilen adli kolluk yetkililerince kendi birimlerinde yapılmaktadır" dedi.

Hakim kararı olmadıkça veya gecikmesine sakınca bulunan durumlarda, 24 saat içinde hakim onayı alınmak kaydıyla Cumhuriyet Savcısı talebi yapılmadıkça dinleme yapılmasının hukuken mümkün olmadığını ifade eden Şimşek, "Bunu kim yaparsa suç işlemiş olur" şeklinde konuştu.

5 Kasım 2009 tarihinde başkanlığa haber verilerek gelinen ve yapılan keşif işlemleri sonrasında, hukuka aykırı bir durumun olmadığının da tespit edildiğinin altını çizen Şimşek, "Keşif tutanağında da bu hususlar ayrıntılı olarak yer almaktadır. Müteakip günlerde yapılan tespit işlemleri doğrultusunda, Yargıtay santralinin dinlendiği haberi yer almaya başlamış, özellikle bugün eksik bilgilendirmeden kaynaklandığını düşündüğümüz bir bilgi kirliliği yaşanmıştır. Yapılan incelemede, Yargıtay'a ait olduğu iddia edilen sabit telefonlardan biriyle ilgili olarak faaliyete başladığımız günden bu yana Hakim kararı bulunmasına rağmen hiçbir dinleme işleminin yapılmadığı, diğer sabit telefon numarasıyla ilgili olarak, hakim kararı bulunmasına rağmen, kullanılan santralin özelliği nedeniyle, dinleme işleminin gerçekleştirilemeyerek, tedbir süresi sona ermeden talep eden birimin yazısı üzerine sonlandırıldığı, Yargıtay'ın olduğu iddia edilen telefonlarla ilgili olarak hiçbir dinleme yapılmamıştır. Geldiğimiz nokta çok düşündürücü. Hepimiz siyasi olarak siyasilerimiz çifte standart içinde olmamalıyız. TİB kurulmadan önce bir ülkenin başbakanının 6 yıl hakim kararı olmadan, dinlendiği hususlarına ilişkin bir tartışma yaşanmadı. Bugün ki dinlemeler Hakim kararı ile yapılıyor. Usulüne uygun yapılıyor" dedi.


"Biz sadece katalog suçlarına bakarız"


Şimşek açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "Yargıtay'ın dinlenmediğini söylüyorsunuz başka bir savcının normal şartlarda dinlenmesi mümkün müdür? TİB'de geniş bir inceleme daha yapılacak? Bu incelemeye izin verilecek mi? Herhangi bir doküman çıkarılabilecek mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bazı hususlar yarıya intikal etmiş hususlar. Bunlarla ilgili cevap veremem. Geniş inceleme konusu henüz bize intikal etmedi. O konuya girmeyelim. Santrallerin dinlenmesi ise sonuç olarak yapılan incelemede Yargıtay'a ait olduğu iddia edilen telefonlarla ilgili olarak dinleme olmadı. Soruşturma yapılacak kişilerle ilgili usullerin takdir edecek olan merci Cumhuriyet Savcılarımızdır. Bize intikal elden kararlarda bunları inceleyemeyiz. Biz sadece katalog suçu olup olamadığına bakıyoruz. Her şey hukuki olarak yürütülmektedir."

Şimşek, bir başka soru üzerine de "Adalet Müfettişlerinin bunu sonlandırma isteklerini tamamen kendilerine kalmıştır. Ankara Sulh Ceza Mahkemesi başkanlığımıza gelip ne talep etmişse yerine getirilmiştir" dedi.

Şimşek, toplantı sonunda yazılı bir metin okuyarak Başbakan Erdoğan'ın telefon konuşmalarının çeşitli mecralarda yayınlanmasını eleştirdi. Şimşek, "Geldiğimiz nokta çok düşündürücü. Toplumda hiçbir zaman hepimiz, halkımız, bizler, siyasetçilerimiz çifte standart içinde olmamalıyız. Ülkemizde TİB kurulmadan önce, bir ülkenin Başbakanı'nın 6 yıl hakim kararı olmadan dinlendiği ve gazetelere servis yapılıp tartışıldığı hususlarla ilgili olarak nedense tartışma yaşanmıyor. Ama şimdi tartışılan dinlemeler hakim kararıyla yapılıyor ve usulüne uygun dinlemeler yapılıyor, her nedense toplum ayağa kalkıyor. Bundan kurtulmamız lazım" dedi.

 

Bakan Ergin, Engin ile görüştü

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in konuyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile görüştüğü bildirildi. Engin, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada konuya ilişkin Adalet Bakanlığı'ndan bilgi alacağını bildirmişti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ise ''yargıda telefonların dinlenildiği'' iddialarını sonra değerlendireceğini söyledi. Ergin, İstanbul'dan Ankara'ya dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda, gazetecilerin ''Yargıtay'dan ve ardından HSYK'dan açıklamalar geldi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''Bunlara bir bakalım sonra değerlendiririz'' yanıtını verdi.

 

Engin: Hukukta duygusallığa yer yoktur

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le bir araya gelmesine ilişkin, ''Bu mevzuda (yargıda telefonların dinlenildiği iddiası) konuşmadık'' dedi.

Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayı'nda gazetecilere açıklama yapan Engin, ''Yargıda telefonların dinlenildiği iddiası'' ile ilgili soruları cevaplandırdı.
''Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile telefon dinleme iddialarını görüşüp görüşmediği'' sorulan Engin, ''Sayın Bakanı giderken yolcu ettim. Ayak üstü görüştük. Bu mevzuda konuşmadık. Sadece her zaman olduğu gibi yolcu ettim. Adalet Bakanlığı'ndan belge istedim. Belgeler bir gelsin görelim ona göre değerlendireceğiz'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, ''Odanızda dinleme cihazı olabilme ihtimalini düşündünüz mü?'' sorusunu İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin, ''Odamda herhangi bir araştırma yaptırmadım. Beni hiçbir makamın kanuna aykırı olarak dinleyeceğini düşünmüyorum'' şeklinde cevapladı.

''Bu olay üzerine sizde bir kırgınlık var mı?'' sorusuna ise Aykut Cengiz Engin, ''Hukukta duygusallığa yer yoktur. Biz duygusal olamayız'' dedi.

 

Gerçeker: Takipçisi olacağız

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'a gelişinde gazetecilerin telefon dinlemelere ilişkin sorularını yanıtladı. Gerçeker, Yargıtay'ın dinlendiği iddiasına ilişkin "Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa takipçisi olacağız" dedi.

Bir gazetecinin, Yargıtay Birinci Başkanlığı telefonlarının dinlendiğine ilişkin haberleri hatırlatması üzerine Gerçeker, konunun araştırıldığını, bilgilerin istendiğini ve bilgiler geldikten sonra gereğinin yapılacağını söyledi.

Gerçeker, ''Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa biz onun takipçisi olacağız. Yargıtay'ın telefonlarının dinlenebilmesi için Birinci Başkanlık Kurulu'nun izni olması lazım, karar olması lazım. Onun dışında Yargıtay'ın telefonlarının dinlenmesi mümkün değil'' diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in de örgüt soruşturması kapsamında dinlendiğinin hatırlatılması üzerine Gerçeker, devam eden davalarla ilgili bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, hakim ve savcıların dinlenmeleriyle ilgili birbiri ardına belgeler ortaya çıktığının ifade edilmesi üzerine de konunun Yargıtay kurullarında değerlendirileceğini, daha sonra basına ve kamuoyuna bilgi verileceğini söyledi.

 

Tekrar araştırılacak

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ''HTS'' kayıtlarının yeniden incelenerek, bunlara ilişkin mahkeme kayıtlarının olup olmadığının tekrar araştırılmasını istedi.

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi ve refakatindeki bilirkişi heyeti, 5 Kasım'da tespit ve keşif yapmak üzere TİB'e gitmişti.

Alınan bilgiye göre, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, heyetin TİB görevlilerince engellendiği ve bu nedenle çalışmaların yapılamadığı gerekçesiyle tespitin yenilenmesine karar verdi.

 

Dinleme kararı bir yıl önce alınmış

Yargıtay santralinin dinlenmesine ilişkin ayrıntılar da netleşmeye başladı. Dinleme kararını İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 3 Kasım 2008'de aldığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in dinlenmesine ilişkin kararın da aynı tarihte olduğu belirlendi.

Dinleme iddialarına ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan aramalarda elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanan rapor da bulunuyor. Rapor Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.


Yargıtay Başkanlar Kurulu toplandı

Yargıtay Başkanlar Kurulu, toplandı. Toplantıda, Yargıtay telefonlarının dinlendiği iddialarının görüşüleceği öğrenildi.
 

İlgili haberler için tıklayınız:

HSYK Toplantısı sona erdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler