Diplomatik skandal

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, İsrail saldırılarına hedef olan Gazze ziyaretinde diplomatik skandal yaşandı. Ban Ki- moon, Gazze'ye girebilmek için pasaport kontrolünde yarım saat bekletildi.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 12:33
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail sınırından geçmeye çalışan Moon, yarım saat sınırda pasaport kontrolünde bekledi.

Ban, İsrail ordusunun Hamas'a karşı giriştiği 22 günlük savaş ve ardından ilan edilen ateşkesten sonra, Gazze Şeridi'ni ziyaret eden ilk resmi yetkili oldu. Doğrudan Tel El Hava'daki BM karargahına giden Ban, BM'nin Filistinlilere yardım kuruluşunun yetkilisi Karen Ebu Zeyd ile görüştü.

Gazze Şeridi'nde iktidardaki Hamas ya da diğer grupların temsilcileriyle görüşme yapmayacağı bildirilen Ban'ın bazı BM okullarını da ziyaret etmesi bekleniyor. Ban'ın Gazze'ye gelişi sırasında, Gazzelilerin ellerinde Hamas bayraklarıyla konvoyunu selamladıkları bildirildi.

Ban Ki-mun, Gazze Şeridi'ne gitmeden önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir görüşme yapmış ve sağlanan ateşkesin kalıcı olması için yardımcı olmak istediğini belirtmişti.

Gazze'de birkaç saat kalacak BM Genel Sekreteri, Gazze sınırının hemen yakınındaki İsrail kenti Sderot'a gidecek. Gazze'deki militanların roket saldırılarından en fazla Sderot etkileniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Filistin topraklarına gittiği sırada, İsrail tarafından kontol noktasında yarım saat boyunca bekletildiğini açıklamıştı.


Ban'ın gelişinden önce 1 Filistinli öldürüldü

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ziyaretinden yaklaşık yarım saat önce, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir Filistinli çiftçinin İsrail askerlerinin açtığı ateşte öldüğü bildirildi. İsrail ordu radyosu, Kisufim geçişi yakınlarında İsrail askerlerine ateş açıldığını belirtti. Filistin kaynakları ise askerlerin ateş açtığını ve sınır yakınlarındaki tarlasında bulunan çiftçinin öldüğünü bildirdiler.

Ateşkesten sonra dün de bir Filistinli çiftçi vurularak öldürülmüştü. Bu arada, askerlerin geride bıraktığı bombayla oynayan 10 ve 11 yaşlarındaki iki kardeşin, bombanın patlaması sonucu öldükleri öğrenildi.

 

'Ban'ın ziyareti BM çalışanlarına moral oldu'

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumunun (UNRWA) Gazze Başkanı John Ging, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un bugün Gazze'ye yaptığı ziyaretin BM çalışanlarına büyük moral verdiğini söyledi. BM'nin Gazze'deki en üst düzey yetkilisi olan Ging, video konferans aracılığla BM'deki gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Gazze'de 4 saat kaldığını ve BM çalışanlarıyla bir toplantı yaptığını, onları dinlediğini belirtti.

Ging, Genel Sekreter Ban'ın Gazze'deki durumu, başta evler olmak üzere binalardaki hasarı 4 saat içinde büyük oranda gördüğünü belirterek, Genel Sekreterin özellikle BM merkez binasınındaki zararı gördükten sonra bir kez daha bağımsız soruşturma yapılması isteğini yinelediğini belirtti. Ban'ın Gazze'deki sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştüğünü bildiren Ging, Filistinli temsilcilerin barış sürecine destek ve Gazze'deki Filistinlilerin onurlu bir şekilde yaşama isteğini dile getirdiğini aktardı.

Ging, bir soru üzerine, Ban'ın Hamaslı yetkililerle ne resmi, ne de gayri resmi bir şekilde görüşmediğini söyledi. Gazze'deki tüm BM örgütlerinde görevli çalışanların Genel Sekreter Ban'ı bizzat yanlarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Ging, ziyaretin hepsine büyük moral verdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler