Dış basından Balyoz yorumları

Orgeneral Bilgin Balanlı'nın Balyoz davasında yargılanması yabancı medyada da yankı buldu. "Dava, laik ordu ve hükümet arasındaki gerilimi körükledi", "Soruşturmalara ilişkin kaygılar büyüyor", "Davalar, tek parti hakimiyeti korkularını tetikledi" analizlerde yer bulan yorumlar arasında.

Yayınlanma: 16.08.2011 - 10:56
Abone Ol google-news

ABD yönetiminin resmi yayın kuruluşu Amerika'nın Sesi de, Orgeneral Bilgin Balanlı'ya ilişkin haberinde "Savcılar, soruşturmanın ordunun siyasete müdahalesine son vermeyi amaçladığını öne sürüyorlar ancak dört yıl devam eden soruşturmanın arkasında başka nedenlerin olabileceği kaygısı büyüyor" savlarına yer verdi.

Balanlı'nın sonraki Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklendiğini kaydeden Amerika'nın Sesi, Balyoz soruşturmasına ilişkin "Türkiye'de yapılan çok, çok önemli çünkü temel olarak devlet içindeki kirliğinin ortaya çıkarılması ile ilgilidir" değerlendirmelerini yansıttı. Savcıların ülkede kaos yaratmaya yönelik bir plan olduğunu savunurken emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk'ün, soruşturmaların hükümetin "teşvik ettiği bir siyasi cadı avı olduğu" değerlendirmesinin de aktarıldığı haberde şu yorum yapıldı:

"Hem yurt içinde hem yurt dışında mahkûmiyet olmadan dört yıl devam eden soruşturmalara ilişkin kaygı artıyor. En büyük ve en uzun yargılama olan, iddia edilen Ergenekon komplosuna ilişkin dava, üçüncü yılında bulunuyor."

Haberde yargılananların arasında gazeteciler ve hükümetin tanınmış eleştirenlerinin de bulunduğuna işaret ettikten sonra TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP'li Volkan Bozkır'ın, suçlamaların siyasi olduğu iddialarını reddettiğini belirterek Bozkır'ın "Türkiye'de mahkemeler bağımsız" sözlerine de yer verdi.

Gözaltıların devam ettiği belirtilen haberde "Türk savcıları, orduya baskıyı hafifletecekleri yönünde herhangi bir işaret vermiyorlar" denilirken tutuklananların bazılarının üç yılı aşkın bir süre cezaevinde olduğuna dikkat çekildi.

Amerika'nın Sesi, Türkiye'nin, Suriye sınırında artan bir istikrarsızlıkla karşı karşıya bulunduğunu, PKK ile çatışmaların yeniden alevlendiğini de belirttiği haberinde "Gözaltı ve yargılamaların sonu gözükmezken meşruluğuna ilişkin kaygıların büyümesi bekleniyor" yorumuna da yer verdi.


BBC: Hükümet ordudaki muhaliflerinin kökünü kazımaya kararlı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'nin en üst düzeydeki generallerinden biri olan Orgeneral Bilgin Balanlı'nın AKP hükümetine karşı komplo kurmakla suçlanan yüzlerce subaydan biri olduğunu belirtti.

Geçen Aralık ayında 200 subayın aynı suçlamalarla yargılanmaya başladığına da dikkat çeken BBC, "Dava, laik ordu ile kökleri İslam'da olan AKP arasında uzun bir süreden beri var olan gerilimleri artırdı" görüşünü öne sürdü.

Halen TSK'nin tüm general ve amirallerinin yüzde 10'unun tutuklu olduğunu söyleyen BBC, Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner'in geçen hafta istifa ederken yaptığı açıklamaya vurgu yaptıktan sonra "Ancak ordunun tarihinin darbe ve siyasete müdahaleleriyle dolu olmasının, kamuoyundan daha az sempati sağlamasına yol açtığı" yorumunu da yaptı.
BBC, haberinde "Hükümet şimdi daha üstün bir pozisyon ve ordudaki muhaliflerinin kökünü kazımaya kararlı görülüyor" sözlerini de kullandı.
 

Deutsche Welle: Davalar tek parti hâkimiyeti korkularını tetikliyor

"Türk ordusu davaları, tek partinin boğucu hâkimiyeti korkularını tetikliyor" başlığını kullanan Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle de, "Türkiye'nin ordu ile iktidar partisinin arası açık" derken "Savcılar, ordunun siyasete müdahalesinin durması gerektiğini söylüyorlar ama çok daha netameli bir nedeninin olmasından korkuluyor" ifadelerini kullandı.

Ordunun tarihinde siyasete birçok müdahalesinin bulunduğunu, 1960'dan beri dört hükümeti iktidarı bırakmaya zorladığını kaydeden DW, "Türkiye'nin laik ordu ile kökleri İslam'da olan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) arasındaki gerilimler, yıllarca büyüyor" dedi.

AKP'ye yönelik "Tek parti iktidarı" iddialarına da yer verildiği haberde uzun tutuklulukların hem yurt içinde hem yurt dışında artan bir kaygı yarattığı görüşü de dile getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler