Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan ABD'ye Venezüella tepkisi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'nin Venezüella Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın Türkiye’nin Venezüella’ya yaklaşımı hakkındaki açıklamalarının esefle karşılandığını belirtti.

Yayınlanma: 29.03.2019 - 21:13
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 28 Mart Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ‘LiveatState’ başlıklı sosyal medya programına konuk olan ABD'nin Venezüella Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın Türkiye’yle ilgili ifadeleri hakkında yazılı açıklama yaptı.

Abrams’ın, Türkiye’nin Venezüella ile ilişkileri hakkında söylediği sözlerin esefle karşılandığını aktaran Aksoy, "Türkiye, birçok ülke gibi, Venezüella’da seçimle iş başına gelmiş olan Maduro Hükümetini, uluslararası hukuka uygun ve BM’de temsil edildiği şekilde ülkenin meşru yönetimi olarak tanımaktadır" ifadelerini kullandı.

Aksoy, Türkiye’nin dış müdahalelerle ve demokratik olmayan yöntemlerle ülkelerin meşru yönetimlerinin değiştirilmesi teşebbüslerine karşı olduğunu vurguladığı açıklamada, "Öte yandan, Venezüella ile ticaretini uluslararası ticaret kurallarına uygun ve şeffaf şekilde yürütmektedir. Türkiye, iş birliği ortağı olarak gördüğü tüm Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerini karşılıklı saygı, dostluk ve çıkar temelinde sürdürecektir" dedi.

ABRAMS: TÜRKİYE BU ŞEKİLDE KENDİ DURUŞUNA ZARAR VERİYOR

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre, katıldığı LiveatState programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elliott Abrams'a "Türkiye altın işlemleri aracılığıyla Maduro'ya verdiği desteği sürdürürse bunun bazı sonuçları olacak mı? Ne gibi sonuçları olacak?" sorusu yöneltilmişti.

Türkiye'nin Maduro rejimini güçlü şekilde desteklediğini belirten Abrams "Venezüella halkına ait varlıkların Venezüella'dan çıkarıldığını gördüğümüzde -ister altın olsun ister başka değerli şeyler- söz konusu hükümetlere buna son vermelerini istiyoruz. Bunlar çoğu zaman yabancı ülkedeki özel bir şirketle yapılan özel işlemler olsa da. Ve Türkiye'den istediğimiz işbirliğini görmedik" diye konuşmuştu.

Venezüella özel temsilcisi "Türkiye'deki insanlar Venezüella'nın özgür olacağını anlamalı. Venezüella bir demokrasi olacak. Venezuelalılar daha sonra kendilerine kim yardım etti, kim yardım etmedi diye soracak" ifadelerini kullanmıştı.

Abrams, "Türkiye bu şekilde sadece Venezüella’da değil bütün Latin Amerika’da kendi duruşuna zarar veriyor. Çünkü Latinler bu durumu gözetiyorlar. Bunun Türkiye için bir bedel olduğunu düşünüyorum" demişti.

Elliott Abrams, Amerika'nın Türkiye ile ikili ilişkiler bağlamında ne yapacağı konusunda ise ayrıntı vermemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler