Dışişleri dışarıda yakalandı

Bakan Davutoğlu, Belgrad ziyareti sırasında başlayan Musul krizine karşın programını bozmadı ve BM’deki terörizmle ilgili gözden geçirme toplantısına katılmak için New York’a gitti. Dışişleri Müsteşarı ise ABD’den dönüyordu.

Yayınlanma: 11.06.2014 - 21:49
Abone Ol google-news

 Rehin alınan 32 kamyon şoförünün ardından, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu ve 48 konsolosluk mensubu da dün IŞİD’in eline geçti. 9 Haziran’da peşmergeden gelen ‘tahliyeye yardım ederiz’ önerisine karşın Ankara harekete geçemedi. 10 Haziran günü ise tahliye için Başkonsolosluk’ta her türlü hazırlık yapıldı. Diplomatik evraklar yok edildi, bina tahliye için hazırlandı. Ancak düğmeye basan olmadı. Bu gelişmeler yaşanırken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Sırbistan’daydı. Davutoğlu, Belgrad gezisini kesip geri dönmedi, aksine programı gereği New York’a gitmeyi tercih etti. Ancak işgal üzerine “dön” talimatıyla harekete geçti.

IŞİD adım adım yaklaştı

9 Haziran günü IŞİD’in Musul’da yönetimi ele geçirmesiyle birlikte, Musul’daki tek yabancı misyon olan Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun çevresi 200 metre kala IŞİD elemanları tarafından çevrelendi. Başkonsolosluktan Ankara’ya “çalışma olanağımız kısıtlandı” bilgisi iletildi. Bu aşamadan itibaren tüm personelin ailesiyle birlikte binada toplanması kararı çıktı. Personel eşleriyle birlikte 2 gün boyunca başkonsoloslukta kaldı. Bakan Davutoğlu ise hem Irak Meclis Başkanı Nuceyfi ile hem de bölgesel yönetimden isimlerle görüştü. Bu görüşmeler sonrasında Başbakanlık’a,“peşmerge yardımıyla tahliye olasılığı olduğu, ancak bunun olumlu karşılanmadığı bilgisi” iletildi. Türkiye, kendi olanakları ile tahliye çalışmalarına başladı.

Tahliye hazırlığı bitti, tahliye gelmedi

Tahliye için dün harekete geçilmesi bekleniyordu, ancak bu sırada IŞİD, binayı tamamen çevreledi. Ankara’dan Musul’a “Tahliye için hazırlıkları yapın” talimatı doğrultusunda bina terk edilmeye hazır hale getirildi. Tüm internet ve bilgisayar bağlantıları yok edildi. Başkonsolosluk ile önceki gün uydu telefon aracılığıyla iletişim kurulurken, dün sabahtan itibaren bu iletişim de kesildi.

IŞİD’le ‘pazarlık’

Hükümetten bir yetkilinin “Diplomatların can güvenliğinin temini için bazı militan gruplarıyla doğrudan temasa geçildi” dediği diplomatik kaynaklar tarafından yalanlanmadı. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre IŞİD ile ilk temas, kamyoncuların kaçırılmasının ardından kuruldu. Kaynaklar, IŞİD’in bıraktığı telefon numarası üzerinden başkonoslosluğun temas kurduğunu, daha sonra da kamyoncularla firmanın doğrudan bağlantı kurabildiğini söyledi.

Dışişleri dışarıda

Dışişleri Bakanlığı krize dışarıda yakalandı. Bakan Davutoğlu, Belgrad ziyareti sırasında başlayan krize karşın programını bozmadı ve BM’deki terörizmle ilgili gözden geçirme toplantısına katılmak için New York’a gitti. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ise ABD’den dönüş yolundaydı. Kontrol görevi ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’ya kaldı.

New York’tan geri göndü

Bakan Davutoğlu, Belgrad’da ABD, Irak, IKYB ve İran başta olmak üzere muhataplarıyla temasa geçti. Olası tahliye hazırlıkları yapıldığı sırada Davutoğlu, New York’a kadar “BM Terörizmle Mücadele Küresel Stratejisi” Dördüncü Gözden Geçirme Toplantısı’na katılmak için gitti. Ancak geceyi New York’ta geçiren Davutoğlu, görüşmelerini yapamadan Ankara’dan gelen talimatla dün geri döndü.

Erdoğan’dan zirve

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’na baskın yapıp görevli diplomatları rehin almasının ardından Başbakanlık Konutu’nda zirve toplantısı yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, ilgili bakan ve bürokratları resmi konutta topladı.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Başbakan Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk katıldı.

Gül, Koru’yu çağırdı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Musul’daki gelişmeler hakkında bilgi almak için Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru’yu Çankaya Köşkü’ne çağırdı. Koru, Başbakanlık’taki zirve sonrası Köşk’e çıkarak Gül’e bilgi verdi. Görüşme yarım saat sürdü.

Erdoğan’ın danışmanlığını yapmıştı

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kaçırdığı Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Musul’daki görevine atanmadan önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışman kadrosunda yer almıştı.

AB Bakanı olduğu dönemde Egemen Bağış’ın da danışmanlığını üstlenen Yılmaz, Dışişleri’nde Ortadoğu uzmanı diplomatlardan biri olarak tanınıyor. Yılmaz, Ankara’ya gelmeden önce Türkiye’nin Avrupa Birliği temsilciğinde de görev yapmıştı. Öztürk Yılmaz, geçen yıl Dışişleri’ndeki merkez görevinden Musul Başkonsolosluğu görevine atanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler