"Diyarbakır Cezaevi müze olsun" bildirisi imzaya açıldı

Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu tarafından hazırlanan, Diyarbakır Cezaevi'nin "insan hakları müzesi" olmasını içeren bildirisi imzaya açıldı

Yayınlanma: 03.09.2009 - 08:31
Abone Ol google-news

Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu'nun kaleme aldığı "insan hakları müzesi" bildirisi, tanınmış kişilerden oluşan ilk destek imzacıları belli olduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

Bildirinin kamuoyuna açıklanmasından sonra dileyen herkes, bildiriye "[email protected]" adresinde mail yoluyla imza atabilecek.

Bildiride, Diyarbakır Cezaevi'nin "çok özel bir rejime tabi, bir tür toplama ve eziyet kampı olarak işlev gördüğü" belirtildi. Askeri yönetim döneminde Türkiye'deki bütün cezaevlerinde yoğun baskı, işkence ve yıldırma politikalarının uygulandığı ifade edilen bildiride, özetle şu görüşlere yer verildi:

"Toplumsal barış ve adalet istiyorsak, yakın tarihimizin böylesi karanlık sayfalarının bütün ayrıntılarını resmi hakikat komisyonlarıyla ortaya sermeli, sorumluları tespit etmeli, bu bilgiyi toplumsallaştırmalı, mağdurlardan resmen özür dileyerek onları onurlandırmalı ve 'bir daha asla' diyebilmek için kötülüğün sembolü haline gelmiş olan yerleri koruyarak iyiliğin sembolü haline dönüştürebilmeliyiz. En uygunu, Diyarbakır Cezaevi'nin yapı olarak aynen korunarak, yaşanmışlıkları sergileyen, mağdurları onurlandıran, toplumu eğiten, dolayısıyla toplumsal hafızanın olumlu ve yapıcı bir yönden yeniden kurulmasına katkıda bulunan, barış ve kardeşlik sembolü bir İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesidir."

Bildiride, Hükümetin bu yönde adım atması ve yurttaşların da imzalarıyla bu talebe destek vermesi istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler