Doğaltaşta ebru sanatı
Mermer ve doğaltaş sektörünün her sektörde olduğu gibi kriz yaşadığı şu günlerde İzmir'den bir kadın girişimcilik öyküsü, krizi inovatif yolla aşma çabasına örnek oluyor.
Yaptığı haberlerle mermer ve doğaltaş sektörünün sorunlarını yakından izleyen, ardından sektörde katma değeri yüksek bir ürün yaratabilmek için uğraş veren Saadet Erciyas aslında 15 yıldan bu yana tanıtım halkla ilişkiler alanında etkinlik gösteren bir reklam ajansının sahibi. Erciyas, eşiyle birlikte kurdukları ajanslarında aynı zamanda www.kentyasam.com haber sitesinin editörlüğünü de yürütüyor.
Yaptıkları çalışmanın Kartacalı komutan Hannibal'in söylediği gibi aslında "Yeni bir yol açma ya da yeni bir yol bulma" çabasının ürünü olduğunu söyleyen Saadet Erciyas, yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor:
Mermer ve doğaltaşa ebru uygulamak
"İzmir'de bir ekonomi gazetesi için hazırladığım mermer sektörüne yönelik dergilerde sektörün ne kadar zorlu bir süreç yaşadığını izleme olanağı buldum. 2006 yılında Verona'da dünyanın en büyük mermer fuarı Marmomacc'ta taşımızı dünyaya satmak için yoğun uğraş gösteren firmaları izledim. İnsan haliyle etkileniyor bu çaba karşısında. Elini taşın atına koyan insanların işi çok zor."
Fuar sonrasında sektör için ben ne yapabilirim düşüncesiyle harekete geçen Saadet Erciyas, bir cam firmasında doğaltaşlara serigrafi yöntemiyle uygulanmış bardak altlıklarını görünce heyecanlandığını belirtiyor. "Bizim ükemizde de örnek çalışmalar yapılıyor" diye sevinirken taşın arkasında "Made in Italy" etiketini görünce hayal kırıklığına uğrayan Erciyas, o günden sonra "Ben ne yapabilirim?" sorusunu sormuş kendisine. "Yurtdışına gidenler gümrüklerde ülkelerin kendi ülkelerinin özel ürünlerini görebiliyor. Bizim havalimanlarımızdaki mağazalarda dünyaca ünlü taşımız, zeytinyağımız ya da organik ürünlerimizi bulmakta zorlanırız. Oysa yenilikçi bir yaklaşımla, küçük dokunuşlarla birçok ürünümüzü dünya piyasasına, katma değeri yüksek ürünler olarak sunmamız mümkün" diyen Erciyas, bu bakış açısıyla kültürel bir hediyelik eşya tasarladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor:
Emek yoğun bir çalışma
"Ebru sanatının doğaltaşa uygulanması için yoğun uğraş verdik. Ebru sanatı yurt dışında mermer kağıdı olarak biliniyor. Ebru sanatı İngilizce'de 'marbling', mermer de 'marble' olarak karşılığını buluyor. Birbiriyle iç içe geçmiş. Mermer yüzeyindeki desenlere benzer desenler, ebru sanatında da var. Bu bana bir fikir verdi ve çalışmaya başladık. Mermer ve doğaltaşa uygulamak, ebru sanatındaki zorluklar nedeniyle bir hayli zamanımızı aldı. Yaklaşık bir yıl, kadın sanatçılarla çalışarak sanatı uygun yöntemler geliştirerek, taşa uygulamaya çalıştık ve başardık."
Güzel sanatlar eseri Kültür Bakanlığı tarafından Güzel Sanatlar Eseri olarak tescillenen ürünlerini "Estetik Ebru/Marbling" markasıyla pazarladıklarını anlatan Saadet Erciyas, çalışmaların her aşamasında kadınlardan destek almış. Erciyas süreci şöyle özetliyor: "Ürünü ortaya çıkaranlar kadın sanatçılar. Logosunu, ambalajını, etiketini, poşetlerini yapanlar, kadın. Ahşap ayakları tasarlayan mimar arkadışımız da kadın. Hatta basın kuruluşlarında haberlerimizi yapan gazeteci arkadaşlarımızın çoğu kadın. Bu tam bir kadın girişimcilik ve destek öyküsü."
Yabancıların ilgisini çekecek bir kültür ürünü
Saadet Erciyas, yaptıkları kültürel hediyelik ürünlerin özellikle yabancı müşterilerine özgün ürünler sunmak isteyen kurumlar için "eşsiz" olduğunu vurguladı. Erciyas, "Ebru sanatı özelliği gereği yapıldığı yüzeye yanlızca bir kez uygulanıyor. O yüzden yapılan her ürün eşsiz ve tek. Ambalajıyla da küçük ve değerli bir hediye olarak çok uygun. Özellikle yabancılar bu tür el sanatlarını çok beğeniyorlar" diye konuştu. Ürünlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın DÖSİM mağazalarında yer aldığını da belirten Saadet Erciyas, ürünlerinin ilk kez bu yıl İzmir'de 15.'si düzenlenen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda görücüye çıktığını anlatıyor. Erciyas şunları söylüyor:
"Türkiye Odalar Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu'nun bu yıl ilk kez yaşama geçen "Kadın Girişimcilere Ücretsiz Fuar Desteği" projesinden yararlanarak bu fuara katıldık. Fuar sırasında ebru sanatı uygulanmış doğaltaş ve mermer ürünlerimiz özellikle yabancı katılımcıların ilgisini çekti. Ebru sanatının yapılışını da gösterdiğimiz standımızda, fuara katılan firmalarının çok farklı taşlarına da bu sanatı uygulama olanağı bulduk."
Fonksiyonel ürünler
Estetik Ebru markasıyla hazırlanan ve her biri kadın sanatçılar tarafından tek tek elde üretilen mermer ve doğaltaş ürünler fonksiyonel hale de getirilmiş. Saadet Erciyas "Önce plaket yaptık. Doğaltaşı, ahşapla birleştirerek askılık, tablo ya da masa üstünde kullanılacak dekoratif hediyelik ürünler hazırladık. Hem taşa yenilikçi bir anlayışla katma değer kattık. Hem de yıllarca ebru yapan kadın sanatçılara yeni pazar olanakları yarattık. Kendi taşımızı, kendi sanatımızla buluşturarak yenilikçi bir ürüne dönüştürdük." dedi. Butik tarzda çalışan mimar ve tasarımcıların ürüne ilgi gösterdiğini de vurgulayan Erciyas, "Taşlarımızdaki desenler ağırlıklı olarak ebru sanatının geleneksel çiçek desenleri. Lale, sümbül, karanfil, gül, nergis... İstenirse duvarınızda doğaltaştan bir çiçek bahçesi oluşturabilir, evinizin havasını değiştirebilirsiniz" diye konuştu.
Estetik Ebru ürünlerinin arkasına iliştirilen etikette, "Bu ürün Türk doğaltaşı ve mermerine yapılmıştır ve Türkiye'de üretilmiştir" yazıyor. Saadet Erciyas, "Bu yazı, Türk el sanatlarının en güzel örneklerinden birisi olan ebru sanatının doğaltaşımıza atılan imzası" diyor. Estetik Ebru markasıyla aynı zamanda ipeğe yapılmış fularlar da hediyelik ürün olarak sunuluyor. Firma, ürünlerini www.estetikebru.com web sitesinde tanıtıyor.
Saadet Erciyas kimdir?
Girişimci Saadet Erciyas 1968 yılında İzmir'de dünyaya geldi. 1989 yılında Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. 1987 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde, 1988 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde stajyer muhabir olarak görev yaptı. 1990-1991 yıllarında Günaydın Gazetesi'nin İzmir Bürosu'nda muhabir ve sayfa editörü olarak görev aldı. "Ağlarda Çırpınan Balıkçılığımız" adlı inceleme- araştırma yazısı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Gazetecilik Teşvik Yarışması'nda İnceleme Araştırma Dalı'nda birincilik ödülüne değer bulundu. 1991 yılında TCDD Tren Magazin Dergisi'nin Yazıişleri Müdürlüğü, 1992 yılında İTK Kardelen Dergisi'nin Haber Müdürlüğü görevinde bulundu. 1993 yılından başlayarak Estetik Reklam Tanıtım Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi bünyesinde çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlara basın ve halkla ilişkiler danışmanlığı yaptı ve süreli - süresiz yayınların yayımlanmasında görev aldı. 2003 yılında Türkiye'de ilk kez haftalık yayımlanan Kartopu Çocuk Gazetesi'nin Haber Müdürlüğü görevini üstlendi. Çalışmalarını Estetik Reklam Tanıtım Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi bünyesinde sürdürüyor. Akşam Gazetesi'nin Ege ekinde dört yıl süreyle haftalık köşe yazıları yayımlandı. Gözlem Gazetesi'nde mermer sektörüne yönelik dergilerin editörlüğünü üstlendi. Ekonomi Muhabirleri Derneği, İnternet Medyası Derneği ile İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği üyesi. Meslektaşı Hüseyin Erciyas ile evli.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi