Doğu Anadolu'da yayladan dönüş

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilkbahar aylarında yaylalara çıkan besiciler, kış mevsimiyle birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne dönmeye başladı.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 13:44
Abone Ol google-news

Her yıl ilkbahar aylarından itibaren Erzurum, Muş, Ağrı, Bingöl, Karlıova yaylalarına çıkan sürü sahipleri, burada hayvanlarını besliyor. Besicilerle birlikte aileleri de bu mevsimsel göç hareketine katılıyor.

Yaz aylarını yaylada geçiren besiciler, kışın gelmesiyle sürülerini tekrar bu mevsimin daha sıcak yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa, Diyarbakır gibi illere götürüyor. Besicilerin bu zorlu yolculuğu, gerek yaya olarak gerekse bazı yerlerde araçlarla her yıl tekrarlanıyor.

Bu yıl da sürülerini yaylalara çıkaran besiciler, kafileler halinde dönüş güzergahındaki Elazığ'ın Palu ilçesinden geçmeye başladı. Sürü sahipleri ve çobanların, binlerce hayvanı Murat Nehri kenarından geçirmesi sırasında ilginç manzaralar oluştu.

Sürü sahiplerinden Latif Turan, yaptığı açıklamada, 500 koyunu olduğunu, yıllardır geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını, her yıl hayvanlarını yaylalara çıkarıp kış mevsiminde de döndüklerini söyledi.

Murat Nehri'nin geçit verdiği tek yerin Palu ve ilçedeki köprü olması nedeniyle bu güzergahı kullandıklarını anlatan Turan, şunları kaydetti:
''20 gündür yoldayız. Bazı arkadaşlarımızın bu yolculuğu 45 gün sürüyor. Ailelerimiz de bize katılıyor. Gidiş ve dönüşlerde bazı yerlerde araçlarla hayvanlarımızı taşıyoruz. Ama çoğunlukla arazide olduğumuz ve hayvanların otlamaları gerektiği için yürüyoruz.''

Turan, yaylaların bu yıl daha verimli olduğunu ve yeterince otlak bulunduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler