Doktorlar iş bıraktı

Türk Tabipler Birliği'nin aldığı karar doğrultusunda doktorlar ve sağlık çalışanları iş bırakma eylemine sabah saatlerinden itibaren başladı.

Yayınlanma: 19.01.2010 - 07:42
Abone Ol google-news

Hastanelerde acil servisler dışında hiçbir hizmet verilmiyor. Polikliniklerde de hastalara randevu verilmiyor. Türk Tabipleri Birliği ve bazı sağlık örgütleri bugün Meclis'te görüşülecek Tam Gün yasa tasarısına karşı Hacettepe Hastanesi önünde toplanarak Sağlık Bakanlığı'na yürüyecek ve Bakanlık önünde bir basın açıklaması yapacak.

Ayrıca TTB, bugün açlık grevine başlayacak TEKEL işçilerini de muayene de edecek.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından daha önce yapılan açıklamada, öncelikli taleplerinin sözkonusu Tasarı’nın acilen geri çekilmesi olduğu belirtilerek, "Eylemimiz hiçbir şekilde halkımıza, hastalarımıza karşı değildir. Sağlık ocaklarında 2 TL, devlet hastanelerinde 10 TL, özel hastanelerde hem 15 TL hem de üstüne ‘ilave ücret’ ödemek zorunda kalanlar başta olmak üzere uygulanan sağlık politikalarından zarar gören, mağdur olan bütün vatandaşlarımız davetlimizdir” denilmişti.

Sağlık personellerinin de destek vereceği eylem sırasında sadece acil olan hastalara bakılacağı da belirtilmişti.


"Hekimin ekmeği ucuzlatılmaya çalışılıyor"

Ankara Tabip Odasınca Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonu'nda Tam Gün Yasa Tasarısı'nın değerlendirildiği bir toplantı yapıldı.

Toplantıda konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Feride Aksu, tasarıyla koruyucu sağlık hizmetlerinin göz ardı edildiğini ileri sürdü. Ağız ve diş sağlığı, ana çocuk sağlığı hizmetleri gibi koruyucu sağlık hizmetleri ile bazı tedavilerin ''maliyet etkin'' olmadığı için sağlık hizmetlerinde kapsam dışı bırakılacağını savunan Aksu, ''Cepten katkı payı ödemezseniz bu sağlık hizmetlerine ulaşmanız mümkün olmayacak'' diye konuştu.

Birinci basamaktaki koruyucu sağlık hizmetlerinin de performans üzerinden değerlendirildiğini ifade eden Aksu, çocukluk aşıları performans kapsamında olduğu için bu yaş grubunda aşılama oranlarının yüksek olduğunu, ancak performans dışı olduğu için hamilelikteki tetanoz aşılama oranlarının ise düşük seviyede olduğunu ifade etti.

Hekimlere, emekliliğe de yansıyacak bir ücret ödenmesi gerektiğini kaydeden Aksu, ''Hekimler meslek ve gelecek güvencesinin olduğu bir çalışma biçimi istiyor. Bu tasarı hekimin emeğinin ucuzlatılmasına yönelik bir düzenleme içeriyor'' dedi.

Ankara Tabip Odası Başkanı Gülriz Ersöz de tasarının yasalaşması halinde hekimler ve hastalar açısından ciddi sıkıntılar ortaya çıkacağını ileri sürdü. Tasarının hiçbir biçimde kabul edilemeyeceğini kaydeden Ersöz, tasarının getireceği uygulamalar nedeniyle hasta güvenliğini ve uzun vadede tıp eğitimini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Toplantıya katılan bazı hekimler, tasarıya karşı görüşlerini dile getirdi. Hekimler, ''üniversitelerin altyapısının tam güne uygun olmadığını ve tıp eğitiminin aksayacağını'' belirtti.

 

Eskişehir'de katılım azdı

Sağlık örgütlerinin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı çağrıda bulunduğu iş bırakma eylemi Eskişehir'de ilgi görmedi. Hastanelerde doktorların eyleme destek vermeyerek hastalarla ilgilendiği gözlendi.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hastanelerde görevli doktorların tamamına yakınının iş bırakma eylemine destek vermediğini, doktorların eyleme katılmadığını, bu nedenle sağlık hizmetlerinde bir aksama yaşanmadığını bildirdi.

Öte yandan, Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Şenel, bazı sağlık çalışanı ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı.

Antalya Tabip Odasınca da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Van da ise Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan SES üyeleri, çeşitli sloganlar atarak, dövizler taşıdı. SES Van Şubesi Başkanı Yılmaz Berki'nin açıklamasının ardından grup dağıldı. Bu arada, bazı vatandaşlar sağlık çalışanlarının eylemine tepki gösterdi.

Diyarbakır'da, Diyarbakır Devlet Hastanesi önünde toplanan bazı sağlık çalışanları, Tam Gün Yasa Tasarısı ve hastane yönetimi aleyhine slogan attı. Yapılan konuşmaların ardından eylemciler dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler