Dokunulmazlık sözde kaldı... İki yıl geçmeden fezleke sayısı yine 527’ye ulaştı
Dokunulmazlıklar kaldırılırken “Meclis’teki 562 fezlekenin görüşülmesinin 8 ay süreceği” gerekçe gösterilmiş ve düzenlemeyle HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasının yolu açılmıştı. İki yıl geçmeden fezleke sayısı yeniden 527’ye ulaştı. Son iki ayda muhalif vekillere yönelik yüzlerce fezlekenin gelmesi “Yeni bir düzenleme mi yapılacak” sorusunu gündeme getirdi.
TBMM’de dokunulmazlıklar kaldırılırken “Meclis’te biriken 562 fezlekenin aralıksız görüşülmesinin Genel Kurul’da 8 ay süreceği” gerekçe gösterilirken, iki yıl geçmeden “biriken fezleke” sayısı neredeyse aynı düzeye geldi. Pek çok vekilin tutuklanmasıyla sonuçlanan dokunulmazlıkların kaldırılmasında gerekçe olan “bir daha fezleke biriktirilmeyecek” vaadi de havada kalmış oldu.
TBMM’de yakın tarihin en önemli siyasi gelişmelerinin başında yasama dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği düzenlemesi geliyor. Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesiyle 40’ın üzerinde milletvekili ise gözaltına alındı ve bazıları tutuklandı. Biri CHP’li, 8’i HDP’li 9 milletvekili hala cezaevinde bulunurken, dokunulmazlığın kaldırılmasıyla birlikte hakkında kesinleşen cezalar nedeniyle 4, devamsızlık gerekçesiyle de 3 milletvekilinin vekilliği sona erdi. Dokunulmazlığın kaldırılması, henüz üzerinden iki yıl geçmeden 26. dönemde parlamentoyu etkileyen en önemli gelişmelerden biri oldu.
527 yeni fezleke
Dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin düzenleme 20 Mayıs 2016 tarihinde genel kurulda kabul edilmişti. Düzenlemenin üzerinden henüz iki yıl geçmeden TBMM Genel Kurulu’na başta HDP ve CHP’li vekiller hakkında gönderilen fezlekelerin toplamı Şubat ayı itibarıyla 527’ye çıkarak neredeyse dokunulmazlık düzenlemesinin ilk gündeme geldiği zamanki fezleke sayısına ulaştı.
Dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğiyle ilgili öneri gündeme geldiği zaman düzenlemeyle TBMM’de 100’lerce fezlekenin birikmesinin önüne geçileceği ifade ediliyordu.
Gerekçede; yalnızca her bir fezleke için asgari bir saat görüşülmesine yönelik bir hesaplama yapıldığında günde ortalama 6 fezleke görüşüldüğünde bütün fezlekelerin görüşülmesinin TBMM Genel Kurul’nda 8 ay süreceğine ilişkin bir hesaplama yapılmıştı.
Henüz 2 yıl geçmeden özellikle muhalefet milletvekillerine yönelik Ocak ayından bu yana 100’lerce fezlekenin TBMM’ye gönderilmesi akıllara “Yeni bir düzenleme mi yapılacak?” sorusunu getiriyor. Dokunulmazlık dosyalarına yönelik yeni bir düzenleme ihtimalinin muhalefete yönelik bir baskı aracı olarak kullanılabileceği yorumları dile getiriliyor.
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu nedeniyle hakkında kesinleşen ceza dolayısıyla vekilliğinin düşürülmesine yönelik Başbakanlık tezkeresi TBMM’de bulunuyor. Söz konusu tezkerenin Genel Kurul’da okunması durumunda Yıldırım’ın vekilliği düşecek. Benzer durumda mahkeme aşaması devam eden başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere pek çok muhalefet milletvekili de bulunuyor
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi