Düğümü çözebilecek metin

KKTC Dışişleri Bakanı Nami, Rum Kesimi ile müzakaralerin kapısını açacak “ortak açıklama metninde” yıl sonu gelmeden uzlaşıya varılabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 23.12.2013 - 13:23
Abone Ol google-news

Kıbrıs’ta tarafların Birleşmiş Milletler’in de girişimiyle bir “ortak açıklama metni” üzerinde görüştükleri haberleri yaklaşık 50 yıllık çözümsüzlüğe ilişkin yeni bir umut penceresi açtı. Cumhuriyet’e konuşan KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile doğrudan müzakaralerin kapısını açacak “ortak açıklama metninde” yıl sonu gelmeden uzlaşıya varılabileceği olasılığına işaret ederken tarafları müzakere masasına götürecek ön mutabakata ilişkin pazarlıkların kıyasıya sürdüğüne atıfta bulundu. Annan Planı’na referandumda “hayır” diyen Rum Kesimi’nde bu kez atmosferin değiştiğini, bunun arkasında da gerek kendi gerekse Yunanistan’ın yaşadığı derin ekonomik krizin olduğunu söylerken diğer yandan da Washington’ın son 10 yılda hiç olmadığı kadar müzakarelere başlanması için devrede olduğunu vurguladı.

Doğu Akdeniz havzasındaki enerji kaynakları, bunların çıkarılması, paylaşımı, dağıtımına ilişkin gelişmeler uluslararası arenada dikkatle izlenirken gözler Kıbrıs’ta son dönemde tarafların çözüme ilişkin BM’nin Eylül ayındaki girişimiyle yeniden harekete geçmesine çevrildi. Küresel Siyasal Eğilimler (GPoT) Merkezi tarafından düzenlenen toplantıya katılan KKTC Dışişleri Bakanı Nami, müzekereler için yol haritası olacak ortak açıklama metni üzerinde farklılıkların artık sadece bazı kelimelere kadar indiğini, belgenin bir kaç gün içinde imzalanabileceğini umduğu mesajı verdi. Nami iki toplumlu federatif bir yapıyı içeren bir metnin ortaya çıktığına atıfta bulunarak “Hassas konular ele alındı. Tek egemenlik, tek uluslararası kimlik, her iki tarafın iç vatandaşlığını kabul eden tek vatandaşlık, kurucu devletlere ait anayasada belirtilmeyen artık yetkilerin tanınması, AB normlarının adanın tamamında uygulanması ve iki toplumluluğun devam ettirilmesi gibi konularda büyük ölçüde uzlaştık” diye konuştu. Metin üzerinde müzakerelerin sürdüğüne işaret eden Nami, “Bu tür görüşmelerde taraflar birbirlerinin sinirlerini test eder. Sanırım biraz da bunu yaşıyoruz” dedi.

Nami, ABD’nin Kıbrıs’a yönelik yeniden yoğun ilgisine ilişkin sorumuza enerji kaynakları ve bu çerçevede bölgede müttefikleri (İsrail-Türkiye bağlamında) arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi, yeni ittifakların oluşturulması, batının bölgede etkinliğinin arttırılmasının yattığını ifade etti. Müzakere masanına oturulması halinde görüşmelerin ucu açık olmayacağını söyleyen Nami, her konu için bir çalışma takvimi belirlenebileceğini kaydetti. Müzakerelerde başarılı olunması halinde son aşamanın her iki tarafta konunun referanduma götürülmesi olacağına işaret etti. Diğer yandan ortak metinde uzlaşma sağlanamaması halinde BM Genel Sekreteri Ban’ın inisiyatifi alarak tarafları masaya davet edebileceği ya da kendisinin bir metin oluşturabileceği değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler