Dünya Basın Özgürlüğü Günü

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, temel insan haklarından biri olan ifade özgürlüğünün İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 19. maddesinde yerini bulduğunu hatırlatarak, ancak dünya genelinde hükümetler ve gücü elinde tutanların bu özgürlüğe set çekmenin birçok yolunu bulabildiklerini söyledi.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.04.2010 - 08:49

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, yüksek vergiler nedeniyle okurların gazeteleri satın alamadığını vurgulayarak, bağımsız televizyon ve radyo kanallarının hükümetleri eleştirdikleri takdirde genellikle yayın yapamaz hale geldiklerini, sansür uygulamalarının internet ve internet medyasının takip edilmesini kısıtladığını kaydetti.

Ban, bazı gazetecilerin sadece haberi araştırma, haber alma ve herhangi bir medya aracılığıyla ve sınırları aşacak şekilde yayma haklarını kullandıkları için yıldırma, gözaltına alınma ve hatta hayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabildiklerinin altını çizdi. Geçen yıl 77 basın mensubunun öldürüldüğünü ifade eden Ban, bu kişilerin yoğun çatışmaları izlerken hayatını kaybeden tanınmış savaş muhabirleri olmadığını, çoğunun çatışma bölgelerinin dışındaki yerlerde, hatalı davranışları veya yolsuzlukları haber yapmaya çalıştıkları için öldürülen basın mensupları olduğunu kaydetti.

Cinayet zanlılarının adaletin önüne çıkarılmalarını ısrarla talep ettiğini bildiren Ban, medya çalışanlarını korumanın tüm hükümetlerin görevi olduğunu, hükümetlerin gazetecileri öldürenleri yakalayıp adaletin önüne çıkarmaları gerektiğini belirtti. Ban, suçun cezasız kalmasının suçlulara ve katillere yeşil ışık yaktığını, gizli saklı iş yapanlara güç verdiğini, uzun vadede bu durumun toplumun tamamı üzerinde yıkıcı ve yozlaştırıcı bir etki yaratacağını vurguladı.

Bu yılki Dünya Basın Özgürlüğü Gününün temasının "Bilgi Özgürlüğü: Bilme Hakkı"nın oluşturduğunu bildiren Ban, dünyanın dört bir yanında "bilgiye ulaşma evrensel hakkını" tanıyan yasaların yaygınlaşıyor olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Yeni yasaların çıkarıldığını ancak bu yasaların genellikle uygulanmadığını belirten Ban, resmi bilgilere ulaşma taleplerinin genellikle reddedildiğini veya bazen yıllarca sürecek şekilde sürüncemede bırakıldığını, bunun bilgi yönetiminin zayıf olmasından kaynaklandığını, ancak asıl nedenin çoğunlukla hesap verebilirlik ilkesinin eksikliği ve gizlilik kültürü olduğunu ifade etti.

Yaklaşımları değiştirmek ve bilinç yaratmak için çalışmak gerektiğini kaydeden Ban, insanların hayatlarını etkileyecek bilgiye ulaşma hakkı olduğunu, devletlerin de bu bilgiyi sağlamaları gerektiğini, iyi yönetim için bu tür bir saydamlığın şart olduğunu belirtti. Ban, BM'nin her yerde baskıya uğrayan gazeteciler ve medya çalışanlarının yanında olduğunu, her zaman olduğu gibi bugün de dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri, sivil toplumu ve insanları medyanın önemli görevini anlamaya ve bilgi özgürlüğünü savunmaya çağırdığını kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler