Dünya silahlanıyor

Dünyada artan terör eylemleri ve güvenlik endişeleri savunma harcamalarını katladı. Üretiminin 3’te birini ihraç eden Türkiye bu kapsamda yıl sonunda ihracatını 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Dünya silahlanıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.07.2016 - 20:58

Son yılarda artan terör eğlemleri ve jeopolitik riskler nedeni ile artan güvenlik endişeleri, savunma harcamalarını yükseltti. Bu durumu fırsata çeviren Türkiye de üretiminin büyük bir bölümünü ihraç etmeye devam ediyor.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) verilerine göre, savunma ve havacılık sanayisi ihracatı yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6 artarak, 815 bin 699 dolara yükseldi.

Konuyla alakalı düzenlenen toplantıda konuşan Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, yıl sonu hedeflerinin yüzde 20’lik artışla ihracatı 1 milyar 987 milyon dolara çıkarmak olduğunu söyledi. Aliş, birliğin kurulduğu 2011 yılında Türkiye 884 milyon dolar ihracat gerçekleşirken, 2015 yılında ihracatını yüzde 87 oranında artırarak 1 milyar 656 dolara yükselttiğini vurguladı.

İhracat artıyor

Türkiye’de bir çok sektörde ihracatın gerilediğini dile getiren Aliş, savunma sanayinin 2016’da ihracatını arttıran sayılı sektörlerden biri olduğunu vurguladı.

Aliş’in verdiği bilgilere göre, yılın ilk yarısında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 9.4, otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5, makine ve aksamları ihracatı yüzde 8.5 geriledi. Aliş, sektörün 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedeflediğini hatırlatarak, Türkiye’de ihraç ürünlerinin kg başına ortalama fiyatının 1.34 dolar iken savunma sanayi ihracatında bu rakamın ortalama 25 dolar olduğunu anlattı.

Yerlilik oranı yüzde 60

Üretimin yerlilik oranının yüzde 24’lerden 60’lara geldiğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Fehmi Işık da özel sektör ve KOBİ’lerin savunma sanayiinde daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı. “Savunma sanayiinde büyümenin özel sektör eliyle gerçekleşeceğine inanıyoruz” diyen Işık, sektör ihracatının da kısa sürede 5 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Işık, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği ’nin kurulduğu 2011 yılında 60 olan savunma sanayi üye firma sayısının 450’ye ulaştırmasının önemli olduğunu ifade ederken 450 firmanın yüzde 90’ının KOBİ olduğunun altını çizdi.

İlk sırada Kuzey Amerika var

İhracatın bölgelere göre dağılımına bakıldığında yüzde 34.3’le NAFTA (The North American Free Trade Agreement- Türkiye’de Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması) ülkeleri birinci, AB ülkeleri yüzde 23.7’yle ikinci sırada yer alırken, bu bölgeleri Ortadoğu ülkeleri yüzde 18.3’le, Uzakdoğu ülkeleri yüzde 8.6’yla Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri yüzde 7.5’le takip etti. Savunma ve havacılık sanayinin hedef pazarları olarak ABD, Bağımsız Devletler Topluluğu, AB üyeleri, Hazar Bölgesi ülkeleri, Körfez ülkeleri olurken Uzakdoğu ve Afrika pazarları hedefler arasına dahil oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon