Dünyada önlem bizde laf

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de işsizliğin çözülmesi için TOBB'un 1.3 milyon üyesinden birer işçi almasını önerirken krizin vurduğu ülkeler istihdamla ilgili somut tedbirler aldı.

Yayınlanma: 13.04.2010 - 08:34
Abone Ol google-news

Türkiye tartışmakla yetinirken pek çok ülke işsizlik sorunu için somut önlemler alıyor. TOBB Hazır Giyim Konfeksiyon Sektör Konseyi Başkanı Umut Oran’ın derlediği bilgilere göre, istihdam sorunu yaşayan çeşitli ülkelerde işsizliğe karşı şu çözüm önerileri uygulanıyor:

ABD:
Vergi kesintileri, enerji tasarrufu girişimleri, altyapı harcamaları için özel sektör aracılığıyla yaratılacak olan 50 milyar dolarlık bütçe ile işsizlikle mücadelede hazırlanan 458 sayfalık rapor kapsamında tüketim odaklı ekonomik büyüme yerine yatırım ve ihracat odaklı büyümeye odaklanma öngörüldü. İşsizleri işe alan işletmelere vergiden muafiyet getirilmesi önlemler arasında. Şirketler, işe aldıkları elemanı en az bir yıl çalıştırırlarsa ek olarak bin dolar kredi alabilecek. Halk için yapılan eyalet inşaat yatırımlarına verilen kredilerin faizlerinin ödenmesinde yardım edilmesi, KOBİ’ler için vergi indirimi sağlamak üzere 30 milyar dolarlık bir fon ayrılması, yeni yatırım yapacaklara vergi indirimi.

İngiltere:
500 milyon poundluk yardım paketini, işsizleri 6 aydan fazla istihdam eden şirketlere yapılacak olan maddi yardımları gündeme aldı.

Fransa:
1 Nisan 2009 itibarıyla hükümetin öne sürdüğü yeni uygulamada, son 28 ay içinde herhangi bir 4 ayda işsizlik ödeneği yapan çalışan, işsizlik sigortası hakkı kazanabiliyor. Hak kazanan kişiler son 28 ayda çalıştıkları her gün için ücret alıyor. Bu durum en fazla 2 yıl için geçerli olabiliyor. 50 yaşın üzerindeki kişiler için bu süre 3 yıl. Bunun yanında iş yaşamına yeni başlamış ancak işsiz kalmış genç kesimler için tek defalık “500 Avro” ödemesi yapılıyor.

Finlandiya:
Fransa’daki uygulamaya benzer olarak işsizlik sigortasından faydalanabilmek için son 28 ayda en az 8 ay çalışmış olmak gerekiyor. 2010’da 10 bin yeni işkolu yaratmak için ek olarak 300 milyon dolar bütçe yaratıldı. Özellikle yapı, kerestecilik ve denizcilik desteklenecek.

İtalya:
Bazı şirketler için işsizlik sigorta ödeneği en fazla 90 gün olarak belirlendi. 15 ya da daha az çalışanı olan şirketlerden çıkarılanlar iş bulma ve iş hareketliliği listelerine zorunlu olarak dahil ediliyor. Proje bazlı çalışan işçi ve elemanların işsiz kalması durumunda bir önceki yılda aldıkları toplam yıllık kazancın yüzde 20’si tutarında tek seferlik bir ödeme yapılıyor. 2010 yılında bu oran yüzde 10’a düşürüldü.

İsveç:
“Önce İş” rozetleri taşıyan sosyal demokratlar, 1 Mayıs 2009’dan itibaren işsizlik odaklı kampanya başlattı. İşsizlik sigortasından para alabilmek için zorunlu çalışma süresi 6 aya düşürüldü.

Çek Cumhuriyeti: İşsiz kalan elemana hükümet daha önceki işindeki haklarının yüzde 130’unu ilk aylarda ödüyor, devam eden aylarda bu oran yüzde 70’lere iniyor. Burada amaç işsiz kalan kişinin bir an önce iş bulmasını teşvik etmek.

İrlanda:
20 yaş altındaki işsizler için haftalık 100 Avro’luk ödenek.

Romanya:
İşten çıkarılmadan 1 ay önce, çıkarılacak olan işçiye 12 aylık maaşının tazminat olarak ödenmesi.

Litvanya:
İşsizlik sigortası 1 Temmuz 2009’dan itibaren 9 aya çıkarıldı.

Polonya:
2009 için 12 ay olan işsizlik sigortası 18 aya çıkarıldı.

İspanya:
Devlet eliyle yapılacak olan bina ve inşaat mühendisliği projelerine, enerji tasarrufu sağlayan bina renovasyonlarına, merkezi olarak yönetilecek ve denetlenecek olan arsaların arttırımına ağırlık verildi. Ek bütçe, işsizlik sigorta primlerinin ve üretimin arttırılması için kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler