Dünyanın Haritası Yeniden Çizilirken

Müslüm Üzülmez’in, Dünyanın Haritası Yeniden Çizilirken kitabı okuyucularına merhaba deyip kitapçı raflarında yerini aldı.

Yayınlanma: 23.09.2016 - 17:45
Abone Ol google-news

Dünyanın Haritası Yeniden ÇizilirkenUzun bir süredir Ortadoğu yanıyor. Emperyal güçler, bölge devletleri, Müslüman Sünnî ve Şiîmezhep şeyhleri, İslamî şeriatçı örgütler ve daha birçok oluşum bu yangını sürekli harlıyor. Savaş uçakları bombalarıyla, tank ve toplar mermileriyle, canlı intihar bombacıları patlayıcılarıyla güzelimkentleri,  kasabaları,   köyleri,   bağları,   bahçeleri   yakıp   yıkıyor.  Tarihî  mekânlar   onarılmaz   biçimde harabeye dönüyor. Acı, gözyaşı, açlık, hastalık, ölüm, göç dalga dalga yayılıyor.Ortadoğu sanki bir satranç tahtası. Siyasi, askeri ve diplomatik operasyonlar  hız kesmedensürüyor. İttifakların sürekli değişiyor. Kürtler uluslararası bir statü elde etmenin, karşı olanlar ise buarayışı durdurmanın peşinde. Sıcak gelişmelerin yaşandığı böylesi bir zamanda Müslüm Üzülmez’in Dünyanın Haritası Yeniden Çizilirken kitabı okuyucularına merhaba deyip kitapçı raflarında yerini aldı.

Kitapta yer alan yazılar değişik zamanlarda yazılmış politika, bilim ve kültürle ilgili yazılardan oluşuyor. Yazar, tarihsel zeminden kopmadan Dünya’da ve özellikle de Ortadoğu’da olup bitenlerianlamaya ve gidişatın ipuçlarını yakalamaya çalışıyor.

Önsöz’de M. Şehmus Güzel’in belirttiği gibi:«…Müslüm Üzülmez yeni kitabıyla bu konuda önemli bir adım atıyor ve bize de bu adımı onunla   birlikte   atmamızı   öneriyor.  Zorlamıyor,   ısrar   etmiyor, öneriyor   sadece. 

Üzülmez   günümüzü   ve   yeni   çağı,   sorunları,önerileri   ve   değişimleriyle,   içli   dışlı   binbir   derdiyle,  izliyor, yakalıyor, gelecek günler için ipuçları sunuyor. Bu arada pek çoksoru   soruyor,   hepsini  yanıtlamıyor, yanıtlama faslına okuyucunun da bizzat katılmasını ve onun da fikrini s

Yazar, bölgedeki son on yıldaki gelişmeler üzerine Kürt halkının öneminin arttığını vurguluyor,şu cümlelerle: “Bu gelişmelerde, Ortadoğu’da artık ‘kilit taşı’ Kürtlerdir. Bu süreç, Irak’ın işgaliylebaşladı. Şimdi Kürtlerin ve ABD’nin çıkarları örtüşüyor. Eğer Kürtler bu süreçte akıllı bir politikageliştirip yürütebilirlerse, bu konjonktürel durumdan kazançlı çıkabilirler.”(…) Yazar, yaptığı jeo-stratejik incelemelerini, irdelemelerini, sonuç çıkarmalarını ispat ediciözellikler   de   taşıyan,   Ralph   Peters’in  Armed  Forces  Journal’ın   (Silahlı   Kuvvetler  Dergisi’nin)Haziran 2006 sayısında yayınlanan yazısını “stratejik derinliği” olduğu için Nurettin Değirmenci’ninçevrisiyle, zamanında Türkiye’de epey tartışılan haritasıyla birlikte ve yorumsuz olarak sunuyor.  …»

Dahası   var.   Kitapta   politik   yazıların   peşi  sıra:  Bilgi   ve  Tanımsız   Kavramlarla   Düşünme,Sonsuzluk Teknolojileri,  Yapay Hayatın Eli Kulağında,  Bioekonomik Gelişmeler ve Değerlerimizin Zorlu  Sınavı  gibi bilim  ve biyoteknoloji ağırlıklı;  Cennet Cennet  Dedikleri,  Valentine ve HazretiSüleyman’ın Aşkı, İçkinin Kökeni İçmenin Adabı, Amerikan Soğanı ve Soğanın Marifetleri, Şarap veEdebiyat, Aşık İhsanî: Ağalı Dünyaya Başkaldıran Ozan gibi kültürel ve sosyal yaşama dair yazılar da yerlerini alıyor.

Müslüm   Üzülmez’in  Dünyanın   Haritası   Yeniden   Çizilirken  adlı   kitabının   Dünya’dakigelişmeleri   ve   Ortadoğu’da   yaşananları   anlamamıza,   yeniden   düşünmemize   ve   en   önemlisi   dederinlikli sorular sormamıza vesile olacağını düşünüyoruz.

Künyesi:Müslüm Üzülmez,  Dünyanın Haritası Yeniden Çizilirken, Asmaaltı Yayınları, İstanbul 2016,260 sf


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler