Durmak yok internet sansürüne devam!
Pew Araştırma Merkezi’nin raporuna göre Türkiye, Pakistan ve Mısır’ın içinde bulunduğu birçok ülke protestoların önüne geçmek için internet içeriklerini engelledi veya filtreledi. Diğer ülkelerin de bu yola başvurmasından endişe ediliyor.
Küresel internet üzerindeki baskılar devam edecek ve belirsizliklere yol açacak. Hükümetler istemedikleri sitelere erişimi engelleme konusunda daha çok deneyim kazanacak.
Araştırma şirketi Pew Center, Elon Üniversitesi ile birlikte bin 400 katılımcıyla yürüttüğü ‘İnternetin Geleceği’ raporuna göre gelecek 10 yılda hükümetler interneti düzenlemek amacıyla kısıtlayıcı rolü daha çok benimseyecek, büyük şirketler bilginin serbestliği görüşünü öldürmek için kurumsal açıdan açgözlü bir tavır takınacak. Rapora göre önümüzdeki yıllarda büyük siber saldırıların ve internet suçlarında yeni bir dalganın oluşması beklenmiyor. Ancak araştırmaya katılan uzmanların büyük bir çoğunluğu bu anlamda en büyük tehdidi büyük şirketlerin ve hükümetlerin oluşturacağı konusunda birleşiyor. Pew veri akışını elinde bulunduran Facebook, Google ve Microsoft gibi küresel internet şirketlerinin tehdit unsurları kapsamında olduğuna dikkat çekiyor. Raporda şu tesbitlere yer verildi:
* Türkiye, Pakistan ve Mısır’ın içinde bulunduğu birçok ülke protestoların önüne geçmek için internet içeriklerini engelledi veya filtreledi. Katılımcılar diğer ülkelerin bu ülkeleri takip etmesinden endişe duyduklarını ifade etti.
* Türkiye’de şahit olduğumuz üzere hükümetler interneti kısıtlama konusunda her geçen gün daha da yetenekli hale geldi. Nitekim yeni politikalarla birlikte takip, engelleme ve sansür teknolojilerinin altyapı çalışmaları tüm dünyada hız kazanmış durumda.
* Hükümetlerin internet üzerindeki kontrolünün yarattığı diğer bir endişe ise sansür sürecinin derinleşmesi olacak. Her ne kadar Kanada ve Avustralya çocuk pornografisinin önüne geçmek için uygulanan filtreleme çalışmaları gibi iyi niyetli sayılabilecek örnekler olsa da hükümetlerin internet özgürlüğünü tehdit eden uygulamaları artacak.
* Gizlilikle ilgili sorunlar 2014’te internet içeriklerinin erişimi ve paylaşımındaki en ciddi tehdidi oluşturuyor. İnternet kullanıcılarını ve dünya genelindeki şirketleri hedef alan siber terör tehditleri artarken bunun 2025 itibarıyla değişmesini beklemek için çok az sebep var.
* İnternet tarafsızlığında sorunlar yaşanma ihtimali gayet yüksek. Paranın siyasi konuşmalara eşit olduğu bir siyasi ortamda birçok şey internet servis ve içerik sağlayıcılarının farklı çıkarları korumak için ne kadar para harcamak istediğine kalıyor. Ne yazık ki günlük kullanıcıların çıkarları çok az korunuyor.
* Çok fazla bilgi problemi yakında çok az bilgiye dönebilir. Bilgiyi filtreleyip daha kontrol edilebilir hale getirmek tam tersi bir etki yaratabilir.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu