"Düşük gelirli ülkelere ücret tavanı getirmiyoruz"

Değişik ülkelerden 200 sivil toplum örgütünün IMF'ye ortak gönderdiği mektuba IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'dan yanıt geldi. Kahn verdiği yanıtta "Anlaştığımız ülkelerde maaşları sınırlamıyoruz, düşük gelirli ülkelerdeki Fon destekli programların yaklaşık üçte birinde sosyal harcamaları 'koruma' ya da 'artırma' hedefleri vardır" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.04.2009 - 07:07

Değişik ülkelerden 200 sivil toplum örgütü IMF'ye ortak mektup göndererek, "Ülkeler üzerinde vesayette bulunmaktan, ücret gelirlerini sınırlamaktan, durgunluk dönemlerinde ekonomik daralma tavsiyesi yapmaktan vazgeçmesi, sadece maliye bakanlarına değil sağlık, eğitim bakanlarıyla, milletvekilleri ve STÖ'lere de danışması" talebinde bulundu.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ise mektuba gönderdiği yanıtta, "Anlaştığımız ülkelerde maaşları sınırlamıyoruz, düşük gelirli ülkelerdeki Fon destekli programların yaklaşık üçte birinde sosyal harcamaları 'koruma' ya da 'artırma' hedefleri vardır" dedi.
 

"Ücretlere tavan getirmiyoruz"

Kahn, "2008 sonu itibarıyla IMF'nin desteklediği 31 düşük gelirli programın hiçbirinde bir performans kriteri olarak ücret geliri tavanı bulunmuyor, sadece dördünde ücret gelirleri konusunda gösterge hedefler yeralıyor" dedi. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en kötü küresel krizin milyonlarca insanı tekrar yoksulluğu sürüklemesinden büyük endişe duyduklarını kaydeden Kahn, IMF'nin krizin gelişmekte olan dünyadaki etkileri üzerine dürüst bir şekilde uyarılarda bulunduğunu bildirdi.

Ülkelere yoksul kesimleri krizden korumak için kaynakları artırmaları, özellikle sağlık ve eğitim gibi sektörlere öncelik vermeleri çağrısında bulunduklarını belirten Kahn, şöyle dedi:
"-IMF düşük gelirli ülkelere yönelik imtiyazlı finansman için kaynaklarını geçen yıl hızla artırdı. Bunların içinde hızlı yükselen gıda ve yakıt fiyatlarıyla baş etmeye yönelik kaynaklar bulunuyor. Birçok ülkeye mali yardım artırıldı.

-Önümüzdeki iki yılda imtiyazlı finansman ve kaynak sağlayanlarla işbirliği yapıp ek destekleri harekete geçirme hedefimizi saydam ve herkesin görebileceği bir şekilde açıkladık.

-IMF İcra Direktörleri Kurulu düşük gelirli ülkelere yönelik yardım sınırını iki kat artıran ve belli ülkelere daha fazla yardım yapılmasını sağlayacak kararı kısa bir süre önce onayladı.

-Söz konusu mali yardım için, yüksek enflasyon hedefleri, büyük bütçe açıkları, yüksek düzeyde hükümet harcamaları bulunan düşük gelirli ülkelerin çoğuyla programlar aracılığıyla anlaşmalara vardık. Burada önemli olan elbette her ülkenin kendine özgü gereksinimlerini karşılamaktır.

-IMF'nin ülkeleri desteklemesi için şartlar ortaya koyması, temel hedeflere odaklanma açısından önem taşımaktadır. Bu da özellikle yapısal reformlarla ilgilidir."

Kahn, anlaşmalara sağlık ve eğitim harcamalarının sınırlandırılmasına yönelik koşullar konulmadığını vurgularken "Aksine, düşük gelirli ülkelerdeki Fon destekli programların yaklaşık üçte birinde sosyal harcamaları 'koruma' ya da 'artırma' hedefleri vardır. Ek olarak toplumun en yoksullarına yönelik sübvansiyonlar ve belli bir gelir düzeyinin altına düşülmesini önleyen diğer güvenlik ağı programları, IMF tarafından birçok ülkede desteklenmektedir" dedi.

Dominique Strauss-Kahn mektubunun sonunda, "Finansal krizin etkisiyle baş etme durumunda kalan en yoksul ülkelere yönelik imtiyazlı kaynak aktarımı dahil benzer taahhütleri paylaştığımıza inanıyorum. IMF daha şimdiden bu yönde önemli yol almıştır ve daha da fazlasını yapmayı planlıyoruz" dedi. Kahn sivil toplum örgütlerinin görüşlerini almaktan memnun olduklarını ve üstlenmeyi sürdürecekleri taahhütlerle, geleceğe birlikte bakmaktan yana olduklarını bildirdi.
 

Türkiye'den Konyalı STÖ imzaladı

STÖ'lerin mektubuna, Türkiye'den Konya'da bulunan Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi adlı bir kuruluş da imza attı. Mektubu çoğunluğu üçüncü dünya ülkelerinde bulunan STÖ'ler imzaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler