Earl Grey çayda rekabet artıyor

Dünyada 150 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan ve İngiliz kahvaltısıyla özdeşleşen bergamot aromalı Earl Grey çayın modası Türkiye'de de yaygınlaşırken, çay üreticilerinin poşet çay alanındaki rekabeti de artıyor. Uzun zamandır bu alanda üretim yapan Lipton'un yanı sıra, Doğuş Çay ve ardından da Doğadan Earl Grey pazarına girdi.

Earl Grey çayda rekabet artıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.08.2009 - 08:42

Dünyada 200 yıla yaklaşan bir geçmişe sahip olan ve İngiliz kahvaltısıyla özdeşleşen bergamot aromalı Earl Grey çayın modası Türkiye'de de yaygınlaşırken, çay üreticilerinin poşet çay alanındaki rekabeti de artıyor. 1990'lı yıllardan bu yana Earl Grey çayların üretimini yapan ve bu alanda öncü olan Lipton'un yanı sıra, Doğuş Çay ve ardından Doğadan da Earl Grey pazarına girdi. Türkiye'de Early Grey demlik poşet ve bardak poşet olarak iki farklı ambalajda pazarda yer alıyor.

Earl Grey pazarına en son giren kuruluş olan Doğadan'ın Pazarlama Direktörü Veli Vardarlı, yaptığı açıklamada 2008 yılı itibariyle Doğadan Altın Yaprak ve Doğadan Gizli Bahçe markaları ile siyah çay kategorisine de adım attıklarını belirterek "Bitki ve meyve çayı üretiminde gösterdiğimiz özenle bu ürünlerde yakaladığımız başarıyı siyah çayda da tekrarlamaya kararlıyız.Yeni ürünümüz Doğadan Earl Grey için de Doğadan uzmanlığıyla Türkiye'deki en güzel aromayı yakalamayı hedefliyoruz" dedi.


"Dünya standartında çay üretiyoruz"

Vardarlı, siyah çay üretiminde, Türk tüketicisinin beklenti ve isteklerine yanıt vermeye çalıştıklarını ifade ederek "Yerli ve yabancı uzmanlarımızın katkılarıyla yürüttüğümüz çalışmalarla dünya standartlarında üstün kaliteli Türk çayı üretiyoruz. Dünyada çay kalitesini belirleyen önemli kriterler olan, çayın zedelenmeden doğal halini koruyarak işlenmesi, kuru çayın kıvrımlı görüntüsü, çay deminin aroması, lezzeti ve renk özellikleri gibi hususlarda gösterdiğimiz özen ve ulaştığımız sonuçlar tüketicinin büyük beğenisini topladı" diye konuştu. Vardarlı şöyle devam etti:

"Türk damak tadına uygun, toz ve çöp oranı hemen hemen sıfıra yakın, aroması, yaprağı ve lezzetiyle üstün kaliteli siyah çay alternatiflerimiz Doğadan Altın Yaprak ve Doğadan Gizli Bahçe ile tüketicilerimizi buluşturduk. Özellikle ilk iri yapraklı yüzde 100 Türk çayı olarak geliştirdiğimiz Doğadan Altın Yaprak, kategoride bir ilki temsil ediyor."


"Karadeniz'e yatırım yaptık karşılığını da alıyoruz"

Doğadan'ın satın alınması sonrasında pazardaki konumunu değerlendiren Vardarlı, "Yeni girdiğimiz siyah çay kategorisinde hedeflediğimiz pazar paylarını yakalıyoruz. Yakaladığımız bu başarıda belirlediğimiz stratejinin büyük bir payı olduğunu düşünüyorum. Pazara girerken tüketici tercihlerini tüm stratejilerimizin merkezine yerleştirmeyi hedefledik. Yaptığımız araştırmalar sonucu "Türk halkı nasıl bir çay istiyor" sorusuna yanıt aradık ve bu doğrultuda üretim gerçekleştirdik. Tüketicilerimizden geri dönüşler çok olumlu. Karadeniz Bölgesi'nde çok özel bir üretim yapıyoruz. Bölgede çay tarımına ve endüstriye ciddi katkılarımız oldu. Sanırım karşılığını da alıyoruz" diye konuştu.



"Geleneksel siyah çayı bergamotla aromalandırdık"

Earl Grey çay üretimine başlanma nedenleri ve Doğadan Earl Grey'in diğer Earl Grey çaylardan farkına ilişkin olarak da Vardarlı şöyle dedi:

"Doğadan Earl Grey ile birlikte siyah çay ürün gamını çeşitlendirmeyi istedik. Çünkü Türkiye'de en çok beğenilen aromalı çay çeşidi Bergamot Aromalı Çay yani Earl Grey. Harmanda hiçbir fark yok. Yine seçilmiş bahçelerden toplanmış en taze en üst yapraklardan oluşan özenle hazırladığımız harmanımızı, Doğadan uzmanlığı ile Türk damak tadına en çok uyduğuna inandığımız bir bergamot aroması ile lezzetlendirdik. Tüm dünyada en yaygın aromalı çay çeşidi bergamot aromalı olanıdır. Çünkü gerçekten çay ile en çok örtüşen, çaya en yakışan aroma budur. Türk halkı siyah çayı aromasız tercih eder aslında. Türkiye'de diğer aroma denemeleri siyah çayda başarılı olmadı. Earl Grey ise harmanlarda bir öğe olarak yer alır. Yani çok yoğun bergamot aroması tercih edilmez. Bu nedenle geleneksel siyah çayımızı hafif bir aroma dokunuşu ile daha lezzetli bir hale getirmiş oluyoruz. Uzaklaşmış olmuyorlar."

Vardarlı yeni ürünlerle ilgili olarak da " Araştırma geliştirme çalışmaları sürekli devam eden bir süreçtir. Ar-Ge çalışmalarımız devam edecek" dedi.


Eary Grey çayın geçmişi

1803 yılında İngiliz soylusu Earl Grey Çin'de siyah çay yapraklarıyla bergamot aromasının harmanından elde edilen çok lezzetli bir çayla tanışır ve bu lezzeti tüm dünyaya tanıtmaya karar verir. O yıllardan itibaren Earl Grey Çayı nefis lezzeti ve kokusuyla çayseverlerin önde gelen tercihlerinden birisi olur. Earl Grey, bugün tüketiciler nezdinde bir çay türü olarak bilinmekle beraber, aslında bir İngiliz başbakanının adıdır. Earl Grey adını Türkiye'de eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in tiryakisi olmasıyla duyurdu.



Poşet çayın babası Thomas Lipton

1850'de Glasgow'da dünyaya gelen ve bugün Lipton markasına adını veren Thomas Lipton, çayı dünyada ilk kez paketleyerek Lipton markası altında satan kişi olarak tarihe geçti. Lipton, 1870'lerden sonra Seylan çayının pazarlarda gündeme gelmesiyle, rotasını bu ülkeye çevirdi.1890 yılında Seylan'a giderek büyük araziler satın aldı ve en kaliteli çayı üretebilmek için harekete geçti ve kısa sürede büyüdü. Thomas Lipton, o ana kadar üst tabaka kitlenin içeceği olan çayı, dar gelirlilerin de alabilmesi için aracıları devreden çıkardı ve bir kilo çayı bir sterlinden satarak tüketici kitlesini genişletti. Lipton 1890'larda ABD pazarına paket çayla girdi ve bu ülkede büyük başarı elde etti. Thomas Lipton 1902'de tüm işi profesyonellere devrettiğinde Glasgow'daki merkezde 10 binden fazla kişi çalışıyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler