Eczacılar: 100 milyon lira çöpe gidiyor

İlaçların PTT aracılığıyla hastalara gönderilmesine tepkiler sürüyor.

Yayınlanma: 17.02.2017 - 21:53
Abone Ol google-news

Danıştay 2. Dairesi’nin ‘kamu yararı yok’ kararı aldığı, Tüm Eczacı İşveren Sendikası’nın (TEİS), SGK’ye yazılı ihtar gönderdiği; ilaçların PTT aracılığıyla hastalara gönderilmesi uygulamasında sonuç değişmedi. TEİS bu uygulamaya tepki göstermeye devam ederken denetimsizlik sonucu ortaya çıkan sonuçları gözler önüne serdi. ‘Sağlıkta dönüşüm reformu” kapsamında tasarruf tedbirleri adı altında ilaçların PTT aracılığıyla hastalara gönderilmesine tepkiler sürüyor. Danıştay 2. Dairesi’nin kamu yararı olmadığı ve yasalara aykırı olduğu yönündeki kararı ve TEİS’in SGK’ye yazılı ihtar çekerek uygulamadan vazgeçilmesini istemesine karşın karardan vazgeçilmedi. TEİS Başkanı Nurdan Saydam, eczacıların çözülemeyen sorunlarını şöyle sıraladı:

-100 milyon lira çöp:Eczane tabelalarına led aydınlatma uygulaması ile 25 bin eczane tabelasını değiştirilecek. Bu düzenleme ile yaklaşık 100 milyon lira çöpe atılacak.

-İlaçlar ziyan ediliyor: Tasarruf amacıyla 2015 yılında eczanelerden alınarak hastanelere verilen kanser ilaçları her yıl 159 bin kişiyi mağdur ediyor. Aylık yaklaşık 2 milyon lira gideri olan kemoterapi ilaçlarından 44 bin liralık ilaç ziyan ediliyor. 

-Düzenlemeye aykırı ürünler: 4 bin 145 kozmetik ürününden 2 bin 152’si teknik düzenlemeye aykırı bulunmasına rağmen satılmaya devam ediliyor.

-Gıda terörü: Takviye edici gıda veya bitkisel ilaç olarak bilinen ürünler, denetimsiz olarak internetten satılıyor. Bu ürünlerin yüzde 50’si ise sahte çıkıyor.

-Kargo ile ilaca son verilsin: Yurtaşların kesintisiz hizmet alması için bitkisel ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilmeli ve bu ilaçlar eczanelerden verilmeli, ilaçların PTT değil eczane aracılığıyla verilmesi sağlanmalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler