Eczacılık Günü
Eczacılık mesleğinin akademik kuruluşunun 170. yılı dolayısıyla İstanbul Eczacı Odası'na üye bir grup, Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, Eczacılık mesleğinin akademik kuruluşunun 170. yılı dolayısıyla Taksim Anıtı'na çelenk bıraktı. Güngör, yaptığı açıklamada, son 5 yıldır olduğu gibi bu yıl da ''Eczacılık Günü''nü sorunlara çözüm arandığı etkinlikler zinciriyle kutladıklarını belirtti.
Güngör, eczacıların geleceğini güvence alacak bir takım yeni kazanımların bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini dile getirerek, yarından itibaren eczanelerin belli firmalara ait ürünleri alırken seçici davranacaklarını, amaçlarının kamunun giderek artan ilaç giderlerine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.
Sağlık hizmetini ileri dönemlerde alamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacak vatandaşlara da bu uygulamada eczacıların yanında olması talebinde bulundu.
Taksim'deki törenin ardından Güngör, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsen Konferans Salonu'nda düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.
Türkiye ilaç pazarının 10 yıl içinde dünyanın en büyük pazarlarından biri haline getirilmesinin amaçlandığını söyleyen Güngör, bu amaca ulaşılması için bir yandan ilacın eczane dışında serbestçe satılması yönünde çalışmaların sürdüğünü iddia ederek, ayrıca eczane mülkiyetinin eczacılarla sınırlı olmasının önünün açılmaya çalışıldığını kaydetti.
Mesleklerine göz diken sermaye gruplarının eczane zincirleri kurmak için hazırlık yaptıklarını da savunan Güngör, bunun karşısında üniversitelerle birlikte ortaya koydukları ortak tavır sonucu geri adım atıldığını belirtti.
Güngör, bunun sermaye gruplarının taleplerinden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini, ancak meslek alanlarını ellerinden almaya çalışanlara karşı yürüttükleri ortak mücadelenin bundan sonra da süreceğini söyledi.
''Sağlıkta dönüşüm programının uygulamaya konduğu son 4 yıllık süreçte eczaneler hızla kan kaybetmeye başladı'' diyen Güngör, özellikle ilaç hizmetinde yapılan yeni düzenleme ve protokollerle yaşadıkları hak kayıplarının bu süreci hızlandıran en önemli faktör olduğunu ileri sürdü.
İlaç fiyatlarında yapılan indirimler, eczanelere verilen sanayi ıskontolarının birçok ilaçta düşürülmesi ya da kaldırılması sonucu eczacıların zor durumda kaldıklarını belirten Güngör, ''Eczacıların uğradıkları hak kayıplarının önüne geçmek için bir eylem süreci başlattık. Bu amaçla 15 Mayıstan itibaren eczacılarla birlikte bir dizi eylemi hayata geçireceğiz'' diye konuştu.
Güngör, ayrıca Türk Cumhuriyetlerindeki üniversitelerden yeterli eğitim almadan verilen eczacılık diplomalarının geçerli sayılmasının mesleğin önündeki en büyük tehlike olduğunu savundu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu