'Edebiyata Destek'te gizlilik kalkacak mı?
Tartışmalarla başlayan “Edebiyata Destek” projesinde sona gelindi.
Tartışmalarla başlayan ve Türkiye’de ilk kez uygulananan devletin “edebiyata destek” projesinde son aşamaya gelindi. Bakanlıkça oluşturulan seçici kurul tarafından, toplam 463 bin TL destek verilmesi kararlaştırılan ve isimleri gizli tutulan 40 yazar, yapıtlarını tamamlayarak yıl sonunda yetkililere teslim etti. Öncesinde eserlerin 20 Kasım’da teslim edileceği duyurulmuştu, ancak öğrenildiğine göre yazarların isteğiyle süre uzatıldı.
Kimlerden oluştuğu gizli tutulan, ikisi bakanlık görevlisi, 7 kişilik seçici kurul, önümüzdeki haftalarda bir araya gelerek teslim edilen eserlerin “yönetmeliğe uygun olup olmadığını” değerlendirecek.
Sonrasında “değerlendirmeyi geçen” eserlerin sahiplerine, destek bedelinin ikinci yarısı ödenecek, geçemeyenler ise başta aldıkları ilk bölümü faiziyle geri verecek. Bakanlık, gizlilik tartışmaları üzerine, eserleri kabul edilen yazarların isimlerini, son değerlendirmenin ardından açıklayacağını duyurmuştu. Bu durumda, “edebiyata destek” projesindeki “gizlilik perdesi”nin kalkıp kalkmayacağı önümüzde günlerde açıklığa kavuşacak.
“Özgün edebiyat eserleri”nin üretimini teşvik etmek amacıyla hazırlanan “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik”, 25 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Ağustos 2014’te, bakanlıkça 40 yazarın toplamda 463 bin TL destekleneceği, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde açıklanmıştı.
Hangi edebiyat dallarının seçildiği belirtilirken, hangi yazara, hangi yapıtı için ne kadar destek verildiği gizli tutulmuştu. Seçici kuruldaki isimlerin de gizlenmesi “şeffaflık” tartışmalarını beraberinde getirmiş, yazar-yayıncı birlikleri ile çok sayıda yazar, şair gizliliğe karşı çıkmıştı. PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel “Yaşananlar, bir kamu sürecinden ziyade, mafya sürecini andırıyor” derken, şair Şükrü Erbaş, uygulamayı “Kamuya açık olmayan böyle bir konuda içtenlik, iyi niyet beklemek safdillik olur” sözleriyle eleştirmişti.
Öte yandan, yazarlar Aykut Ertuğrul, Güray Süngü, Mustafa Akar ile şair Furkan Çalışkan, destek aldıklarını sosyal medyadan duyurmuş, bu kişilerin muhafazakâr eğilimli edebiyat dergisi İtibar’ın yazı kadrosunda, ayrıca Ağustos 2013’te Times gazetesinde yayımlanan “Bizde çok adam bulunur” ilanının imzacılarından olması dikkat çekmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi