Edirne'deki ilk "FETÖ" davasından tahliye çıkmadı

Edirne’de darbe girişimi soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 15 tutuklu sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı. Yaklaşık 11 saat süren duruşma sonunda 15 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Edirne'deki ilk
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 20.10.2016 - 23:41


Edirne'de 5 ay önce darbe girişimi soruşturması kapsamında 40 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Yapılan operasyonda, 15 kişi gözaltına alınırken, 25 kişi adreslerinde bulunamadı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 15 şüpheli tutuklanarak cezaevine konuldu.

Şüpheliler hakkında Edirne 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilki bugün görüldü. Duruşmasına tutuklu 15 sanığın yanı sıra avukatları ile yakınları katıldı. Sanıkların kalabalık olması nedeniyle duruşma, 2’nci Ağır Ceza Mahkeme salonu yerine adliyenin konferans salonunda görüldü. Cezaevi ring aracıyla adliye binasının arka kapısından içeri alınan sanıkların duruşması sabah 10.00’da başladı. Polis ve jandarma ekipleri duruşmanın yapıldığı konferans salonunda ve adliyede gün boyu geniş güvenlik önlemleri aldı. Edirne 2’nci Mahkemesi Başkanı hakim Tayyip Özdurmaz, 189 sayfalık iddianameden 15 tutuklu sanık hakkındaki suçlamaları okudu. Sanıklar ilk savunmalarında birbirine benzer ifadelerle suçlamaları kabul etmedi.

Bürokratlardan sorumlu olduğunu ve sohbet hocalığı yaptığı öne sürülen eski Fatih Koleji okul müdürü sanık Nidai Kıraç, hiçbir "terör örgütüne üye" olmadığını söyledi. Okulların Milli Eğitim Müdürlüğü’nce denetlendiğini anlatan Kıran, “Eğer terör örgütü üyesi sayılacaksam, 17-25 Aralık’tan sonra okulun açık kalmasına izin verenlerin de bu mahkeme salonunda olması gerekiyordu. Ben vatanını, milletini seven biriyim. Bu iddiaları kesinlikle kabul etmiyorum. Somut deliller olmadan tutuklandım ve 5 aydır da tutukluyum. Okul müdürü olduğum için herkes beni tanıdığından, herkes benim adımı vermiş, tahliyemi istiyorum” dedi.

Sanıklardan Erdoğan Duman da suçlamaları kabul etmeyerek, "silahlı terör örgütü üyesi" olmakla suçlanmanın çok ağır olduğunu söyledi. Duman, “Hayatımda çakı bile taşımadım, şimdi silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyorum. Çalıştığım şirketin yıllar sonra bir terör örgütü sayılacağını bilemezdim, ben şirkette sigortalı çalışan biriyim. Bu suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum” şeklinde kendisini savundu.

'17-25 ARALIK’TAN SONRA GÖNÜL BAĞIM KALMADI'

Sanık Bülent Cihangir de denetime açık kurumlarda çalıştığını ve "silahlı bir terör örgütüne" üye olmasının mümkün olmadığını söyledi. Şiddet ve cebir içeren herhangi bir eylemde kesinlikle yer almadığını savunan Cihangir, “Yurt müdürü olarak şirkette çalıştım ve bu kurumlar sürekli denetlendi. Eğer suçsa onların, buna izin verenlerin de bu mahkemede yargılanmaları gerekiyordu” diye konuştu.

İddianamede sohbet hocalığı yaptığı öne sürülen Halil İbrahim Karadeniz de savunmasında bir katil gibi kelepçe takılmasının son derece ağır olduğunu ifade ederek, “Sohbet hocalığı yaptığım iftiradır, bir katil gibi kollarıma kelepçe takılıyor. Ben terör örgütü üyesi değilim. 17-25 Aralık’tan sonra bu yapıya gönül bağım kalmamıştır” dedi.

Diğer sanıklar da ilk savunmalarında benzeri ifadeler kullanarak suçlamaları kabul etmedi. Birçoğu, terör örgütü üyesi olmakla suçlanmasına karşın silahı sadece askerdeyken ellerine aldıklarını, terör örgütü üyesi olmakla suçlanmanın çok ağır olduğunu, üye oldukları dernek, vakıf gibi kurumların devlet tarafından denetlendiğini ifade etti.

11 SAATTE TAHLİYE ÇIKMADI

Sabah 10.00’da başlayan duruşma, akşam 21.00 sıralarında tamamlandı. Avukatların tahliye talepleri üzerine 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyip Özdurmaz, duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra 15 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildiğini açıkladı. İlk duruşmanın ardından 7 tutuklu sanık kaldıkları Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne 8 tutuklu ise Tekirdağ F Tipi Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevine götürüldü.

25 ŞÜPHELİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI VAR

Edirne’de "FETÖ/PDY" yönelik açılan ilk davada 15 tutuklu sanığın yanı sıra soruşturma döneminde firar eden ve haklarında yakalama kararı bulunan 25 şüpheli daha yer alıyor. Mahkeme firarda olan sanıklar için yakalama kararının devamına karar verirken, iddianamenin bir numaralı sanığı ise Fethullah Gülen.

ÖMÜR BOYU HAPİSLERİ İSTENİYOR

Edirne 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada sanıklar hakkında T"ürkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçundan ağışlaştırılmış müebbet hapis, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar, "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar, "dini inanç ve duygularının istismarı" suretiyle dolandırıcılık suçundan ise 2 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmaları isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler