"Ekonomi yabancıların eline geçmiştir"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ''Türkiye'nin son ekonomik durumu, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ile çok benzeşmektedir. Yine borçlar, yine satışlar, yine bağımlılık süreci. Ekonomi yabancıların eline geçmiştir.'' dedi.
İzmir Ulusal Uyanış Platformu (UUP) tarafından düzenlenen '1923-2008 Milli İktisat Kurultayı'nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyetin kurulmasından 1950'ye kadar olan süreçte ekonomik büyümenin rekor seviyede olduğunu, Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'ndan yara almadan geçtiğini ifade etti.
1950'de çok partili hayata geçişin ardından 1980 sonrasında da dışa açılma, özelleştirme gibi süreçlerin yaşandığına dikkati çeken Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'nin son ekonomik durumu Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ile çok benzeşmektedir. Bankalar yabancıların eline geçmiştir. Atatürk ve milli mücadele arkadaşları 1954'e kadar kapitülasyonların borçlarını ödemiştir. Yine borçlar, yine satışlar, yine bağımlılık süreci. Ekonomi yabancıların eline geçmiştir. Bu güzel ülkenin kalkınmaması için hiçbir neden yok.''
Büyüme oranlarının diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin konumunun önemli olduğunu belirterek, geçmişten ders alınmadığı için 85 yıl sonra aynı manzarayla karşı karşıya kalındığını ileri süren Kocaoğlu, ''Bizim dışarıya bağımlılığımız artarken, siyasi bağımsızlığımız da yok olmaktadır'' dedi.
Kocaoğlu, Türkiye'nin umutsuz bir ülke olmadığını, doğru yönetimle zengin kaynakların kullanılarak ilk 5 yılda kendini toparladıktan sonraki 5 senelik süreçte de büyüyebileceğini kaydetti.
Yerelde kalkınma
İzmir'de 4,5 yıldır yerelde kalkınmanın nasıl yapılabileceğini ortaya koymaya çalıştıklarını kaydeden Kocaoğlu, şöyle devam etti:
''İzmir'de altyapı eksikliklerimizi tamamlayıp, yerelde kalkınma şemsiyesi altında belediyenin temel işlevlerinin yanı sıra eğitim, tarım, organik tarım, jeotermal, sağlık, turizm gibi alanlara nasıl destek veririz, İzmir'e nasıl bir fuar alanı kazandırırız diye düşünüyoruz. Eski tip belediye başkanlığından kurtulmamız lazım, ben sadece suya, kanala bakarım diyen zihniyet, kentleri hiçbir yere götüremez. Onlarsız da olmaz ama önemli olan yerelde kalkınmaktır.''
UUP Dönem başkanı
UUP Dönem Başkanı Sancar Maruflu da, 1923'te yapılan İzmir İktisat Kongresi'nin halka dayalı ilk organizasyon olduğunu, Cumhuriyetin kuruluşunda etkisi bulunduğunu anlattı.
Kurultay Prof. Dr. Tülay Özüerman'ın yöneteceği iki oturum halinde yapılacak panel ile sona erecek.
En Çok Okunan Haberler
- MHP'den açıklama geldi!
- Salim Güran'ın ses kaydı ortaya çıktı
- Narin'in annesi ve abisinin ifadelerinin tam metni!
- 'İmamoğlu'nun diploması sahte' iddiası
- Üzerinde başka birinin DNA'sına rastlandı mı?
- Tutuklu amcanın eşinin ifadesi ortaya çıktı
- Anne ve ağabeyin 'tutuklanma gerekçeleri' belli oldu
- Narin cinayetinde 9 kişiye tutuklama talebi
- Cesedi parçalayıp blenderdan geçirmiş!
- İYİ Parti'de 'Ümit Özlale' depremi