El Fetih, 20 yıl aradan sonra toplanıyor

Filistin Kurtuluş Örgütü şemsiyesi altındaki en büyük gruplardan El Fetih 20 yıl aradan sonra ilk kez yarın toplanıyor. 6 gün sürecek olan kongrede El Fetih'in Merkez Komitesi ve Devrim Konseyi üyeleri yeniden belirlenecek.

El Fetih, 20 yıl aradan sonra toplanıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.08.2009 - 10:27

El Fetih'in 20 yıl aradan sonra ilk kongresi yarın toplanıyor. El Fetih'in iki gün sürecek 6. kongresi, ilk kez Filistin topraklarında, Beytüllahim'de yapılacak. Kongrede El Fetih'in Merkez Komitesi ve Devrim Konseyi üyeleri yeniden belirlenecek. Kongreye katılacak delegelerin sayısı 1550'den 2265'e çıkarılıyor.

Kongreye katılmak üzere Tunus, Cezayir ve diğer ülkelerden delegeler gelmeye devam ederken, İsrail Lübnan'daki bazı delegelere giriş izni vermedi. Türkiye dahil bazı ülkelerin Hamas'ı ikna için yardımının istendiği Gazze Şeridi'nden katılacak delegelerin durumunda belirsizlik de sürüyor.

El Fetih'in son kongresi 1989 yılında Tunus'ta, yaklaşık 1200 dolayında üyenin katılımıyla yapılmıştı. Kongre 21 üyeli Merkez Komite ve 100 üyeli Devrim Konseyi üyelerini belirlemiş, ayrıca Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki delegelerin taleplerini de kabul ederek, Devrim Konseyine bunları temsilen 32 üye eklenmesini kararlaştırmıştı.

Filistin Yönetiminin 1994 yılında kurulmasından sonra, diasporadaki El Fetih liderlerinin bir bölümü Filistin topraklarına dönerek yönetimde ve örgütsel bazda etkin olmuşlardı. Halen bazıları yurt dışında yaşayan örgütün "eski tüfekleri" ile yeniler arasında büyük bir mücadelenin sergilenmesinin beklendiği 6. kongrede, bugüne kadar İsrail'i tanımayan ve İsrail'e karşı direniş zemini üzerine bina edilen El Fetih'in tüzüğünün, başta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere değiştirilmesini isteyenlerle, tüzüğün bu hükümlere yer veren ilk 27 maddesini aynen koruyup, organizasyon bazında yenilenmesini isteyenler arasında da büyük bir çekişmesinin yaşanacağı tahmin ediliyor.

Tüzükle ilgili kararlar, kongreye katılanların üçte iki çoğunluğuyla alınabiliyor. Diğer kararlarda ise yarıdan bir fazlanın oyu yeterli oluyor.

El Fetih kongresinin başlangıçta 1550 delegeyle toplanması kararlaştırılmıştı. Ancak dün Hazırlık Komitesinden Azzam El Ahmed, delege sayısının 2265'e çıkarılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Delege sayısının artırılması talebinin özellikle El Fetihli liderlerden Muhammed Dahlan'dan geldiği belirtiliyor. Dahlan'ın bu şekilde, artan üye sayısıyla yapılacak seçimlerde, 1550 delege içinde halihazırda biraz zor olduğu söylenen Merkez Komitesi üyeliğini sağlama bağlamak istediği öne sürülüyor.

 

Gazzedekiler kongrenin iptalini istiyor

Gazze Şeridi'nden katılacak 400'den fazla üyenin yarısına yakını halen Batı Şeria'ya geçmiş bulunurken, diğer yarısının gelmeden toplanacağı bir kongrenin geçerliliğiyle ilgili tartışmalar da sürüyor. Batı Şeria'dakilerden bir grup, Gazze Şeridi'ndekiler çoğunlukla katılamazsa, bunun Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nin bölünmüşlüğünün tescili anlamına geleceğini belirtip, bu şekilde kongre toplanmasına itiraz ediyor. Bir grup ise Gazze'dekilerin gelememesi durumunda, kongrenin yine toplanıp, Merkez Komite ile Devrim Konseyi'ne atanmalarının çare olacağını düşünüyor.

Gazze Şeridi'ndeki El Fetih liderliği de konu çözülmediği takdirde kongrenin iptalini istiyor.

Gazze'deki El Fetih Yönetim Komitesi, ayrıca buradaki El Fetihlilerin resmen, toplu halde hareket ederek ve organize bir şekilde ayrılmaları gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Hamas, Gazze'deki El Fetihlilerin izinsiz bölgeyi terk etmesi halinde, geri dönüşlerinde tutuklanacaklarını ve yargılanacaklarını bildirmişti.

Gazze'deki milletvekillerinden kongre delegesi Faysal Ebu Şahla, kongrenin üye sayısı da artırılarak Gazze'dekiler katılmadan yapılması halinde, kongreyi boykot edeceklerini söyledi.

Hazırlık Komitesinden Azzam El Ahmed, Hamas'ın Gazze'dekilere hiçbir şekilde izin vermeyeceği ihtimalini göz önünde bulundurup, Devrim Konseyinin bu konuda taraflardan gelen önerileri ortak bir toplantıda değerlendireceğini kaydetti.

 

İsrail'den bazılarına giriş izni yok

Öte yandan, diasporada, yıllardır Filistin topraklarına ayak basmamış birçok El Fetih üyesinin girişine onay veren İsrail'in, bazı El Fetihli delegelere girişi engellediği belirtildi.

Bunlar arasında Albay Münir Hüseyin El Makda'nın da bulunduğu ifade ediliyor.

İsrail gazetesi Haaretz, El Makda'nın Hizbullah'a, İran devrim Muhafızlarına ve Lübnan'da El Kaide ile bağlantılı örgütlere yakın olduğunun sanıldığını yazdı.

Filistin'e geri dönüşüne izin verilmeyen diğer iki isim ise 1972 yılında, Münih Olimpiyatları sırasında İsrailli askerlerin öldürülmesine karıştığı söylenen El Fetih üyeleri oldu. Buna karşın, 1978'de İsrail'de Sahil Yolu olarak adlandırılan saldırıda yer aldığı belirtilen Halid Ebu Asba ise Beytüllahim'e ulaştı.

İsrailli bir yetkili, Filistin Yönetiminin İsrail'e Suriye, Ürdün ve Lübnan'dan katılması öngörülenlerle ilgili uzun bir liste verdiğini kaydetti. İsrail İç Güvenlik Servisinin isimleri detaylı bir incelemeden geçirmesinin ardından liste, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından onaylandı. Bir Savunma yetkilisi, listedeki birkaç ismin güvenlik gerekçesiyle reddedildiğini ifade etti.

Lübnan'da, Sayda yakınındaki Eyn El Hilve mülteci kampında yaşayan El Makda, İkinci İntifada'nın başlaması sonrasında, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki saldırıları yönetmek ve finanse etmekle itham ediliyor. El Makda'nın bölgede El Aksa Şehitleri Tugayı'nın komutanları ile sürekli temas halinde bulunduğu ve onlara, söz konusu dönemde direktifler verip, binlerce dolarlık maddi destekte bulunduğu öne sürülüyor.

Ebu Asba ise 1978'de 35 kişinin öldüğü, 71 kişinin öldüğü saldırıdan sonra tutuklanmış ve 12 kez ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak, 7 yıl hapiste kaldıktan sonra bir tutuklu değişimi anlaşması kapsamında salıverilmiş ve Filistin toprakları dışına çıkmıştı.

Tunus'ta yaşayan FKÖ'nün ikinci ismi, El Fetih Merkez Komitesi üyelerinden Faruk Kaddumi ise "işgal topraklarında yapılamayacağı" gerekçesiyle kongreye katılmıyor. Tunus'ta yaşayan Muhammed Cihad da kongreye katılmayacaklar arasında.

Kaddumi'ye yakın isimlerden Muhammed Ebu Gneym (Ebu Mahir) ise Tunus'tan geçen hafta içinde, 40 yıldan fazla süre sonra ilk kez Filistin topraklarına ayak basmıştı. Ebu Mahir'in Abbas tarafından El Fetih başkanlığına önerileceği de söyleniyor.

Faruk Kaddumi, geçen ay, Filistin mücadelesinin önder ismi, El Fetih lideri Yaser Arafat'ın, ABD ve İsrail işbirliğiyle öldürüldüğü iddiasını yinelemiş ve bu işbirliğinin içinde Abbas'ın ve Dahlan'ın da parmağı olduğunu öne sürmüştü. Kaddumi'nin Amman'dan yaptığı açıklama ve iddialar Abbas ve Dahlan tarafından yalanlanmıştı.

El Fetih yetkilileri, Kaddumi'nin açıklamalarının Dahlan'a zarar verdiğini öne sürüyor.

Bununla birlikte, bazılarının Dahlan'ın da hareket içinde önemli bir figür olduğu gerekçesiyle, bir grubun dışlanmasının örgütü zayıflatacağı kanısını taşıdıkları ifade ediliyor.
Dahlan'ın bu nedenle delege sayısının artırılmasını istediği kaydediliyor.

 

Cezaevlerindeki durumu

El Fetihli delegelerin 255'i halen İsrail cezaevlerinde bulunuyor. Bunlar arasında, El Fetih'in "genç" liderlerinden biri addedilen ve Filistinli yeni nesil arasında önemli bir etkiye sahip olduğu ifade edilen Mervan Barguti'nin Merkez Komitesine atanmasına hemen tüm gruplar olumlu bakıyor. Devrim Konseyine de 20 kadar tutuklunun atanması bekleniyor.

İsrail cezaevlerindeki 6 bin kadar olduğu belirtilen El Fetihli üyeler, Merkez Komiteye verilecek bir üye ile Devrim Konseyine atanacak adayları, cezaevindeki oylamalarıyla belirleyecek. Merkez Komitesi halen 21 üyeli; Devrim Konseyinin üye sayısının da azami 151'e çıkarılması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler