Elektrik faturaları ile ilgili flaş gelişme: Ödemeye devam

BOLU Barosu avukatlarından Reşat Bulut'un elektrik faturalarına yansıtılan kayıp, kaçak elektrik bedeli ile sayaç okuma bedelinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada, Yargıtay yerel mahkemenin bedellerin alınmamasına yönelik verdiği kararı iptal ederek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kanunun kendisine verdiği yetki çerçevesinde bedelleri belirlediğini hükmetti.

Elektrik faturaları ile ilgili flaş gelişme: Ödemeye devam
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.07.2014 - 12:48

Avukat Reşat Bulut, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp, kaçak ve sayaç okuma bedelinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Bolu 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş hakkında dava açtı. Bolu Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı 11 Temmuz 2012 tarihinde tüketicinin kullandığı elektrik ücretine ek olarak yansıyan kaçak, kayıp ve okuma bedellerinin iptaline ve daha önce alınan bu bedellerin geriye dönük olarak hesaplanarak tüketiciye iade edilmesine karar verdi. SEDAŞ ise, alınan bedellerin Elektrik Piyasası Kanunu, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Elektrik Piyasası Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının düzenlenmesi hakkında tebliğ gereğince müşterilerine tahakkuk ettirildiğini, elektrik faturalarında yer alan bedellerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen bedel kalemleri olduğu gerekçesiyle tüketici hakem heyetinin karanına itiraz ederek, temyize gitti. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi verdiği kararda, şu ifadelere yer verdi:

"Yasal düzenleme uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun elektrik faturalarında bulunacak ve ücretlendirilecek tarife unsurlarını belirleme yetkisine sahiptir. Kayıp, kaçak bedeli, perakende satış hizmet bedeli, okuma bedeli, iletişim sistemi kullanım bedeli, dağıtım bedelinin kurumun kanunun kendisine verdiği yetki çerçevesinde ve kanunun temel amaçlarına uygun şekilde belirlediği bir bedeldir. Söz konusu bedeli belirlemek üzere alınan kurul kararı kurumun bir düzenleyici işlemi olarak tüm tüzel ve gerçek kişileri bağlayıcı niteliktedir. Lisans sahibi şirketler tarifeyi değiştiremeyeceği, gibi tarifede yer almayan bir bedeli de tahsil edemez veya düzenlenen tarifeler kapsamında belirlenmiş bir bedeli de tahsil etmeme gibi bir davranışta bulunamazlar."

Elektrik kurumunun yaptığı uygulamalarda abonelerden kayıp, kaçak ve okuma bedeli adı altında ücretler tahsis ettiğini belirten avukat Reşat Bulut, bu ücretlerin alınmasının tüketicileri mağdur ettiğini söyledi. Bulut, şöyle dedi:

"Çünkü bu kayıp ve kaçak elektriğe tüketici neden olmuyor. Her kim sebebiyet veriyorsa sorumluluğun da onda olması lazım. Elektrik işletme kurumu da bu kayıp ve kaçağı önlemekle yükümlü ve bunu aboneye yansıtmaması gerekir. Ayrıca saat okuma bedeli var. Tüketici benim saatimi gelip okusunlar diye istemiyor ki şirketin bunda yararı var. Bütün bu ücretleri EPDK belirliyor ve kullanılan enerjinin içindedir. Bunlara ilaveten kayıp, kaçak ve okuma bedelinin alınması bana göre hukuka uygun düşmediği gerekçesiyle açmış olduğum davada mahkeme davayı kabul etti, ancak Yargıtay EPDK'nın kararı olduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bu durumda devlet gücü kullanan EPDK'nın halkın değil, elektrik dağıtım şirketlerinin menfaatine hizmet ettiği görüşündeyim. EPDK'nın olaya müdahale ederek gerekli yasal düzenlemeyi yapmasının halk için çok uygun olacağını düşünüyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler