Elektrik zammına tepkiler çığ gibi büyüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 1 Ekim 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 9.57 oranında zam yapılmasına tüketici örgütlerinden tepki yağıyor.

Yayınlanma: 30.09.2011 - 11:05
Abone Ol google-news

Tüketici Hakları Derneği'nden(THD) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin dünyada elektriğin en pahalı olduğu ülkeler arasında olduğu belirtilerek, "Elektriğe yapılan zam gerekçesinde dolarla yapılan doğal gaz ithalatı gösterilmektedir. Dolarla yapılan ithal doğalgaza dayalı yanlış elektrik üretim politikalarında ısrar edilmesinin acı faturasının yoksul ve dar gelirli tüketicilere yüklenmesi insafsızlıktır. Bile bile bu ülkeye ve halka yapılan bir kötülüktür" denildi.

Hükümete zammın geri alınması ve dolarla yapılan ithal doğal gaza dayalı elektrik üretiminden vazgeçilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, doğru çözümün elektrikte özel üretim ve dağıtım değil kamu eliyle üretim ve dağıtım olduğu vurgulandı.

THD, elektrikte yüzde 14,6 olan kayıp kaçağın sorumlusu olmayan tüketici faturalarına yansıtılması nedeniyle başlattıkları yasal girişimle birlikte elektriğe yapılan bu son zamma karşı da yasal girişim başlatacaklarını bildirdi.

 

"Zam geri çekilmeli"

Tüketici Örgütleri Federasyonu  (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin yaptığı yazılı açıklamada, "Tüketiciler olarak, zorunluluğa ve dış etkenlere bağlı olarak yapıldığı iddia edilerek bir çırpıda yapılan ve 'oldu bitti'ye getirilen yüzde 10 oranındaki elektrik zammını kabul etmiyoruz. Fahiş orandaki elektrik zammının geri çekilmesini istiyoruz" dedi. Engin, şunları ifade etti:

"Mevsim değişikliği nedeniyle enerji tüketiminin artacağı bir dönemde bu fahiş zammın yapılması anlamlı olmuştur. Sabahleyin 'Zam yapmamak için zorlanıyoruz' açıklaması yapan yetkililer, akşamleyin bir çırpıda yüzde 9.57 oranındaki zammı yaparak, tüketicilere '21 aydır zam yapmıyoruz' denilerek döviz artışı gerekçe gösterilerek haksızlığı reva görmüşlerdir. Ancak 21 ay önce bir çırpıda elektriğe yaptıkları yüzde 20 oranındaki fahiş zamdan bahsetmemişlerdir. Ayrıca bahsettikleri 21 aylık süre içerisinde dövizdeki düşüşler hiçbir şekilde tüketicilerin faturasına indirim olarak yansıtılmamıştır. Diğer yandan zammın uygulanacağı, 01 Ekim 2011 tarihinden önce tüketilen ancak anılan tarihe kadar faturalandırılmayan elektrik tüketimi zamlı fiyattan faturalandırılacak ve tüketiciye ek yük getirerek elektrik dağıtım şirketleri adına haksız kazanç sağlanmasına neden olunacaktır."

Engin, çalışanlarının ücretlerine yapılan yıllık yüzde 4-5 zam karşısında, yüzde 10 oranında ve bir çırpıda yapılan elektrik zammını kabul etmediklerini, zammın geri çekilmediği takdirde, konuyu hukuka taşıyacaklarını belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler