Elektronik defter ve fatura zorunluluğu

Maliye Bakanlığı, madeni yağ lisansı sahipleri ile kolalı gazoz, alkollü içecek ve tütün ürünlerini imal, inşa ve ithal eden mükellef gruplarına, elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirdi.

Elektronik defter ve fatura zorunluluğu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.12.2012 - 08:14

Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon lira brüt satış hasılatına sahip olan mükelleflere, elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildi.

Ayrıca, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'na ekli 3 sayılı listede sayılan, kolalı gazoz, malttan üretilen biralar, köpüklü şaraplar, vermut, diğer taze şarapları, alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 18 veya daha az olanlar, fermente edilmiş içecekler, alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22'den fazla olanlar, cin, geneva, votka, likör, rakı, tütün, puro, sigarillo, içilen tütün, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon lira brüt satış hasılatına sahip olan mükellefler de elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil mecburiyeti getirildi.

Tebliğ kapsamında zorunluluk getirilen mükelleflerden mal alan ve ve Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar ile iktisadi kamu kuruluşlarında elektronik fatura uygulamasından yararlanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu bulunmayacak.

Elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunlu olacak.

Geçiş süreci

Zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına 2013 yılı (1 Eylül 2013), elektronik defter uygulamasına ise 2014 yılı içerisinde (1 Eylül 2014) geçmeleri gerekecek. Mükellefler, elektronik fatura gönderme ve alma işlemlerini teknik yeterliliğe sahip, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemi vasıtasıyla da gerçekleştirebilecekler.

Sorumluluk ve cezai yaptırımlar

Bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükellefler, sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajları alabilir ve gönderebilir halde açık tutmak zorunda olacaklar. Kesinti süresi hiçbir suretle iki günü aşamayacak.

Elektronik fatura ve elektronik deftere ilişkin olarak getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında, Vergi Usul Kanunu'nun ceza hükümleri tatbik olacak.

Elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilen mükelleflerin, elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükellefler tarafından gönderilen elektronik faturaları almaları zorunlu olacak. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura almayan mükelleflere tatbik olunan cezai hükümler uygulanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler