Elisa'dan bir zafer daha

Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan ve 11 gün gözetim altında tutulduktan sonra sınır dışı edilen Fransız Elisa Marianne Couvert, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı bir davayı daha kazandı. Couvert hakkındaki sınır dışı kararı, sınır dışı edildikten yaklaşık 20 ay sonra iptal edildi. Böylece Couvert’in, Türkiye’ye gelip gitmesine hiçbir engel kalmadı.

Yayınlanma: 07.02.2015 - 23:18
Abone Ol google-news

Gezi direnişi sırasında, biber gazından kaçarak sığındığı Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) binasında gözaltına alınan ve 11 gün gözetim altında tutulduktan sonra sınır dışı edilen Fransız Elisa Marianne Couvert, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davayı kazandı. Couvert hakkındaki sınır dışı kararı, gönderildikten yaklaşık 20 ay sonra iptal edildi. Böylece, Türkiye’de açtığı davaların sonuncusunu da kazanan Couvert’in, Türkiye’ye gelip gitmesine hiçbir engel kalmadı.

Couvert, ilk olarak Siyaset Bilimi okuduğu dönemde Erasmus programıyla Galasataray Üniversitesi’ne geldi. İnsan Hakları Derneği’nde gönüllü staj yapan Couvert, “Kürtçeyi sonradan öğrenen Kürtler” konulu yüksek lisans tezi için bir yıllığına Türkiye’ye yerleşti. Couvert, Gezi eylemleri sırasında polis şiddetinden kaçmak için sığındığı parti binasında gözaltına alındı.

4 gün emniyette, 7 gün de Kumkapı’daki Geri Gönderme  Merkezi’nde tutulduktan sonra 22 Haziran 2013’te sınır dışı edildi. Valizini bile alamadan gönderilen Couvert hakkında, “örgüt üyeliği” ve “örgüte yardım” iddiasıyla açılan soruşturmaya, 26 Kasım 2013’te takipsizlik kararı verildi. Couvert’in, Geri Gönderme Merkezi’ne konulmasına ilişkin işlem, avukatlarının itirazı üzerine, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nce 29 Mayıs 2014’te iptal edildi. Mahkeme, pasaportu olduğu kesin olan bir kişinin merkeze teslim edilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

 

Sınır dışı kararına iptal

İçişleri Bakanlığı’nın sınır dışı kararının iptali için açılan dava ise Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde, 14 Kasım 2014’te sonuçlandı. Mahkeme, ilk önce bu işlemin yürütmesini durdurdu. Savcılıktan gelen bilgiler ışığında da işlemiiptal etti. Kararda, “Couvert’in iddia edilen eylemleri işlediğine ilişkin somut veri olmadığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdiği anlaşıldığından, sınır dışı edilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi. Yaklaşık bin TL tutarındaki yargılama ve avukatlık giderinin de bakanlıktan alınmasına karar verildi. Couvert’in avukatı Gülizar Tuncer, “Elisa bu davadaki yürütmeyi durdurma kararından sonra iki kez Türkiye’ye geldi. Şimdi sınır dışı kararı tümüyle iptal olduğu için artık rahatlıkla gelebilir. Son karardan haberi yok. Karar geçen hafta tebliğ edildiği için henüz ona haber veremedim” dedi.

Couvert, haksız şekilde gözaltına alındığı, özgürlük, güvenlik, toplanma ve ifade özgürlüğü hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle Maliye Bakanlığı’na açtığı tazminat davasını da kazanmıştı. Mahkeme, 500 TL’nin tutuklama tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile Couvert’e ödenmesine karar vermişti.

 

‘Kendime çok kızdım’

Couvert, yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: “Taksim’e yakın bir yerde oturuyorum. 11 Haziran sabahı şiddetli patlamalar duydum, kendimi sokağa attım. İnsanlar gazdan ve şiddetten korunmak için binalara sığınıyordu. Panikle, kapısını açık bulduğum ilk binaya sığındım... Evim 20 metre yakındaydı. Neden oraya girdim de evime gitmedim diye sonradan çok kızdım kendime... Yabancı ajan olduğumu, Fransız ajanı olduğumu söylediler. Oturum iznimi iptal ettiler.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler