"Emeklileri oyalamaya yönelik bir girişim"

DİSK'e bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından grup toplantısında açıklanacak emeklilere yönelik iyileştirme çalışmalarını değerlendirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.01.2010 - 13:35

DİSK'e bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak açıklamayla ilgili sızan bilgiler doğru ise bunun beklentileri karşılamayacağını ifade etti.

İntibak Yasası'nın 2000 yılı öncesi emeklilere 100 TL zam verilmesini değil, Türkiye'nin koşullarına göre belirlenecek bir düzeltme ve emeklilerin intibakının sağlanması olduğunu dile getiren Beysülen, verilecek 100 TL'yle maaşların 600 TL'den, 700 TL çıkacağını bildirdi.

Türkiye koşullarında 1000 TL'nin altındaki maaşın asgari geçim koşulu olduğunu savunan Beysülen, yapılacak iyileştirmenin en az 1200-1300 TL arasında olması gerektiğine dikkat çekti. Beysülen, bunlar dikkate alınmadan sadece 2000 öncesinde emeklilerin maaşlarına seyyanen ya da yüzdeli olarak zam yapmanın diğer emekliler karşısında daha fazla zam yapmanın ihtiyaçları karşılamayacağını söyledi.

Bunun doğru bir İntibak Yasası yaklaşımı olmadığını savunan Beysülen, bunun sadece emeklileri oyalamaya yönelik "yapacağız, yapıyoruz, yaptık, ne istiyorsunuz gibi bir takım şeyleri geçiştirmeye yönelik bir girişim" olduğunu belirtti. 2000 yılı öncesinde emekli olup düşük maaş alan SSK'lilere 100 TL civarında artış olacağını ileri süren Beysülen, emeklilere de diğer kesimlere yaptıkları gibi yüzde 2-3 oranında zam yaparak bu işi kapatmaya çalışacaklarını kaydetti.


"Hükümet emeklileri dikkate almıyor"

Hükümetin özellikle emekliler konusunda çok ketum olduğunu ve onları dikkate almadığını kaydeden Beysülen, iktidarın emeklilerle görüşmemek gibi bir tavır izlediğini söyledi. Beysülen şöyle devam etti:
"İşçi Emeklileri Derneği'nin SGK Yönetim Kurulu'nda üyesi var. Ancak maalesef emeklilere ilişkin düzenlemelerde emeklilerin taleplerinin dikkate alınmadığını düşünmüyoruz. Söylense ya da taraf alınsa hükümetin böyle rahat hareket edebileceğini düşünmüyoruz. Bütün bunların altında özellikle emekliler arasındaki örgütsüzlük yatıyor"

Hükümetin emekli örgütlerini dikkate almamasında nedeninin emeklilerin yeterince örgüte katılmamış olmasının yattığına dikkat çeken Beysülen, bunun bir an önce aşılması gerektiğini vurguladı. Emekli örgütlürerinin ya da emekliler sözcülerinin bir an önce taraf alınması, dikkate alınmasını isteyen Beysülen, bu konuda da bir niyet görmediklerini ifade etti.


"Mücadele etmek gerekir"

Başbakan Erdoğan'ın Salı günü emeklilere yönelik açıklamasının ardından girişimlerde bulunmayı düşündüklerini söyleyen Beysülen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Emekliler örgütlerinin bir şey yapma niyetleri yok. Deyim yerindeyse bütün her şeylerini hükümete bağlamış durumdalar, hükümet 'versin' diyorlar bekliyorlar. Verin demekle olmuyor, vermiyorlar o zaman almanın mücadelesini vermek gerekiyor. Bugün TEKEL işçileri 20 gündür Ankara'da direniyorlar, aynı şekilde bir takım etkinlikleri gündeme getirmek lazım.

Tüm emeklileri özellikle bu konuda duyarlı olmaya ve geçmişte kaybettikleri emeklere sahip çıkmaya çağırıyoruz, emekliler şu da olmazsa biz ne yapalım diyerek kenarda oturmakla olmaz, çünkü bu bizim hakkımız, hak ettiğimiz bir şey.

Türkiye'de gelire göre insanlardan vergi alınmıyorsa, gelir adaletsizliğinin mutlak şekilde düzeltilmesi gerekiyor. Nüfusun yüzde 20'si bütçenin yüzde 50'sini yiyorsa; en yoksul yüzde 20'si de yüzde 3'ünü alıyorsa çok büyük bir adaletsizlik var demektir. 18 Kasım'da alacakların ödenmesini, İntibak Yasası çıkarılmasını, emeklilerin sosyal durumlarının düzeltilmesini, içeren 36 bin imzalık bir metni Meclis'de grubu bulunan 4 siyasi partinin grup başkanvekillerine ilettik. Verilen bu 100 TL'lik farkın da o taleplerin zorlaması sonucu verildiğini düşünüyoruz; ama yeterli olmadığını görüyoruz. Emeğiyle yaşayan herkesin kafasını kaldırıp bakması, bu gidişe 'dur' demesi gerekir diye düşünüyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler