Emniyet’e saldırı helikopteri

Kara Kuvvetleri için 59 adet üretilmesine karar verilen Atak helikopterlerinin miktarını 59’dan 86’ya yükseltildi.

Yayınlanma: 01.12.2017 - 23:03
Abone Ol google-news

İtalyan Agusta Westland firması ile ortak geliştirilen ve Kara Kuvvetleri için 59 adet üretilmesine karar verilen Atak helikopterlerinin miktarının 86’ya yükseltilmesinin nedeni ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre aradaki farkın Emniyet ve Jandarma’daki ihtiyacı gidermesi için üretilmesi kararı alındı. Jandarma özellikle de Emniyet tarihinde ilk kez saldırı helikopterine sahip olacak. Atak helikopterinden Pakistan’ın 30 adet alması için süren temasların ise son aşamaya geldiği öğrenildi.

Türkiye’nin İtalyan Agusta Westland ile geliştirdiği helikopterlerden şu ana kadar 25 tanesi Kara Kuvvetleri envanterine girdi. Helikopterler yoğun olarak terörle mücadele bölgesinde terörle mücadelede kullanılmaya başlandı. Bu helikopterin üretilmesi ile Türkiye dışarıdan keşif, saldırı helikopteri alma ihtiyacını yerli olarak gidermiş oldu.

Helikopterden Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 59 tane üretilmesi sözleşmeyle belirlenmişti. Ancak son dönemde üretilecek helikopter sayısının 86’ya yükseltildiği öğrenildi. Projeye eklenen 27 yeni helikopterin Emniyet ve Jandarma için olduğu öğrenildi. Projenin gerçekleşmesi durumunda iki kurumun da önümüzdeki yıllarda saldırı helikopteri olacak.

Helikopterlerden 9’unun Emniyet’e 18’inin de Jandarma’ya verilmesinin planlandığı öğrenildi.

Yasal açıdan kolluk gücü olması nedeniyle terörle mücadeleyi yürütmesi asli görevi olan Jandarma’nın daha önce genel maksat helikopteri olmasına karşın saldırı helikopteri bulunmuyordu. Bu proje ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın da saldırı helikopterine sahip olacak. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma’nın olanakları da genişletilmeye başlanmıştı. Bu kapsamda kuruma TAI’nin ürettiği Hürkuş uçağının silahlı versiyonu da Jandarmaya verilmişti.

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki güvenlik kurumlarına yönelik takviye insansız hava araçları (İHA) ile de sürdü. Emniyet ve Jandarma halen envaterlerindeki sistemleri terörle mücadelede kullanıyor. Saldırı helikopterlerinin Emniyet ve Jandarma envanterine ne zaman girecekleri ise henüz bilinmiyor. Türkiye’nin kendisi için geliştirdiği Atak helikopterlerinin ihracatı için de yeni girişimler yapılıyor. Bu kapsamda Azerbaycan ile bu konuda yürütülen görüşmelere Pakistan da eklendi. Pakistan’ın 30 tane Atak almak istediği, görüşmelerin son aşamaya geldiği, önümüzdeki dönemde bu konuda olumlu gelişmelerin yaşanabileceği dile getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler