"En kötü terörist bile yargılanmayı hak eder"

Ünlü İspanyol yargıç Baltasar Garzon, ABD tarafından düzenlenen operasyonla öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin ile ilgili olarak, "En kötü terörist bile yargılanmayı hak eder" dedi.

Yayınlanma: 11.05.2011 - 11:32
Abone Ol google-news

Şilili diktatör Augusto Pinochet hakkında uluslararası arama ve tutuklama emri çıkartan, Arjantin'de diktatörlük dönemine ilişkin davalar açan, ETA'ya ve uluslararası suç örgütlerine karşı yürütülen birçok önemli operasyonun başında yer alan ve İspanya'da Franco rejiminin kayıplarına ilişkin soruşturma açan ünlü İspanyol yargıç Baltasar Garzon, ABD tarafından düzenlenen operasyonla öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin ile ilgili olarak, "En kötü terörist bile yargılanmayı hak eder" dedi.

Franco rejiminin kayıplarına ilişkin açtığı soruşturmadan dolayı yaklaşık 1 yıl önce Ulusal Mahkeme'deki görevi durdurulup, geçici olarak açığa alınan yargıç Garzon, İspanya'daki yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili görüşü sorulan Garzon, "İdam cezasına karşı bir yargıç olarak kimsenin öldürülmesinden yana olamam. En kötü terörist bile yargılanmayı hak eder. Suçluları tutuklayıp, yargı önüne çıkarmak gerekir" açıklamasında bulundu.

"Büyük bir terörist örgütün liderinin şu anda olmamasından dolayı memnunum ama yargılanmasının daha iyi olacağını düşünüyorum" diyen Garzon, "Tüm ulusal ve uluslararası yargı mekanizması işletilerek, mahkemede sanık koltuğuna oturup, tüm bu saldırıları ne zaman, neden, nasıl yaptığını, düşüncelerini anlatsaydı sanırım herkes için daha yararlı olurdu" görüşünü savundu.

Yaklaşık 30 yıldır Ulusal Mahkeme'de görev yaptıktan sonra açığa alınmasının ardından hakkındaki davanın sonucunu bekleyen Garzon, bu süre zarfında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde danışman olarak çalışıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler