En yüksek maaşı onlar alıyor

PwC Türkiye 10. Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması’na göre en çok yeni mezun alımı satış, mali işler, finans ve üretim fonksiyonlarında olacak. En yüksek ücretler ise hukuk, proje yönetimi ve iş geliştirmede.

En yüksek maaşı onlar alıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.06.2014 - 13:37
PwC Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı tarafından 104 kurumun katılımıyla hazırlanan 10. Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması sonuçlarına göre 2014 yılında yeni mezun alımının en çok olacağı fonksiyonlar satış, mali işler ve finans ile üretim. 
 
Hürriyet gazetesinden Burcu Özçelik'in incelediği araştırmaya göre 2014 yılında hukuk, proje yönetimi ve iş geliştirme fonksiyonlarının ücret medyan değerlerinin diğer fonksiyonlara göre daha yüksek olduğu belirlendi. 
 
EVDEN ÇALIŞMA YAYGINLAŞIYOR 
 
İş hayatına yeni başlayacak kişilere ve işverenlere hangi sektörde ve hangi fonksiyonlarda ücretlerin ne seviyede olduğu konusunda ışık tutmayı amaçlayan PwC 10. Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması’nı değerlendiren PwC Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı Kıdemli Müdürü Murat Karakaş öne çıkan diğer sonuçları şöyle özetliyor: 
 
- Son 5 yılın verileri incelendiğinde, AR-GE, bilgi teknolojileri, iş geliştirme, kalite ve lojistik gibi ana operasyon ve operasyona yardımcı faaliyetlerde ücret seviyelerinin düzenli şekilde arttığı görülüyor. Destek fonksiyonlarında ise iç denetim ve idari işler alanlarında ücret seviyelerinde düzenli artış var. 
 
- Tüm fonksiyonları dikkate aldığımızda kurumların verdikleri ücretlerin en çok farklılaştığı fonksiyonlar sırasıyla, tasarım, idari işler ve mali işler – finans iken, en az olduğu fonksiyon ise, müşteri ilişkileri / çağrı merkezi. 
 
- Yabancı ve ortak girişim sermayeli kurumlarda ücret seviyesinin yerli kurumlara göre bir miktar yüksek olduğu görülüyor. Ciro artışı da genel olarak ücret artışını beraberinde getiriyor. 
 
- Raporlanabilen veriler ışığında sektör bazında ücretler değerlendirildiğinde; otomotiv sektöründe pazarlama, ithalat/ihracat ve AR-GE/ÜR-GE, hızlı tüketimde pazarlama, bankacılıkta denetim/iç kontrol, sigortada bilgi teknolojileri, endüstriyel üretim, inşaat ve dayanıklı tüketim sektörlerinde ise üretim/imalat fonksiyonları en yüksek değere sahip bulunuyor. 
10. Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması’nda ortaya çıkan ve başlangıç pozisyonları özelinde olmayan bazı bulgular ise şöyle sıralanıyor. 
 
- Yan haklar/ödemeler konusunda cep telefonu, hayat sigortası ve bireysel emeklilik uygulamalarında artış görülüyor. 
 
- Yavaş yavaş yaygınlaşan ve zamanla daha artması beklenen ‘esnek’ uygulamalardan ‘esnek yan haklar’ uygulamasına sahip olan kurum oranı yüzde 6.7, bir diğer uygulama olan ‘evden çalışma uygulaması’nın ise yüzde 10.6 olduğu görülüyor ki bu değerler geçen yıla göre artış gösteriyor. 
 
ÖNCE ŞİRKETİ SEÇİYORLAR 
 
Murat Karakaş, “Çalışma hayatına geçerken yanıt aranan birinci soru ‘Ne iş yapmak istiyorum?’, ikinci soru ise ‘Hangi sektörde çalışmak istiyorum?’... Öncelikle ilkine karar vermek gerekiyor. Oysa gözlemlerimiz, ilk önce sektör hatta şirket seçiminin yapıldığını gösteriyor. Yeni mezunlar için, nihai tüketici olarak ürünlerini kullanıp memnun kaldıkları, ürün markası prestijli olan sektörler ve şirketler tercih sebebi. Burada da hızlı tüketim, internet , iletişim, elektronik, otomotiv sektörleri öne çıkıyor” diyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler