Enerjide iflaslar kapıda

Bir dönem yabancıların gözdesi olan Türk enerji piyasası zorda. Kendi marjlarının daralmasıyla, pek çok enerji şirketi nakit akışlarını istikrarlı tutmaya çalışıyor ve alıcı bulmakta zorlanıyor.

Enerjide iflaslar kapıda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.09.2018 - 22:58

 

Türkiye enerji piyasası zor günler geçiriyor. Kendi marjlarının daralmasıyla, pek çok enerji şirketi nakit akışlarını istikrarlı tutmaya çalışırken ve alıcı bulmakta zorlanırken, bu durum Türkiye ekonomisi ve hâlâ büyük ölçüde devlet tarafından düzenlenen elektrik piyasası için görünümü karartıyor.
Elektrik üretim şirketinde çalışan bir sektör kaynağı, “Daha fazla nakit sıkıntısı göreceğiz. Özel sektörün veya devletin kendi taahhütlerini yerine getiremediği bir senaryoyu düşünmek istemiyorum” dedi.

Yeniden yapılandırma

Reuters’in haberine göre, TL’nin bu yıl yüzde 40 değer kaybetmesinin ardından enerji şirketleri de dahil olmak üzere birçok Türk şirketi borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışıyorlar. Avusturyalı enerji şirketi OMV, 2013’te Türkiye’de elektrik santrali işletmeye başladığında, ülkenin elektrik sektörü, piyasanın serbestleştirileceği vaatleri ve Çin dışındaki en yüksek büyüme tahminleri ile yabancı yatırımcıların gözdesi oldu. OMV beş yıl sonra, Türkiye’deki tesisini başlangıçta yatırdığı 600 milyon Avro’nun yarısına sattı. Türkiye’nin enerji şirketleri, TL’nin değer kaybettiği ve enerji maliyetlerinin arttığı ortamda bankalarla borçlarını yeniden yapılandırma görüşmeleri yapıyorlar.

Şirketler zorda

Gama Holding, Türkiye’deki 1.100 MW kurulu güce sahip hidroelektrik, rüzgar ve doğalgazdan elektrik üreten Gama Enerji’deki hisselerini satmaç için görüşmeler yapıyor. Türk enerji şirketinde üst düzey bir yönetici, “(Enerji) şirketleri art arda iflas başvurusunda bulunursa bu sürpriz olmamalı. Birçok şirket gerçekten çok zor durumda ve (borçlarını) yeniden yapılandırma paniği içinde” dedi.
Acwa Power Türkiye Ticari Direktörü Selim Güven, “Bizim kâr marjlarımız buharlaştı” dedi.

Yeni zam göründü

Bu kış herkesi zor günler bekliyor. Elektrik ve doğalgaza üst üste iki ay zam yapılırken, bir zam daha yapılacağı ileri sürüldü. 

Habertürk’ün aktardığı bilgilere göre, enerji koridorlarında, 1 Ekim’de de elektrikte tarife artışı konuşuluyor. Olası bir artışın özellikle konutta, tek haneli olabileceği belirtiliyor.
Haberde, “BOTAŞ’ın, Rusya’dan ithal edeceği her 1000 metreküp gazın fiyatı, 270’ten 290 dolara çıkacak. Bu ve dolardaki hareketlilik, gerek elektrik gerekse de doğalgazda yeni tarife artışlarını zorunlu kılacaktır” görüşüne yer verilirken, doğalgaza da zam sinyali verildi.

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK, geçen ay elektrik dağıtım şirketlerinden kademeli tarife için teknik çalışmanın yapılmasını istemişti. Bazı şirketlerin, EPDK’dan yeni tarife modeline, 1 Ekim yerine 1 Kasım’da geçilmesi için süre talebinde bulunulacağı belirtiliyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, başta elektrik, doğal gaz ve petrol olmak üzere lokomotif ürünlere yapılan zamların maliyetleri artırarak ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, “A’dan Z’ye tüm ürünlerin fiyatını etkileyen ana unsurlara yapılan zamlar devlet tarafından süspanse edilmeli. Devlet bu tür zamları yaparken çok dikkatli olmalıdır. Ürünlerin maliyetini düşürmek için lokomotif ürünlere yapılan zamlar vatandaşa yansıtılmamalı. Enflasyonla mücadele başarılı olmak için bu tür zamlara dur denmeli” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon