Engelli ve eski hükümlülere yönelik proje
Engellilerinve eski hükümlülerin hayatlarını devam ettirmedeki en büyük sorunlaradan biri de "iş bulmak". Fakat, İş-Kur'un son yaptığı düzenlemelerle bu sıkıntı geçecek gibi gözüküyor. İş-Kur, engelli ve eski hükümlü çalıştırılmayan iş yerlerine kestiği cezaları fonda biriktirerek, engellilere ve eski hükümlülere yönelik projelerde kullanıyor.
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) tarafından engelli ve eski hükümlü çalıştırılmayan iş yerlerine kesilen para cezalarıyla engelli ve mahkumlara yönelik meslek edindirme kursları düzenleniyor.
İş-Kur, engelli ve eski hükümlü çalıştırılmayan iş yerlerine kestiği cezaları fonda biriktirerek, engellilere ve eski hükümlülere yönelik projelerde kullanıyor.
Sivas İş-Kur Müdürü Yüksel Altun, yaptığı açıklamada, 50'den fazla çalışanı bulunan kamu ve özel sektörün engelli ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.
Yüksel Altun, denetimlerde engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan iş yerlerinin uyarıldığını, uyarıları dikkate almayan bu iş yerlerine para cezası kesildiğini belirtti.
Altun, bu konudaki denetimlerin sürekli yapıldığını, iş yerlerine kesilen para cezalarının ise genel müdürlükte bir fonda toplandığını ifade etti.
Biriken paraların engelli ve mahkumlar için hazırlanan projelerin kurumlarına sunulmasının ardından değerlendirildiğini, daha sonra bu paraların projeler için kaynak olarak aktarıldığını bildiren Altun, Sivas'ta da şimdiye kadar bu kapsamda birçok projenin onaylandığını söyledi.
Altun, çeşitli engelli dernekleri ve sivil toplum örgütlerince hazırlanan projeler arasında engelliler için web tasarımı kursu, bilgisayar işletmeni, pasta, bisküvi ve tatlı yapımı, takı tasarımı, görme engelliler için santral operatörlüğü kursları, mahkumlar için kadın terzi, aşçı, kilim dokumacılığı ve takı tasarımı gibi kurslar düzenlediklerini belirtti.
Yüksel Altun, kurslardan bugüne kadar 196 engelli ve 110 eski mahkumun yararlandığını, kurslara son 2 yılda 150-200 bin YTL arasında ödenek sağlandığını söyledi.
Açtıkları kurslarla engellilerin iş gücü piyasasına kazandırılmasının amaçlandığını belirten Altun, kursiyerlere müdürlükleri tarafından belirli bir ücret de ödendiğini ifade etti.
Projeler sayesinde engellilerin ve mahkumların meslek edinmelerinin sağlandığını kaydeden Altun, vasıflı oldukları için iş bulma imkanı artan bu kişilere kendilerinin de iş bulma konusunda destek olduklarını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama