Erdal Eren anılıyor

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 17 yaşındayken yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren, idamının 36. yılında mezarı başında anılacak. Eren için bugün Karşıkaya Mezarlığı’ndaki mezarı başında saat 12.00’de anma töreni yapılacak.

Yayınlanma: 13.12.2016 - 09:19
Abone Ol google-news
 
Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD)  üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Erdal Eren, 30 Ocak 1980’de ODTÜ  öğrencisi Sinan Suner’in cenazesinde  çıkan olaylarda er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı ve 13 Aralık 1980’de yaşı büyütülerek idam edildi.  
 
Erdal Eren: ölümden korkmuyorum 
 
Erdal Eren, idam edilmeden 16 saat önce gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan’a “avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18’den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını” söylemişti.  
 
Ağabey Eren : işkence gördü 
 
Ağabeyi Erkan Eren, Erdal'ın Mamak Askeri Cezaevi’nde tutuklu kaldığı dönemde gördüğü ağır işkencenin izlerine tanık olduğunu dile getirdi.Kardeşinin idam edildiği tarihte yaşının 18’den küçük olduğunu belirten Erkan Eren, infazı radyodan öğrendiklerini ve Erdal'ın kimsesizler mezarına gömülmek istendiğini söyledi. 
 
“Son bakış” 
 
Erdal Eren için sözlerini Aysel Gürel’in yazdığı Onno Tunç’un bestelediği Sezen Aksu’nun söylediği “Son bakış”, Ahmet Kaya’nın seslendirdiği “Yaşamadın Sen”, Grup Yorum, Selda Bağcan, Edip Akbayram tarafından söyleyenen “Büyü”, Mor ve Ötesi’nin söylediği “Darbe” gibi birçok şarkı bestelendi. Teoman, Erdal Eren’in akrabası olduğunu belirterek, “17” şarkısını Erdal Eren için bestelediğini açıkladı.  “hatırla sevgili” dizisi ve  “Zincirbozan” sinema filminde Eren’in idamı da anlatıldı. Erdal Eren için son mektubundan yola çıkılarak “Oğlunuz Erdal” belgeseli çekildi.  

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler